29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İzmir sanayiinde yaprak dökümü

Ekonomideki durgunluğun yerini krize bıraktığı İzmir'de her gün bir fabrikanın üretimi azalttığı, başka bir firmanın iflas ettiği haberleri geliyor.


İzmir sanayiinin kalbi Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde onlarca fabrika satılık veya kiralık ama alıcı yok. Hurda ve demir fiyatlarındaki aşırı düşüş, Türkiye'nin üç demir-çelik üretim bölgesinden biri olan Aliağa'daki bazı fabrikaları iki vardiya çalışmaya, bazılarını da üretimi durdurmaya kadar götürdü. Menemen Deri Serbest Bölgesi'nde ise 100 fabrikadan sadece 20'si çalışıyor.


Kimya sanayicileri artan dövizden dolayı ithalat yapamaz hale gelirken Ege'de en yoğun sanayilerden biri olan plastik-ambalaj sektöründe firmalar önünü göremiyor. Artan stoklar çimento firmalarının üretimi durdurmasına neden olurken ilde yeni yatırımlar ise askıya alındı. Sadece Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 yeni firma yatırım kararını erteledi. Otomotivde ise küresel daralmaya bağlı olarak üretim azalıyor. İzmir'in ve Batı Anadolu'nun ticaret merkezi olan Kemeraltı Çarşısı'nda ise durgunluk kol geziyor.


Şimdilik kitlesel bir işten çıkarma dönemini yaşamayan İzmir'de sanayiciler, hükümetin önlem almasını bekliyor. Yaklaşık 15 milyar dolarlık ihracat yapan Ege İhracatçı Birlikleri'ne üye firmalar ise ihracatın devam etmesi için ihracatçıların Eximbank kredileriyle desteklenmesini, SSK primi ve enerji maliyetlerinin ertelenmesini istiyor.


Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, ihracatın sıkıntılı döneme girdiğini, özellikle ocak ayından itibaren sıkıntıyı daha belirgin şekilde hissedeceklerini söyledi. Galiko, otomotiv ve demir-çelikteki ihracat kaybının tekstil, deri ve tarımla dengelenebileceğini ancak bunun için de destek gerektiğini belirtti. Galiko'ya göre aksi takdirde ihracattaki düşüş yüzde 15'e kadar çıkabilir.


Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İzmir'deki sanayi tesislerinde işten çıkarmaların başladığını söyledi.

Sanayi bölgelerine yatırımlar askıda
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, global kriz döneminde yükü hafifletilmesi gereken sanayicinin son doğalgaz zammıyla büyük bir darboğaza sürüklendiğini söyledi. Uğurtaş bütün kemerleri sıktıklarını, artık açık kapatacak güçlerinin kalmadığını belirterek yamalı bohçaya döndüklerini söyledi.


Kriz, organize sanayi bölgelerine yatırım yapmaya hazırlanan firmalarının da beklemeye geçmesine yol açtı. Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, şu an 10 firmanın yatırımını beklettiğini kaydetti.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, deniz ticaretinin yerel değil küresel bir iş olduğunu, dünyadaki ekonomik daralmanın denizcilik sektörünü de etkilediğini söyledi.

Kemeraltı Çarşısı sessizliğe gömüldü
Yaklaşık 9 bin işyeri ile İzmir ve Ege Bölgesi'nin ticaret merkezi olan ve her gün on binlerce İzmirlinin alışveriş yaptığı tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda da yaprak kımıldamıyor. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, her gün birkaç esnafın kepenk kapattığını söyledi. Gülaylar, "Dönen çek oranı yüzde 60'a çıktı, cirolar yüzde 25 azaldı. Şimdi en büyük endişemiz ocaktaki kira artışları. Esnafın yüzde 70'i kiracı. Kiralar yüzde 20 artacak. Ocaktan sonra birçok işyeri kapanabilir" diye konuştu.


KRİZDEN NOTLAR
* İzmir Demir Çelik üretimini iki vardiyaya düşürdü.
* Batıçim artan stok nedeniyle üretimi durdurdu.
* Ege Endüstri bu ay 6 gün çalışmayacak.
* İzmir mahkemelerinde iflas erteleme talepleri arttı.
* Tire OSB'de 10 firma yatırımını bekletiyor.
* Atatürk OSB'de enerji tüketimi yerinde saydı.
* Yeni sanayi bölgeleri yatırımları beklemede.

İZMİR SANAYİİ
* EBSO'ya üye 6500 sanayici var.
* İzmir'in en büyükleri Tüpraş ve Petkim.
* 17 milyon YTL ciroyu geçen 200 firma var.
* 2007'de üretimden satışlar yüzde 6 arttı.
* En fazla istihdam gıda, giyim, taşıt ve metalde.
* Ege'nin ihracatı 15 milyar doların üzerinde

Referans
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 02:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?