26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İzmir-Atina arasında direkt uçuş

Atina'da iş, Kordon'da kahve

İzmir-Atina arasında ilk direkt uçuşu SunExpress başlattı. İlk özel sefere katılan İzmirli işadamları, 'Artık Atina'da iş görüşmesi yapıp, akşamüstü Alsancak'ta Kİzmir- Atina arasında 18 yıl aradan sonra yeniden kurulan ve iki kent arasını sadece 35 dakikaya indiren hava köprüsünün ticaret ve turizm köprüsüne dönüşmesi bekleniyor. ordon'da kahvemizi içecek kadar yakınız' dedi.

İzmir- Atina arasında 18 yıl aradan sonra yeniden kurulan ve iki kent arasını sadece 35 dakikaya indiren hava köprüsünün ticaret ve turizm köprüsüne dönüşmesi bekleniyor. SunExpress tarafından salı günü düzenlenen ilk özel sefere katılan İzmirli işadamları, "Artık Atina'da iş görüşmesi yapıp, akşamüstü Alsancak'ta Kordon'da kahvemizi içecek kadar yakınız" dedi.
Yunanistan'ın İtalya yerine Türk malı sanayi ürünleri başta olmak üzere pek çok ihtiyaçlarını İzmir'den karşıladıklarını belirten işadamları yeni hava köprüsünün ticaretin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağını belirttiler.

İtalya yerine Türk malı
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Türkmenoğlu "Yunanistan'a yaptığımız ihracat, ithalatımızdan daha fazla. Yunanistan'da sanayi fazla gelişmiş değil. Son dönemlerde otellerini yenilemeye başlayan Yunanlı turizmciler Türk mallarını tercih ediyor. Mobilyadan seramiğe, tesisat malzemesinden yan sanayi ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede Türk sanayi ürünleri ithal ediliyor. Daha önceleri İtalyan malları alan Yunanlı işadamları artık Türk mallarını alıyor. Ayrıca İzmir'e çok yakın olan adalar ile aramızda yoğun ticari ilişkiler var. Yunanistan'a doğrudan seferlerin başlamasıyla İzmirli ya da Yunanlı işadamları 35-40 dakikada birbirlerine ulaşıp yüz yüze görüşerek pazarlık ve anlaşma yapacak. Bu da iş hacminin katlanarak artmasını sağlayacak" dedi.
Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve Türkiye Hazırgiyim ve Moda Federasyonu Başkanı Nedim Örün ise Yunanistan'da Türk hazır giyim ürünlerine yoğun bir talep olduğunu söyledi. Örün, "Ayrıca prontomoda dediğimiz yeni trend büyük ilgi görüyor. Buna göre sunulan koleksiyona verilen siparişler iki üç gün içerisinde teslim edilebiliyor. Yunanistan'la kurulan hava köprüsü ile bu ticari ilişkiler çok daha hızlı gelişecek. Uçak fiyatlarının 49 eurodan başlayan makul seviyelerde olması da iki ülke işadamlarının birbirini ziyaret ederek yeni iş ilişkileri kurulmasını cazip hale getirecek" diye konuştu.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir ile Atina arasındaki uçuşların 18 yıl sonra yeniden başlamasından dolayı duygulandığını dile getirerek büyük bir yanlıştan dönüldüğünü söyledi. Demirtaş, "Sefer sırasında hostesler çay servisini bile yetiştiremeyecek çünkü iki yaka birbirine çok yakın. Bu kadar yakın bir nokta ile İzmir'in bağlantısını kesmek doğru değildi, yanlıştan dönüldü. En yakın komşumuz, bin yıllarca beraber yaşadığımız Yunanlılarla tekrar havadan erişilebilir hale gelmek çok önemli. Pegasus ve THY de seferlere başlayınca haftanın her günü Atina'ya erişebileceğiz. Sırada Girit ve Selanik var" dedi.

Sırada Girit, Selanik var
İzmir'i merkez olarak seçmelerinin üçüncü yılı dolarken hayallerinden birinin de İzmir- Atina seferlerini gerçekleştirmek olduğunu belirten Sun Express Genel Müdürü Paul Schwaiger, şöyle devam etti: "THY'nin yaklaşık 20 yıl önce sona eren seferlerinden sonra Ege'nin iki yakasında aktarmasız olarak uçan ilk şirket olmaktan dolayı son derece heyecanlıyım. İzmir ve Ege Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyen çok fazla Yunanlı, Yunanistan'ı ziyaret etmek isteyen çok fazla Türk turist var. Aynı zamanda denizin her iki yakasında da iş yapmak isteyen çok fazla iş adamı var. Bu uçuşlar ticari yönden de çok önemli."
Uçuşların iki ülke arasındaki anlaşmalar yüzünden yapılamadığını bu anlaşmaların yenilenmesi için iki yıl uğraşıldığını ancak sonuçta başarı elde edildiğini söyleyen Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ise "Şu an cumartesi ve salı olmak üzere haftada iki gün uçacağız. Önümüzdeki dönemde bunu arttırmak için çalışma yapacağız" dedi.
İzmir'den Atina'ya Sun Express tarafından gerçekleştirilen ilk uçuşa, belediye başkanları, meslek odalarının başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, turizmciler ve medya temsilcileri katıldı.

 

Referans
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 19:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?