19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Kamuda enflasyon farkı

Kamu işçileriyle yapılan toplu sözleşme, enflasyonda yılın ilk 6 ayında hedeflerin aşılması durumunda bu farkın maaşlara yansıtılmasını öngörüyor. Beklentilerin üzerinde seyreden enflasyon 6 aylık yüzde 6'nın üzerinde çıkarsa bütçeye toplusözleşmeler nedeniyle 158.4 milyon YTL’ye yakın ek yük getirecek. 

Enflasyon oranı yüzde 5.5 düzeyinde olursa bu fark, 132 milyon YTL düzeyinde kalacak. 

Türk-İş’in kamuda çalışan 370 bin işçi adına hükümetle geçen yıl sonuçlandırdığı toplu iş sözleşmesi; 2006 yılında her bir 6 ay için kamu çalışanlarına yüzde 3’er zam yapılmasını öngörüyor. Sözleşmeye göre enflasyon oranının yüzde 3’ü geçmesi durumunda ise enflasyon farkı maaşlara yansıtılacak. Yansıtma oranı yılın ilk 6 ayı için enflasyon farkının yüzde 80’i, ikinci 6 ayında ise enflasyon farkının tamamı şeklinde olacak. 

Yılın ilk 5 ayında yüzde 4.53 düzeyinde seyreden enflasyonun, haziran ayı sonunda yüzde 6 düzeyine çıkması bekleniyor. Bu durumda, işçi maaşlarına, yüzde 3’lük zam dışında, yüzde 2.4 düzeyinde enflasyon farkının da yansıtılması zorunluluğu doğacak. Ücretlere bir puanlık enflasyon farkı yansıtmanın, bütçeye 6 ayda 66 milyon YTL’lik ek yük doğuracağı öngörülüyor. Yüzde 6’lık bir enflasyon ortamında yapılacak enflasyon farkı düzenlemesi nedeniyle de bütçeye yaklaşık 158.4 milyon YTL’lik ek yük gelmesi bekleniyor. 

Enflasyon oranının yılın ilk 6 ayında yüzde 5.5 düzeyinde kalması durumunda ise işçi ücretlerine yüzde 2’lik bir enflasyon farkı yansıtılacak. Bu farkın 6 ay içinde bütçeye doğuracağı ek yük de 132 milyon YTL olacak. Enflasyon oranının yüzde 5 düzeyinde kalması halinde ise 1 puanlık bir ek ödeme maaşlara yansıtılacak. Böyle bir durumda da bütçeye 6 ay için 66 milyon YTL düzeyinde bir ek yük gelecek. Kamu işçilerine ödenecek enflasyon farkı oranı, bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak haziran enflasyon oranıyla birlikte netleşecek. Yapılan toplusözleşme gereği enflasyon farkları, temmuz maaşlarına yansıtılacak.
Referans
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 10:43:23
Güncelleme :4 Temmuz 2006 Salı 11:47:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?