25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kamu Bankalarından 'Batık' Barışı

Kamu Bankalarından 'Batık' Barışı

Ziraat Bankası 590 milyon liralık tahsili gecikmiş alacağını yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor.

Ziraat Bankası 590 milyon liralık tahsili gecikmiş alacağını yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. Genel Müdür Can Akın Çağlar, atacakları bu adımın yeni bir paket kadar değerli olacağını söyledi

Bir diğer kamu bankası Halk Bankası da, yasal işlem başlatılan kredi borçlusu 57 bin müşterisine borç yapılandırma programı başlattı. Başvurular 1 Nisan'da başlayacak ve 5 yıla kadar vade uygulanacak

Halkbank, kredi borçlarını ödeyemediği için haklarında yasal takip başlayan borçlulara yönelik yeni bir borç yapılandırma programı başlattı. Banka bu yolla takibe alınan 57 bin kredi borçlusuna ulaşmayı hedefliyor. Borç Yapılandırma Programı kapsamında, bugünkü faiz oranları üzerinden yeniden yapılandırılacak kredi borçlarına 60 aya (konut kredisi borçlarına 120 aya) uzayan vadeler uygulanacak. Borcunu en geç üç ay içerisinde peşin ödemek isteyenlere ise ek faiz indirimi fırsatı sunulacak. Programdan yararlanmak isteyen firmalar ve bireysel müşterilerin (kredi kartı, konut, taşıt, tüketici kredisi müşterileri) başvuruları 1 Nisan - 1 Temmuz 2009 tarihleri arasında kabul edilecek.

EN UYGUN PROGRAM
"Rahat Bir Nefes Alın" sloganı ile lanse edilen programı değerlendiren Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Bu program, bugüne kadar yürürlüğe koyduğumuz yapılandırma programları arasında en uygun koşullu olanıdır. Ayrıca sektördeki diğer yapılandırma programlarıyla karşılaştırıldığında temerrüt faiz oranından vazgeçilerek cari faiz oranının kabul edilmesi, defaten ödemelerde uygulanan ek faiz indirimi, uzun vadesi ve başvuru sürecinin kolaylığı ile de dikkat çekiyor" dedi.

HEDEF 57 BİN MÜŞTERİ
Halkbank'ın 2009 yılındaki önceliklerinden birinin, takibe intikal etmiş borçları orta ve uzun vadeye yayarak yapılandırmak olduğunu söyleyen Aydın, şunları söyledi: "Başlattığımız yapılandırma programıyla, gerek global finansal kriz gerekse faaliyet gösterdiği sektöre özgü koşulları nedeni ile kredi borcunu ödeyemediği için sıkıntı yaşayan işletmelerin yeniden ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. Yapılandırma programımız çerçevesinde takip hesaplarına intikal etmiş kredisi bulunan yaklaşık 57 bin müşterimizin tamamına ulaşmayı hedefliyoruz."

Ziraat Bankası, 590 milyon TL'ye ulaşan tahsili gecikmiş alacaklarını yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. Genel Müdür Can Akın Çağlar, kriz döneminde tahsili gecikmiş alacakların arttığını belirterek, " Sektörde, takibe intikal etmiş alacaklar geçen sene Haziranda yüzde 3'lerdeydi. Şimdi yüzde 4'lere geldi. Bunun rakamsal karşılığı ise 12 milyar TL civarında." dedi ve ekledi: "Bizim bilançomuzda bu oran sadece yüzde 2.2 düzeyinde. Toplam rakam ise 590 milyon lira..." Çağlar, sorunlu kredileri yeniden yapılandıracak bir çalışmanın hazırlığı içinde olduklarını ve bunu ilerleyen günlerde açıklayacaklarını dile getirdi. Ziraat Genel Müdürü "Biz sorunlu kredilerimizi varlık yönetimi şirketlerine devretmeyi düşünmüyoruz. Müşterilerimizle masaya oturup bunu yeniden yapılandıracağız" diye konuştu.

KREDİ TALEBİ PATLADI
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, açıkladıkları bahar paketinde beklentilerinin ötesinde taleple karşılaştıklarını belirterek, ''Bireysel ürünlere yönelik daha önce günde 4-5 bin müracaat alırken, bugün sabahtan öylene kadar aldığımız müracaat 22 bin 38'e ulaştı'' dedi. Çağlar, Mart ayında, ortalama 34 milyon lira olan kredi kullanımının da dün itibariyle 60 milyon liraya çıkarak, iki katına ulaştığını vurguladı. ÖTV indirimi sonrasında taşıt kredilerine ilginin arttığını ifade eden Çağlar, "Önceden haftada 1 milyon lira taşıt kredisi kullandırırken şimdi bu rakam, günde 1 milyon liraya çıktı'"dedi.

"Konut kredilerine ilgi olup olmadığına'' ilişkin bir soruyu Çağlar, "Konutta günlük ortalama 6 milyon lira kullandırırken, paketle birlikte bu rakam yaklaşık 9 milyon liraya yükseldi'' şeklinde yanıtladı. KDV ve ÖTV'de yapılan indirimlerin piyasaları hareketlenmesini sağladığına işaret eden Çağlar, "Bizim de kredi faiz oranlarının aşağıya çekmemizle taleplerin realize edildiğini görüyoruz. Krizin belki hafiflediğini canlanmanın bir parça başladığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

 

Sabah
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 00:02:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?