25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İşverene müjdeli haber

Sanayi Bakanı Ergün kıdem tazminatıyla işsizlik fonunun birleştirilmesi gündeme getirdi

Sanayi Bakanı Ergün, kıdem tazminatının özellikle KOBİ'ler için ölüm fermanı anlamına geldiğini belirterek, işsizlik fonu ve kıdem tazminatının aynı çatı altında birleştirilmesi gerektiğini savundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kıdem tazminatı ile işsizlik sigortası fonu ödemesinin işveren üzerinde aynı anda iki ayrı yük olarak bulunmasının doğru olmadığını savundu. Ergün, kıdem tazminatının özellikle KOBİ'ler için ölüm fermanı anlamına geldiğini belirterek, "İşsizlik sigortası ile kıdem tazminatını bir arada ele alıp ortak bir formülasyon kurmak lazım. Çatı ödemesi, tek bir ödeme olmalı" dedi.

Bakan Ergün, TBMM'de bir grup gazeteciyle sohbetinde istihdam paketi çalışmalarında da gündeme gelen kıdem tazminatı konusundaki soruları yanıtladı. Kıdem tazminatı ile işsizlik sigortası fonu ödemesinin aynı anda iki ayrı yük olarak bulunmasının doğru olmadığını savunan Ergün, bunun bir formülle hem çalışanların hukukunu gözetecek, hem de işveren yükünü azaltacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

'KOBİ'LER İÇİN ÖLÜM FERMANI'

Özellikle KOBİ'ler için kıdem tazminatı konusunun ölüm fermanı demek olduğunu savunan Ergün şunları söyledi:
"Küçük bir işletmede, örneğin 10 işçi çalıştıran bir KOBİ'de emekli olan, işten ayrılan kişi sayısı 2-3 kişi olduğu zaman, o işletme sahibinin ödeyeceği para bir kaç yüz bin lirayı buluyor. Bu para adamın bütün varlığı. Bütün varlığını üç adamın kıdem tazminatı için verecek. Dükkanı kapat git yani. Bu da istihdamı artırmayı engelleyen bir durum."

TEK ÇATI ÖNERİSİ

Kıdem tazminatı yükünün işverenleri işçilerin aleyhine çözüm arayışlarına ittiğini belirten Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir çok KOBİ işçiyi 11 ay çalıştırıyor, çıkartıyor, yeniden işe alıp bir daha çalıştırıyor. Böylece işçi bir yılını dolduramadığı için kıdem tazminatını hiç hak edemiyor. Bu doğru değil. Niye insanları buna sevk edelim?

Bu nedenle işsizlik sigortası fonu ile kıdem tazminatını bir arada ele alıp ortak bir formülasyon kurmak lazım. Belki çatı ödemesi olmalı, tek bir ödeme olmalı, bir kısmı kıdem tazminatı, bir kısmı işsizlik sigortası için kullanılmalı ama işveren üzerinde bugünkü kadar yükü de olmamalı. İşveren bunu biriktirip de adam emekli olacağı gün ödemek zorunda kalmamalı. Para bir fonda birikmeli. Fon işçinin kıdem tazminatını karşılamalı. Yoksa para biriktiremiyor ki KOBİ. 'Kıdem tazminatlarını bir kenara koyayım, işçi emekli olurken ödeyeyim' diyen bir KOBİ yok, olmaz."

Bakan Ergün, böyle bir sistemde işveren fona olan yükümlülüğünü yerine getirse de getirmese de fonun işçiye emekli olduğu zaman parasını ödeyeceğini, işverenden de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim alacağında olduğu gibi parasını tahsil edebileceğini söyledi

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2010 Pazar 20:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 88.234.215.xxx Tarih : 27.06.2010 23:07:31

çok güzel konuşuyorsun  sayın  bakan  iş vereni  düşün düğün kadar  işciyi  düşünüyormusun? calıştırıkan   iyide  kıdeme  gelincemi   zor  emekcinin  sırtındaki  yükü  biliyormusun?hep  işveren  ön bilana  cıkarıyorsun  işci  ne  olacak? kıdemimize  dokunma dokunma  dokunma?