29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Karadeniz petrolü iştah açtı

Karadeniz'de petrol arama çalışmaları sürüyor. Türkiye'nin büyük ümit bağladığı petrollere Brezilya'dan sonra Amerikalılar da ilgi göstermeye başladı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, ABD'li şirketlerin arama yapmak istediğini söyledi.

Türkiye'nin büyük ümit bağladığı Karadeniz petrollerine Amerikalılar da talip oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bir Amerikan şirketinin kendilerine Karadeniz'de ortak petrol arama teklifinde bulunduğunu açıkladı. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz açıklarında yaklaşık 10 milyar varillik petrol rezervi bulunduğunu tahmin ediyor. Şirket, burada Brezilya'nın petrol şirketi Petrobras'la ortak arama çalışmalarına başlamıştı. TPAO, 2015 yılında Türkiye'nin petrol ihtiyacının yarısından fazlasını Karadeniz'den temin etmeyi hedefliyor.

İzmir'de bir grup gazeteciyle sohbet eden Bakan Güler, Karadeniz'deki petrol rezervlerinden çok ümitli olduklarını söylerken, "Bizim TPAO ve Brezilyalı Petrobras şirketi Karadeniz'de petrol çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak ABD'li bir petrol şirketi de Karadeniz için işbirliği teklifinde bulundu. Şimdi bu teklifi değerlendiriyoruz." dedi. Karadeniz'de petrol aramanın çok pahalı olduğuna vurgu yapan Enerji Bakanı, "Hata şansımız yok. Çok dikkatli çalışıyoruz. Iskalamamamız lazım." değerlendirmesinde bulundu. Hilmi Güler, enerji ihtiyacının karşılanmasında öncelikle yerli kaynaklara ağırlık verdiklerini söyledi. Petrol fiyatlarının rahatsızlık verici boyutlara ulaştığını ifade etti, bu baskıdan kurtulmak için su, rüzgâr, güneş gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirdiklerini bildirdi.

Türkiye'nin enerji politikaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Hilmi Güler, ülkenin enerji stratejisini dış kaynaktan iç kaynaklara çevirdiklerini aktardı. Geçmişte yapılan anlaşmaların ülkeyi doğalgaza bağımlı hale getirdiğini ifade ederken, "Bizden önce 'al ya da öde' şeklinde çok uzun süreli doğalgaz alım anlaşmaları yapıldı. İster istemez ülkemizin enerji politikaları da gaza bağımlı hale geldi. Ama biz rüzgâr ve su gibi yerli kaynakları harekete geçirerek bu bağımlılığı belli ölçüde kırdık. Daha fazla yerli kaynağın harekete geçirilmesiyle dışa bağımlılık da azalacak." diye konuştu.

Bakan Hilmi Güler'e göre, Azerbaycan ile önemli petrol ve gaz projeleri yürütülüyor. Irak petrol-gaz kaynaklarıyla ilgili başta TPAO olmak üzere Türk şirketleri için önemli projeler gündemde. İran'la yeni boru hattı ve bu ülkenin enerji kaynaklarının Avrupa'ya taşınması da söz konusu.

...
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 04:23:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?