22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kaçak sigara 2.5 milyar dolar

Türkiye'ye yasadışı yollarla sokulan 'kaçak ve sahte' sigaradan elde edilen gelirin büyük bölümü terör örgütü PKK'ya gidiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı raporlarına göre, Türkiye'ye yasadışı yollarla sokulan 'kaçak ve sahte' sigaradan elde edilen gelirin büyük bölümü terör örgütü PKK'ya gidiyor.

Kaçak sigara sektörünün yıllık 2,5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Buna göre Türkiye'de satılan her 6 paket sigaradan biri kaçak. Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık denizaşırı ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyormuş gibi yurtdışına çıkarılan Türk tütününün, Kuzey Irak'taki tesislerde talaş ve kuru otlarla karıştırılarak sigaraya dönüştürüldüğünü ve bunun Mesud Barzani'ye ait şirketler tarafından tekrar Türkiye'ye sokulduğunu söyledi.

Diliçıkık, Dohuk ve Erbil'deki 2 fabrikada Samsun, Maltepe, Tekel 2000 ve Tekel 2001 markalı sahte sigara yapıldığını kaydetti. Diliçıkık, "Kaçak sigara içenler bilmeden de olsa terör örgütüne destek sağlıyor. İçilen her kaçak sigara, Türk askerine kurşun olarak geri dönüyor." dedi.

Kaçak sigara satıcılarının cezalandırılması ise genellikle uzun sürüyor. Sigara kaçakçıları genellikle küçük meblağlı para cezalarına çarptırılırken, büyük kaçakçıların yargılaması 4-5 yılı bulabiliyor.

ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 11:02:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?