27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kadastro harçları geri ödenecek

Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğ ile, 1 Ocak 2004 öncesinde kadastro yenileme işlemi için harç ödeyenlere, paraları geri ödenecek.
Harçlar Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile, Harçlar Kanunu’nda yapılan 8 Temmuz 2006 tarihli düzenlemenin öngördüğü; 1 Ocak 2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemlerinden harç aranılmaması, tahakkuk etmiş harçların kayıtlardan terkin edilmesi, tahsil edilmiş olanların ise bir yıl içinde mükelleflerin yazılı başvurusu üzerine red ve iade edilmesinin uygulaması belirlendi. 

Buna göre; 1 Ocak 2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemleri nedeniyle kadastro idarelerinden vergi dairelerine intikal eden ancak bugüne kadar tahakkuk ettirilmemiş olan kadastro yenileme işlemlerine ait harçların tahakkukundan vazgeçilecek.
Kadastro yenileme işlemleri ile ilgili olarak vergi dairelerince tahakkuk ettirilmiş ancak bugüne kadar tahsil edilmemiş olan kadastro harçları ve bununla ilgili diğer fer'i alacaklar kayıtlardan terkin edilecek. 

MÜKELLEFLER YAZILI BAŞVURUDA BULUNACAK 

1 Ocak 2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemleri nedeniyle Harçlar Kanunu hükümlerine göre tahsil edilmiş olan kadastro harçları, 8 Temmuz 2006 tarihinden itibaren bir yıl içinde mükelleflerin yazılı başvurusu üzerine Vergi Usul Kanunu’nun düzeltmeye ilişkin hükümlerine göre ilgilisine red ve iade edilecek. 

Kadastro yenileme işlemlerine ait kadastro harçları ile ilgili olarak yargı mercilerinde gerek idare, gerekse mükelleflerce açılmış olan davalarla ilgili yürütülmekte olan ihtilaflardan vazgeçilecek. 

Mükelleflerin, ödedikleri kadastro yenileme harçlarını geri alabilmek için 8 Temmuz 2006 tarihinden itibaren bir yıl içinde ödemenin yapıldığı vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Vergi dairesine yapılacak başvuru sırasında tahsilat makbuzunun ibraz edilmesi gerekecek. 

Uygulama ile, önceki düzenlemelerle 2004 tarihinden sonrası için kadastro yenilemede harç alınmaması nedeniyle 2004 öncesi için de eşitlik sağlanmış olacak.

ANKA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 11:06:34
Güncelleme :25 Ağustos 2006 Cuma 11:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?