31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İşverenlere ödenek desteği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Van'da meydana gelen depremin ardından Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla, bakanlık olarak deprem gününe kadar olan sigorta, prim borçlarını ve deprem gününden sonraki üç aylık dönemde oluşacak primleri bir yıl ertelediklerini belirterek, “Kısa çalışma ödeneği çerçevesinde de, şartları uygun olan işletmelerin işçilerinin 1, 3 ve 6 aylık sürelerde 500 liradan bin 250 liraya kadar olan ücretlerini ödeme imkanımız var” dedi.

Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider ile görüşmesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik şöyle konuştu:

“Ekonomik anlamdaki kayıplar telafi edilir. Bunlar sorun değil. Dün Bakanlar Kurulu'nda her bakan arkadaşımız üzerine düşen sorumluluk neyse o çerçevede genişçe bir değerlendirme yaptı. Üzerimize düşenleri gerçekleştireceğiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak deprem gününe kadar olan sigorta, prim borçlarını bir yıl erteledik. Ayrıca deprem gününden sonraki üç aylık dönemde oluşacak primleri de bir yıl erteliyoruz. Bunun yanında kısa çalışma ödeneği çerçevesinde de, şartları uygun olan işletmelerin işçilerinin 1, 3 ve 6 aylık sürelerde 500 liradan bin 250 liraya kadar olan ücretlerini ödeme imkanımız var. Her bakanlık kendine düşen görevi yerine getirme gayreti içerisinde, bir sıkıntı söz konusu değil. İlave bir önlem alma ihtiyacı olursa bunu da alacak irade ve imkanlara sahibiz” dedi.

İŞKUR'A BAŞVURU GEREKİYOR

Depremden etkilenen ve en az dört hafta süreyle faaliyette bulunamayacak işverenlerin, kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için en yakın İŞKUR birimine başvurması veya İŞKUR Genel Müdürlüğüne posta yoluyla müracaatlarını göndermesi gerekiyor.

Müracaatın ardından yapılacak değerlendirmeye göre 3 ay süreyle her bir kişi için aylık yaklaşık 497 ile bin 247 lira aralığında ödeme yapılabilecek.
Bakanlar Kurulu toplantısında, bu yönde karar alındı.

Çelik'in, Bakanlar Kuruluna konuyla ilgili sunduğu bilgi notunda, en az dört hafta süreyle işin durmasına neden olabilecek deprem gibi zorlayıcı bir nedenle etkilendiği tespit edilen bir iş yerinde çalışan ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olan sigortalılara 3 ay süreyle kısa çalışma ödeneği ödendiği, bu sürenin Bakanlar Kurulu kararıyla 6 aya kadar uzatılabildiği hatırlatıldı.

500 lira ile 1200 lira maaş ödenecek

Günlük kısa çalışma ödeneği miktarının, brüt asgari ücretin yüzde 150'sini geçmemek kaydıyla sigortalının son 12 aylık prime esas kazanç ortalamasının yüzde 60'ı olarak hesaplandığı bertilen bilgi notunda, kısa çalışma ödeneğinin aylık miktarının, sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen prime esas kazancına göre değişiklik gösterdiği ve 2011 yılı ikinci dönemi esas alındığında aylık yaklaşık olarak 497 ila bin 247 lira aralığında değiştiği kaydedildi.

Bilgi notunda, genel sağlık sigortası kısa çalışma süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna ödendiğinden, ilgililer ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabildikleri ifade edildi.

 

 

AA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2011 Salı 15:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?