16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Izgara 'süslü' tavuk gitti, şiş kebap geldi

Türk Hava Yolları (THY) ile yüzde 50 ortak ikram şirketi kuran Viyana merkezli Do&Co, THY mutfaklarını baştan aşağı değiştirmeye başladı. 

Do&Co'nun sahibi Attila Doğudan'ın haftada üç gün bizzat başında durduğu Turkish Do&Co şirketi, uçaklara lüks lokanta yemeği vermek iddiasıyla çalışıyor. 

Attila Doğudan, göreve başladıkları ocak ayından bu yana mutfaklarda "her şeyi 180 derece" değiştirdiklerini belirterek, "Taze yemek pişiriyoruz. Eskiden tavuk ızgara olduğu zaman 500 tavuk fırına girerdi. Sonra üzerine demirle ızgara izi konurdu. Biz hakikaten eti ızgarada pişiriyoruz. Eskiden peynir ve pastırma bütçeye göre seçilirdi. Şimdi tat açısından seçiliyor. Yolcular 'THY ne kadar değişmiş' derlerse hedefimize ulaşmış oluruz" dedi.

Şiş kebap uçuyor 

Turkish Do&Co, öncelikle İstanbul Atatürk Havaalanı'ndaki dokuz mutfağında taze yemek pişirme uygulamasını yerleştirmeye çalışıyor.
Örneğin şirket bir kerede 1.000 yemek yapacağına 4 kerede 250'şer yemek pişiriyor. Büyük kazanlar yerine küçük tavalar kullanarak aşçıların pişirdiği yemekle ilişki kurmasına olanak sağlanıyor. İkram, restoran ve uçak hizmetlerini bir arada yürüten Do&Co'nun aşçıları ızgaraya koyduğu etin bir düğüne mi yoksa uçak yolcusuna mı gideceğini bilemiyor. 

İstanbul ile Ankara, Viyana ve New York arası uçuşlarda yeni sisteme başlayan şirket, birkaç ay içinde tüm THY uçuşlarında ikram sunacak. 

Örneğin New York uçuşunda business class yolcularına gümüş tepside meze ve Türk yemeği seçenekleri sunulmaya başlandı. Türk yemeği olarak şu an yalnız şiş kebap uçsa da ileride beğendi, mantı gibi alternatifler de olacak. Ekonomi sınıfı yolcularına ise taze pişmiş olarak şimdikine benzer yemekler sunuluyor.

200 yıllık Demel İstanbul'a geliyor

Uçak ikramlarında Türkiye pazarının yüzde 70'ine sahip olan Do&Co'nun en büyük müşterisi THY. Ancak şirket, Pegasus'tan, Emirates'e çok sayıda havayolu şirketine hizmet veriyor. Şirketin Türkiye'de 40 kadar müşterisi bulunuyor.
Türkiye'de büyümekte kararlı olduklarını belirten Attila Doğudan, "İkram hizmetine de gireceğiz. Bizim ikinci bir markamız Viyana'da 200 yıllık bir pastane olan Demel. Onu da Türkiye'de büyüteceğiz. 12 - 18 ay içinde İstanbul'da ilk Demel'i açmayı hedefliyoruz" dedi.

'Tavanın içinde büyüdüm'

İstanbul doğumlu Doğudan, 11 yaşında ailesiyle Avusturya'ya yerleşmiş. Babasının Viyana'da açtığı lokantada "tavaların içinde büyüdüğünü" belirten Doğudan, ikram işine uçak kabinlerde bizzat çalışarak başladığını anlattı.
Doğudan, "Çalışmadığım uçak yok. Limit ve istekleri biliyorum. Masada oturup mönü yazmıyoruz. Dünyada günde 1200 uçak bizimle çalışıyor" dedi. Doğudan'ın portföyünde 50 civarında havayolunun yanı sıra British Museum, F1 ve 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası ikram hizmetleri de bulunuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2007 Perşembe 12:45:20
Güncelleme :17 Mayıs 2007 Perşembe 12:45:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?