31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Kapitalizm çöküyor mu?

Lehman Brothers’ın iflasının ve Merrill’in satışının ardından “Şimdi sıra kime geldi?” soruları sorulmaya başlandı. Uçuruma en yakın olarak görülen dünyanın en büyük sigorta şirketi American International Group (AIG). New York Valisi David Paterson, AIG’nin sorunları çözmesi için bir günü olduğunu söyledi. Önceki gün ABD Merkez Bankası’ndan (FED) acilen 40 milyar dolar borçlanma talebinde bulunan AIG’ye New York Eyaleti 20 milyar dolarlık kredi sağladı. FED, JPMorgan Chase ve Goldman Sachs’tan AIG’ye 75 milyar dolarlık kredi desteği sağlanmasını istediği kaydedildi. Ancak tüm bu gelişmeler AIG ile ilgili endişeleri azaltmadı. Moody’s ve Fitch, AIG’nin notunu iki kademe, S&P ise üç kademe düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşlarının AIG’nin notunu daha da düşürebileceği belirtildi. AIG hisseleri dün açılışta yüzde 40 düştü.

WaMu’nun notu ‘çöp’ oldu


KuruluŞu 1889 yılına uzanan ABD’nin en büyük bankalarından Washington Mutual’ın (WaMu) da adı batacaklar listesinde üst sıralarda yer alıyor. 315 milyar dolarlık varlığı bulunan WaMu, özellikle mortgage kredilerinden ağır yara aldı ve bu yılın ikinci çeyreğinde 3.3 milyar dolar zarar açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, piyasalarda artan kargaşa ortamına ve bunun Washington Mutual’ın mortgage faaliyetlerine etkilerine dayanarak, kredi notunu düşürdü. Böylece WaMu’nun kredi notu kredi “çöp tahvil” seviyesine indirildi. S&P, bununla birlikte WaMu’nun 2010 yılına kadar tüm borçlarını ödeyebilecek likiditeye sahip olduğunu, yeterli sermayeye sahip bulunduğunu açıkladı. WaMu hisseleri not düşüşünün ardından vadeli işlemlerde yüzde

Wachovia bir yılda % 82 eridi

Malİ yapısı ile ilgili dedikoduların ayyuka çıktığı bir diğer banka ise Wachovia. 812.4 milyar dolarlık toplam aktifi bulunan Wachovia’da yatırımcıların 448 milyar dolarlık mevduatı bulunuyor. 120 bin kişiyi istihdam eden Wachovia’nın CEO’su Robert Steel dün yaptığı açıklamada, bilançolarının 20 milyar dolar küçültülme operasyonunun sona erdiğini söyledi. Geçen yıl 52 dolar seviyelerinden işlem gören Wachovia Bank’ın hisseleri dün seans öncesi işlemlerde yüzde 11.3 gerileyerek 9.50 dolara düştü. Yaptığı isabetli tahminlerle ün yapan Oppenheimer& Co.’nun analisti Meredith Whitney, Wachovia’nın hisse fiyatının “olması gerekenin” üzerinde bulunduğunu söyledi. Whitney, bankanın özellik Kaliforniya’daki mortgage kredilerinin kötü durumda olduğunu ifade etti.

Paulson: Vergi mükelleflerinin parasını banka kurtarmak için harcamayacağız


ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un vergi mükelleflerinin paralarını finansal sistemi kurtarmak için kullanmayı düşünmemesi ABD piyasalarındaki düşüşleri hızlandırdı. ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, federal hükümetin finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasında önemli bir rolü olduğunu ancak, Paulson’un kesin olarak vergi mükelleflerinin parasını finansal piyasaları kurtarmak için harcamayı düşünmediğini söyledi.

Bakanlık yetkilileri bu açıklamaların federal hükümetin zor durumdaki şirketleri hiçbir zaman kurtarmayacağı şeklinde algılanmaması gerektiğini, bu açıklamanın hükümetin vergi mükelleflerinin parasını bu tür operasyonlar için kullanmamaya önem verdiği şeklinde yorumlanmasını istedi.

Ancak ABD piyasaları AIG gibi likidite problemi yaşayan şirketlere hükümet desteği yapılmayacağını Lehman’ın iflasıyla başlayan bu sürecin kararlılıkla devam ettirileceği şeklinde algılanması piyasaladaki gerginliği artırdı.

Munich Re AIG’nin bir bölümünü alabilir

DünyanIn en büyük reasürans şirketlerinden Alman Munich Re, mali bunalımdan kurtulmaya çalışan AIG’nin varlıklarının bir kısmını satın alabileceğini açıkladı. Munich Re CEO’su Nikolaus von Bomhard, “Genel olarak birçok fırsatla yakından ilgileniyoruz. Doğru fiyat ve stratejimize uygun bir fırsat çıktığında bunu değerlendiririz” dedi.

160 ülkede faaliyet gösteren Munich Re, 1880 yılında Allianz sigorta şirketini de kuran Carl Thieme tarafından kuruldu. 37 binin üzerinde çalışanı bulunan Munich Re, 11 Eylül 2001’de yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin en büyük sigortacılarından biriydi. Munich Re, iflas eden Lehman Brothers’daki risklerinin 350 milyon euro seviyelerinde olduğunu bildirdi. Bir diğer sigorta devi Fransız Axa da Lehman Brothers’ın borçlanma kağıtlarındaki net riskinin 300 milyon euro olduğunu açıkladı.

Merkez bankaları piyasaya 230 milyar dolar verdi

Fİnansal krizinin şiddetini azaltmak için merkez bankaları dün piyasalara toplam 230 milyar dolar verdi. Londra’da doların gecelik faiz oranının yüzde 10’u aşması üzerine işlemler durdu. Bunun üzerine İngiltere Merkez Bankası, 2 günlük 20 milyar sterlinlik (36 milyar dolar) ihale açtı. Önceki günkü tutar 5 milyar strelindi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise bir günlük ihalede 70 milyar euro verdi. İhaleye 102.5 milyar euro teklif geldi. ECB, önceki gün de piyasaya 30 milyar euro enjekte etmişti. Önceki gün piyasaya 14.5 milyar dolar veren Japonya Merkez Bankası dün de piyasayı 24 milyar dolar fonladı. ABD Merkez Bankası (FED) ise son iki günde piyasaları 70 milyar dolar vermişti. Böylece 4 merkez bankasının fonlama toplamı 230 milyar dolara ulaştı.

Vatan
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 15:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?