26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Kadının işgücüne katılımı artacak

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye, yetişkinlere yönelik sürekli eğitimi kolaylaştırmak ve istihdamı arttırmak amacıyla el ele verdi. 30 milyon euroyu aşan üç hibe programı kapsamında kadının işgücüne katılımı, kayıtlı istihdam ve yaşam boyu öğrenme alanlarındaki faaliyetler desteklenecek.

AB tarafından 30 milyon eurodan fazla bütçe ayrılan üç program çerçevesinde kar amacı gütmeyen kuruluşların kadının işgücüne katılımı, kayıtlı istihdam ve yaşam boyu öğrenme alanlarındaki faaliyetleri desteklenecek. Sivil toplum kuruluşları, yerel idareler, sendikalar, işveren örgütleri ve üniversitelerin de aralarında bulunduğu kuruluşlar hibeden yararlanmak üzere başvurabilecek. İşverenler ile işgücü piyasasına eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik faaliyetleri desteklemeyi amaçlayan programlar üç alanı kapsıyor:

"- Kadınların daha kolay iş bulmasını ve kadın girişimciliğini arttırarak, kadının iş piyasasında yer almasını zorlaştıran kültürel ve benzeri etkenleri ortadan kaldırmayı hedefleyen faaliyetler desteklenecek. Uygulayıcı kurum İŞKUR'a bu konuya ilişkin projesi olan kuruluşlar 29 Mayıs 2009 tarihine kadar başvurabilecek.

- Kayıtlı istihdamı destekleyecek etkin yöntemlerin bulunmasına yönelik yenilikçi faaliyetler ve projeler de destek kapsamında olacak. Bu alanda fondan pay almak isteyenler uygulayıcı kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 25 Mayıs 2009 tarihine kadar başvurabilecek.

- AB uygulamaları doğrultusunda yaşam boyu öğrenmeyi kolaylaştıracak idari kapasiteyi oluşturmak ve Türk vatandaşlarının eğitim ve istihdam fırsatlarına erişimini arttırmak da programın temel hedefleri arasında. Bu konuda projesine fon desteği almak isteyen kuruluşlar, uygulayıcı kurum Milli Eğitim Bakanlığı'na 1 Haziran 2009 tarihine kadar başvurabilecek."

Bu üç programın genel olarak yönetimi ve izlenmesinden ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu olacak. Bölgeler arası farklılıkların giderilmesini amaçlayan hibelerden Türkiye genelinde 43 ilin yararlanacağı açıklandı. Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Kayseri, Sivas, Yozgat, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye illerine yönelik projeler fon desteğinden faydalanabilecek.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu yetkilileri, hibe programları ve başvuru prosedürlerinin tanıtılması amacıyla kamuoyuna yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin düzenleneceğini de açıkladı. Başvuru kılavuzları ile faaliyetlerin düzenleneceği yerler ve kesin tarihler hakkındaki bilgi www.cfcu.gov.tr sitesinde yayınlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 12:39:20
Güncelleme :13 Şubat 2009 Cuma 12:44:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?