28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Kaçakçılığa resmi sümenaltı

Maliye Bakanlığı denetim birimlerinin TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Raporunda adı geçen firmalarda başlattığı kaçakçılık incelemesi, vergi incelemesine dönüştürüldü.

Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye, insan ve çevre sağlığına verdiği zararın araştırılarak, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporda kaçakçılık yaptığı iddia edilen ya da konuyla ilişkilendirilen firmalar için, Maliye Bakanlığından inceleme talebinde bulunuldu.

Bakanlık birimleri de, bu talep üzerine Hesap Uzmanları Kurulu, Teftiş Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerini söz konusu araştırma için görevlendirdi.

Daha sonra da, TBMM Araştırma Komisyonu Raporunda adı geçen yaklaşık 70 firma, 3 denetim birimi arasında paylaştırıldı ve Şubat ayında söz konusu firmalar nezdinde incelemeler başlatıldı.

MAL HAREKETLERİNE ULAŞILAMADI 

Ancak Maliye müfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörleri, kaçakçılık incelemelerinde mal hareketlerinde takip sorunu ile karşı karşıya kaldı.

Bunun üzerine TBMM Araştırma Komisyonu Raporunda da mal hareketlerini tespit etmesi istenen Gümrük Müsteşarlığına başvuruda bulunuldu. Denetim birimlerinin başvurusunda, akaryakıt kaçakçılığı raporunda konu edilen mal hareketlerinin tespitinin Gümrük İdaresince yapılarak, Maliye Bakanlığına iletilmesi talep edildi. Gümrüklerden gelen yanıtta ise, kaçakçılık iddialarına konu mal hareketlerinin 3. ülkelerden teyit edilmesi gerektiği, bunun ise zaman aldığı bildirildi.

Gümrüklerin, mal hareketleri konusunda istenen bilgiyi verememesi üzerine Maliye Bakanlığı denetim birimleri, yaklaşık 70 firmada başlattıkları kaçakçılık araştırmasını, yoğunlaştırılmış sektörel vergi incelemesine dönüştürdü.

Bir üst düzey denetim birimi yetkilisi, bu konuda şu açıklamada bulundu:

''TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu raporu bize ulaşır ulaşmaz, görev paylaşımı yaptık ve raporda adı geçen grup ve şirketler için inceleme başlattık. Fakat kaçakçılık incelemesi için mal hareketleriyle ilgili bilgilere ulaşmamız gerekiyor. Araştırmaya konu mallar, 3. ülkelerden Türkiye'ye gönderilmiş mi, gönderilmemiş mi? Ne kadar giriş, ne kadar çıkış olmuş? Bunların tespitini Gümrüklerin yapması gerekiyordu. Ancak bugüne kadar bu tespitler yapılamadı.

Gümrük İdaresi, 3. ülkelerden teyit gelmediği için bu konuda bize bir bilgi veremiyor. Bilgi olmayınca da bizim kaçakçılık araştırması yapmamız mümkün olmuyor. Bu durumu Gümrüklere de ilettik ve kaçakçılık araştırmasına ara verdik.

Şimdi söz konusu firmalar için vergi denetimi yapıyoruz. Yani bir nevi yoğunlaştırılmış sektörel vergi incelemesine geçtik.''

1 YIL BEKLENECEK 

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, TBMM Araştırma Komisyonu Raporunda adı geçen firmaların akaryakıt kaçakçılığı yönünden incelenmesi için, Gümrüklerin mal hareketlerini kendilerine bildirmesini bekleyeceklerini ifade ettiler.

Yetkililer, ''Vergi incelemeleri tamamlandığında, raporları hemen yazmayıp, 1 yıl kadar bir süre Gümrüklerden mal hareketi bilgilerini bekleyeceğiz. Bu süreçte bilgiler gelirse, kaçakçılık incelemesine dönüş yapacağız'' dediler.

Maliye yetkilileri, incelemelerde şirketler için bir zaman aşımının söz konusu olmadığını da ifade ettiler.

Maliye denetim birimlerinin incelemesine konu olan Raporu hazırlayan TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler, geçen yıl raporla ilgili yaptığı açıklamada, akaryakıt kaçakçılığının boyutlarının tahmin edilen rakamların çok üzerinde olduğunu belirtmişti.

Firma ismi vermekten kaçınan Kiler, ''Raporda kimler var demek yerine, kimler yok desek daha rahat sayarız. Büyük firmalar, büyük dağıtım şirketleri bu işin içinde. İsimleri, hangi yöntemlerle yaptıkları hepsi raporda var. Bir ürün üzerinde vergi fazlaysa kaçak yolla mı getirilecek? Hele bunu yapanlar, ülkenin sayılı kuruluşlarıysa, büyük dağıtım firmalarıysa, affedilir, yenilir, yutulur şeyler değil'' demişti.

Kiler, son 2 yılda sadece evraka dayalı olarak, devletin 10 katrilyon liranın (10 milyar YTL) üzerinde vergi kaybı bulunduğunu söylemişti.

star
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 12:29:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?