28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'İstihdamın yüzde 26'sı üç büyük kentte'

Türkiye`de toplam nüfusun yüzde 28`nin yaşadığı üç büyük kentin (İstanbul, Ankara ve İzmir), istihdamın yüzde 26`sını sağladığı, tarım sektörü hariç çalışanların yüzde 37`sinin üç ilde yaşadığı bildirildi.

Ankara Ticaret Odası`nın (ATO) TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerini kullanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye genelinde tüm çalışılabilir nüfusun yüzde 28`i, çalışanların ise yüzde 26`sı üç büyük kentte yaşıyor. Türkiye genelinde yüzde 53`e yükselen kayıtdışı çalışmada, üç büyük il ortamaların altında kalıyor. Üç ilde kayıtdışı çalışanlar Türkiye genelinde kayıtdışı çalışanların yüzde 16`sını oluşturuyor. Üç ilin kayıtdışılık maliyeti 2004 verilerine göre 4.3 katrilyonu buluyor.

Çalışabilir nüfusun yüzde 16`sının yaşadığı İstanbul`da istihdama katılma oranı yüzde 41.1, aynı oran İzmir`de yüzde 41.8, Ankara`da yüzde 38.8 olarak saptandı.

İstanbul`da çalışanların 3`te birinden fazlası ekmeğini sanayi sektöründen çıkarıyor. İstanbul`da sanayi sektöründe çalışanlar Türkiye genelinde sanayide çalışanların yüzde 32`sini oluşturuyor.

İmalat sanayi İzmir`de birinci sırada yer alıyor. İzmir, istihdamının yüzde 20`sini bu sektörde çalışanlar oluşturuyor. İstanbul`da istihdam deposu olan ikinci sektör, ticaret sektörü oldu. Türkiye genelinde ticaret sektöründe çalışanların yüzde 20`si de İstanbul`da.

İstihdam Ticaret sektörü, Ankara için de ikinci sektör durumunda.

Üç büyük ilden tarım sektörünün istihdam içinde en çok pay aldığı il ise İzmir olarak görülüyor. Tarım sektöründe çalışanlar İzmir istihdamının yüzde 20`sine denk geliyor. Beklentilerin aksine üç büyük şehirde kayıtdışılık oranları, Türkiye ortalamasının altında seyrediyor.

Türkiye`de her 100 çalışandan 53`ü kayıtdışı çalışırken, bu oran İstanbul`da yüzde 32, Ankara`da yüzde 29, İzmir`de yüzde 42.

.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 14:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?