26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İTO'dan 'diyaspora'ya çıkarma

İTO, Ermeni işadamlarını diyaspora ile buluşturuyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye'deki Ermeni asıllı işadamları ile birlikte Ermeni diyasporasının çok etkili olduğu Marsilya'ya çıkarma yapacak. Amaç, ikili ilişkileri geliştirmek.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Fransa'daki "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri kapsamında İstanbul'daki Ermeni işadamlarını Marsilya'daki Ermeni diyasporasına mensup işadamları ile buluşturacak. 6-9 Ekim tarihlerinde 50 kişilik bir işadamı heyeti ile Marsilya'ya çıkarma yapacaklarını belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Amacımız Marsilya ile İstanbul arasında bir ticaret ve işbirliği köprüsü kurmak. İstanbul'daki Ermeni işadamlarımızı Marsilya'daki Ermeni işadamları ile buluşturacak olmaktan dolayı çok heyecanlıyız" dedi.
Yalçıntaş, projeye ilişkin olarak İstanbul'da faaliyet gösteren bazı Ermeni işadamları ile temasa geçtiklerini ve olumlu yanıtlar aldıklarını söyledi. Marsilya'da çok güçlü bir Ermeni cemaati olduğuna dikkat çeken Yalçıntaş, "Ermeni işadamlarımızla birlikte Marsilya'daki Ermenilerin Türkiye'ye olan olumsuz bakışını değiştirmek istiyoruz. Umarım bu iyi niyetli projemizi sekteye uğratacak bir gelişme olmaz" diye konuştu.

Yalçıntaş ve Parakian el ele verdi
İTO Başkanı Yalçıntaş, yürüttüğü çalışmalar kapsamında geçen haftalarda Türkiye asıllı bir Ermeni olan Marsilya Belediye Başkan Yardımcısı Didier Parakian ile bir araya geldi. Yalçıntaş, buluşmada, iki kentin Ermeni işadamlarını buluşturma fikrine tam destek aldı. Aynı zamanda dünyaca ünlü bir tekstilci olan Parakian, İstanbullu Türk ve Ermeni işadamlarını Marsilya'da ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.
Marsilya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jacgues Pfister'in davetlisi olarak Marsilya'ya gidecek olan İTO heyeti, burada bir dizi ikili görüşme gerçekleştirecek. Etkinlikler kapsamında "Marsilya-İstanbul Ekonomik ve Kültürel Ekseni" konulu bir konferans düzenlenecek. Ayrıca, Marsilya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenecek "Osmanlı Sergisi"nde Osmanlı'dan günümüze ulaşan Ermeni kültürüne ait eserler sergilenecek.

Sıcak ilişkiler kurmak istiyoruz
İTO Başkanı Yalçıntaş, Marsilya'daki bazı grupların karşılıklı iyi niyetli adımlara gölge düşürebileceği endişesi taşıdıklarını ifade ederek "Biz oradaki dostlarımızla sıcak ilişkiler kurmak istiyoruz. Bununla da kalmayıp, Ermeni vatandaşlarımızı Marsilya'daki soydaşları ile bir araya getirmek istiyoruz" diye konuştu. Ağustos başında "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri kapsamında Marsilya Limanı'na yanaşmak isteyen "Kybele" adlı Türk gemisinin protestolarla karşılandığını hatırlatan Yalçıntaş, böyle bir durumun tekrar yaşanmaması için Marsilyalı yetkililerle görüştüklerini söyledi.
Fransa'daki "Türkiye Mesvimi" kapsamında 2600 yıl önce İyonyalıların bindiği teknenin birebir aynısını yapan ve "Kybele" adlı tekne ile kürek çekerek Foça'dan Marsilya'ya 56 günde giden Türk ekibi, Ermeni diyasporasının tepkisi nedeniyle şehirden uzak bir rıhtıma demir atabilmişti. Rıhtımda yapılan tören sağ görüşlü Front National Partisi tarafından dağıtılan bildiriler nedeniyle sönük geçerken, Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosu Özer Aydan'ın konuşma yaptığı sırada salona giren bir grup Ermeni techirini protesto etmişti.


MARSİLYA'DA 100 BİN ERMENİ YAŞIYOR
Marsilya, Ermeni diyasporası için önemli bir kent. Çünkü Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan Ermenilerin önemli bir kısmı Samsun'dan bindikleri gemilerle Marsilya'ya geldi ve buradan ABD, Kanada ve Avrupa'nın farklı ülkelerine dağıldılar. Şu anda Marsilya'da, kentin ticari ve siyasi hayatında etkili olan yaklaşık 100 bin Ermeni bulunuyor.

 

Referans
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 18:50:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?