28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Kara parayla mücadeleye onay

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TCK'da suç olarak tanımlanan kara para suçuyla mücadele amacıyla hazırlanan ve TBMM'de kabul edilen MASAK Teşkilat ve Görevler ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki yasayı onaylayarak Resmi Gazete’de yayımlanması için Başbakanlığa gönderdi. Yasayla, Mali Suçlar Araştırma Komisyonu (MASAK), Maliye Bakanlığı'na bağlanıyor. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada Sezer’in Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkındaki yasayı onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi. MASAK Teşkilat ve Görevler ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Yasa, yeni TCK’da suç olarak tanımlanan kara para suçuyla mücadele amacı taşıyor. 

Yasaya göre, yükümlüler, nezdinde yapılan veya aracılık ettikleri işlemlerde, nam veya hesaplarına işlem yapılanların kimliklerini tespit etmek zorunda olacaklar. 

Yasayla, işlemlere konu malvarlığının, yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek hususların, MASAK'a bildirilmesi zorunlu olacak. Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler, tüzel kişiliği olmayan kuruluşlar, MASAK'a ve denetim elemanlarına istenilen her türlü bilgi, belge ve kayıtları vermekle yükümlü olacak. MASAK, bu tür kuruluşların sistemlerine de belirli koşullarla girebilecek. 

Yasaya göre, özel yasalarda hüküm olsa dahi, şüpheli işlem bildiriminde bulunanların, kimlikleri gizli tutulacak. Bu kişilerin güvenliklerinin sağlanması için mahkemece önlemler alınacak. Aklama suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunması durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki usule göre malvarlığı değerlerine el konulabilecek. 

Yasanın Genel Kurul’daki görüşmeleri, milletvekilleri arasında Yasin El Kadı ve MASAK’ın devre dışı bırakılması konularında tartışmalara neden olmuştu.
anka
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2006 Çarşamba 08:59:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?