15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kamu-Sen yüzde 36.5 isteyecek

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını'' ifade ederek, ''2008'de, öncelikli olarak bu kesimin ücretleri açlık sınırının üstüne çekilmelidir'' dedi.

Akyıldız, yarın başlayacak toplu görüşmeler öncesinde, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kurulacak hükümeti tebrik etti. Kamu çalışanlarının yüzde 28'inin ''açlık sınırının altında ücret aldığını'' öne süren Akyıldız, ''Açlığı gözlemlemiyoruz, bizzat yaşıyoruz. Sorunlarımıza kesin çözüm bulmak amacıyla siyasi iradeden ve Kamu İşveren Kurulu üyelerinden samimi bir yaklaşım bekliyoruz'' dedi.

''Yeni hükümetin ilk önemli sınavının, toplu pazarlık süreci olacağını'' söyleyen Akyıldız, şunları kaydetti: ''Son dönemde sıkça duyduğumuz, ama kamu görevlileri için bir türlü hayata geçirilmeyen, gelirin adil paylaşımı, demokratikleşme, eşitlik ilkeleri asla vazgeçmeyeceğimiz konular olacaktır. Bu çerçevede en önemli dayanağımız ise kamuda çalışan işçi kardeşlerimize yapılan ücret artışlarıdır. Hükümetin seçim öncesi yaptığı toplu sözleşme ile seçim sonrası yapacağı toplu görüşmeler arasında çifte standart olup olmadığını da bu vesileyle göreceğiz.''

Akyıldız, hükümetin karşısına yeni bir anlayışla çıkacaklarını ifade ederek, ''uzlaşmaya dayanan bu anlayışta önceliklerinin, siyasi iradeye taleplerini kabul ettirmek olacağını'' söyledi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmelere bizzat katılarak, memurların haklı taleplerini birinci ağızdan dinlemesini arzuladıklarını bildiren Akyıldız, ''Eğer siyasi irade taleplerimizi kabul eder ve kamu görevlilerinin sorunlarını çözme yolunda bir taahhütte bulunursa, makul bir plan çerçevesinde alacaklarımızı önümüzdeki yıllara dağıtabiliriz'' diye konuştu.

Memurlar içinde ekonomik ve sosyal durumu en zor durumda olan, düşük dereceli, kirada oturan, evli olup eşi çalışmayan ve çocuklarını okutanların durumunun sosyal haklarda iyileştirme yapılarak düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Akyıldız, şöyle devam etti: ''Talep ettiğimiz artış, düşük dereceli kamu görevlilerine yüksek, yüksek dereceli kamu görevlilerine nispeten daha az oranda hesaplanmıştır. Kamuda çalışan en düşük işçi ücretine yüzde 34,5 zam yapılmıştır. Bizler de en düşük dereceli memur maaşına yüzde 36,5 zam talep etmekteyiz. Buna göre, tüm kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama olarak da yüzde 10 zam talep etmekteyiz. 2008 için öngördüğümüz bu makul talebimiz, 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan bin 130 YTL'ye çekilmesi ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlıdır.''

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2007 Salı 19:53:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?