16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Karadeniz'de hamsi bayramı

Karadeniz'de palamut balığının kasım ayında bölgeye gelmemesi, hamsicilere adeta bayram yaptırdı.

Karadeniz'deki hamsi bereketi, hem balıkçıları hem de vatandaşları sevindirdi. Balıkçılar açıldıkları denizden tonlarca hamsi ile dönerken, özellikle dar gelirli vatandaşlar ise uzun yıllardan sonra 1 YTL'ye kadar düşen hamsiyi evlerine götürme imkanına kavuştu. Karadenizli balıkçılar, hamsinin bolluğu nedeniyle 'altın bir sezon' geçiriyor.

Hamsinin bolluğundan memnun olan balıkçılar, "10 yıldır böyle hamsi görmedik" dedi. Hamsinin bolluğunu palamudun sahile gelmemesine bağlayan balıkçılar, gecede 100 tona varan hamsi tutuyor. Fatsa Balıkçılık isimli hamsi gemisinin sahibi Mustafa Mollaoğlu, bu sezonun çok güzel geçtiğini belirterek, "Palamudun kasım ayında bölgeye gelmemesi, hamsinin bol çıkmasına neden oldu. Hamsi palamut korkusundan sahile gelemiyordu. Palamut kayboldu, hamsi sahile akın etti. Palamut balığının sezonu eylül ve ekim aylarıdır. Ama çoğu zaman kasım ayında da bölgede olur. Eğer palamut balığı kasım ayında bölgede olmazsa, hamsicinin yüzü güler. 10 yıldır böyle hamsi görmedik. Gecede 100 ton da hamsi tutan da var 500 ton da hamsi tutan arkadaşlarımız da var" diye konuştu.

Bu sene hedeflerinin 4 bin ton hamsi tutmak olduğunu ifade eden Hamsici Mollaoğlu, "Bu zamana kadar bin ton hamsi tuttuk. Havaların fırtınalı geçmesi de bizim işimize geldi. Önceki sezonlar 1 ay hamsi sezonu oluyordu ama bu sezon sürekli fırtınalı geceler geçiriyoruz. Böyle giderse 3 ay hamsi sezonu sürer. Kotanın gelecek olması da bizi sevindiriyor. Kota gelirse hamsici başı gecede bin kasa, 50 ton da dökme hamsi tutabilecek" şeklinde konuştu.

Gecenin soğuğunda taşıyıcılarla gelen hamsileri kasalara koyarak kamyonlara yükleyen işçilerin moralli oldukları gözlendi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 11:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?