20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Jeotermal enerji ön planda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Jeotermal, yenilebilir enerji olarak çok öne çıkacak'' dedi.

Bakan Güler, Sivas Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen programda ''Türkiye Enerji ve Madencilik Politikaları ve Uygulamaları'' konulu bir sunum yaptı. Güler, burada yaptığı açıklamada, rüzgar, güneş, su gibi konularda önemli adımlar attıklarını, yatırımların özel sektör üzerinden de yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin jeotermal kaynaklarının haritasını çıkardıklarını ifade eden Bakan Güler, bunların sıcaklıklarına göre değişiklik gösterdiğini belirtti. Bu konuda Türkiye'nin Avrupa'da birinci, dünyada yedinci olduğunu anlatan Bakan Güler, ''Ama içerdiği su boşa akıyor. Bu suyu tekrar yerin altına basmamız lazım. Bu konuda MTA size yardımcı olsun. Suyu tekrar, tekrar kullanma imkanımızı yakalayalım'' dedi.

Türkiye'de jeotermalin yenilebilir enerji olarak çok öne çıkacağını ifade eden Güler, ''Değerli Sivaslılar sondaj makinelerinizi hazır edin. Daha derine inecek, sondaj makineleriyle deleceğiz. Daha önce sondaj 20 bin metreydi, şu an 200 bin metreyi geçti, hedefimiz 1 milyon metre sondaj. Özellikle Ege Bölgesi'nde jeotermal, doğal gazla yarışabilecek durumda'' diye konuştu.

Ulu Önder Atatürk'ün ''İstikbal göklerdedir'' sözünü hatırlatan Bakan Güler, o sözün gereklerini Türkiye'nin yerine getirdiğini, kendilerinin de bu sözden ilham alarak şimdi ''İstikbal derinlerdedir'' dediklerini, daha derinlere ineceklerini, daha derinlerden madenler, jeotermal kaynaklar çıkaracaklarını kaydetti.

Güler, Enerji Bakanlığı olarak bundan sonra yapacakları bütün çalışmaların yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği üzerine olacağını ifade etti.

Türkiye'nin madencilik, rüzgar ve jeotermal haritalarını da hazırladıklarını belirten Bakan Güler, buna bağlı olarak şirketlerin çalışma yapabileceklerini anlattı.

Vali Veysel Dalmaz da, Sivas'ın kabuğunu yırtmaya çalışan illerden birisi olduğunu belirterek, ''Tarih ve kültür kenti Sivas'ı, geçmişte olduğu gibi gelecekte de büyük ümit vaat eden, tarımsal potansiyeli ve hayvancılık yönüyle de tarım ve hayvancılık kenti olarak görüyoruz'' dedi.

Vali Dalmaz, kentin son zamanlarda ortaya çıkan yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle de önemli bir potansiyel taşıdığını, adeta geleceğin zenginliğinin üzerinde oturan bir kent olarak gördüklerini kaydetti.

Toplantıda daha sonra Bakan Güler ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Kulalı, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Bakan Güler, buradaki programının ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesinin bahçesinde düzenlenen Enerji Verimliliği (ENVER) şenliğine katıldı.

Güler, burada yaptığı konuşmada, vatandaşlardan evlerindeki akkor lambalarını, verimlileriyle değiştirmelerini, beyaz eşyalarda A grubu ve A Plus tipi cihazları tercih etmelerini istedi. Bakan Güler, bu konuda vatandaşlardan söz istedi.

Şenlik kapsamında pop müzik sanatçısı İsmail YK, konser verdi. Konsere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 03:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?