İtalya’nın Friuli Venezia Giula Özerk Bölgesi Başkanı Riccardo Illy, Türkiye ile şarapçılık konusunda ortak çalışma yürütülebileceğini belirterek, “Türkiye şarapçılık konusunda önemli fırsatlara sahip bir ülke. Bizim yöremizden birkaç büyük şarap üreticisi Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmayı düşünebilir” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-İtalyan İş Konseyi ve İtalya’nın Friuli Venezia Giula (FVG) Özerk Bölgesi yönetcileri ve işadamları FVG ve Marmara Bölgesi arasında ekonomik, kültüler ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Ocak 2001’de başlatılan “Trieste-Marmara Projesi”nin devamını sağlamak üzere İstanbul’da biraraya geldi.
Türk ürünlerinin İtalya’ya giriş kapısı olan Trieste’nin bulunduğu FVG bölgesine yapılacak RO-RO taşımacılığının geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım fırsatlarının görüşüldüğü toplantıya, DEİK/Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Friuli Venezia Giula Özerk Bölgesi Başkanı Riccardo Illy, Trieste Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Antonio Paoletti, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin ve İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili katıldı.
TİCARET HACMİ 10 YILDA YÜZDE 130 ARTTI
Görüşme sonrasında yapılan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 130 büyüyerek 13.1 milyar dolara çıktığını hatırlattı. Okyay, her iki ülke KOBİ’lerinin ilişki kurmasını sağlamak üzere başlattıkları projenin yeni yatırım olanaklarını ortaya çıkarmak ve karşılıklı işbirliğini geliştirmek konusunda büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
ÇİN’E KARŞI STRATEJİK İŞBİRLİĞİ
Her iki ülkenin de sanayilerinin rekabet gücünü korumakta zorlandığına dikkat çeken Okyay, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin her iki ülke ekonomisini de tehdit ettiğini vurguladı. Okyay, bu amaçla Türkiye ve İtalya arasında kurulacak stratejik işbirliğinin önemine değinerek, “İtalya, şüphesiz kararlı bir büyümeyi garanti altına alabilmek için Türkiye gibi stratejik partnerlerinin potansiyellerinden daha derin işbirliği sayesinde faydalanacaktır” diye konuştu.
RO-RO TAŞIMACILIĞI YAYGINLAŞTIRILACAK
FVG Özerk Bölgesi Başkanı Riccardo Illy de, Avrupa’da şu anda yürütülen ulaşım politikasının çevreyi korumak ve otoyol trafiğini azaltmak olduğunu belirterek, İtalya’ya giriş yapan 250 bin Türk TIR’ının 36 bininin tren yoluyla taşındığını ve önümüzdeki dönemde bu rakamın artırılacağını kaydetti.
“ŞARAP ÜRETİCİLERİ YATIRIM YAPMAYI DÜŞÜNEBİLİR”
Türkiye’de yürüttükleri temasların asıl amacının Türkiye’nin diğer bölgeleriyle de işbirliğini artırmak olduğunun altını çizen Illy, “Bu amaçla, Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve Türk işadamlarıyla ikili görüşmeler yapacağız. Lojistik ve mobilya sektörleri başta olmak üzere, iki ülke arasındaki yatırım fırsatlarını görüşeceğiz” dedi. Illy, Türkiye'yle şarapçılık konusunda ortak çalışma yürütülebileceğini de belirterek, “Türkiye’de şarapçılık konusunda önemli fırsatlara sahip bir ülke. Bizim yöremizden birkaç büyük şarap üreticisi Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmayı düşünebilir” dedi.
“BÜROKRATİK ENGELLERİ ASGARİYE İNDİRECEĞİZ”
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin ise, 2006 yılının ilk beş aylık rakamlarına göre, İtalya’nın Türkiye ihracatında yüzde 9’luk payla üçüncü sırada, ithalatta da yüzde 6’lık payla dördüncü sırada olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin son yıllardaki gerçekleştirdiği atılımlarla, AB’ye uyum sürecinde Kopenhag Kriterleri’ni gerçekleştirdiğini ifade ederek, “En yakın zamanda Maastrich Kriterleri’ni de hayata geçireceğiz. Biz yatırım kanallarının açılması için bürokratik engelleri asgari düzeye indirmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
anka
Yayın Tarihi :
18 Eylül 2006 Pazartesi 18:36:52