18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Karamehmet K. Irak'la ortak

Çukurova Grubu'nun petrol şirketi Genel Enerji'nin Londra merkezli HeritageOil ile birleşmesi sonucu ortaya çıkacak şirkete Kuzey Irak Kürt yönetimi de ortak olacak

 

İngiltere merkezli doğalgaz ve petrol arama şirketi Heritage Oil’in, işadamı Mehmet Emin Karamenhmet’e ait Çukurova Grubu’nun petrol ve gaz şirketi olarak Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Genel Enerji’yi satın alarak bu şirketle birleşmesi işlemlerinde sona yaklaşılırken, Genel Enerji’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (KRG) olan 1.1 milyar dolarlık yükümlülüğünün karşılığında yönetime birleşmiş şirket hisseleri verilecek. Böylece KRG’nin, Heritage ve Genel Enerji’nin birleşmesiyle doğacak HeritaGe Oil şirketinde yüzde 17 hissesi olacak. KRG, bu şirkette uzun vadeli hissedar olmak istediğini açıkladı.
Birleşmiş HeritaGE Oil’in İcra Kurulu Başkanı (CEO) olacak ve halen Genel Enerji’nin İcra Kurulu Başkanı olan Mehmet Sepil Reuters’a açıklamasında, birleşmenin Eylülde tamamlanacağıını söyledi. Sepil, “Birleşmeyle daha önce Heritage’ın 260 milyon yeni hisse ihraç edeceğini duyurmuştuk. Bu rakam yeni görüşmelerde 286.3 milyona yükseltildi. Bunun dışında Genel Enerji’nin 5 sahanın imtiyaz hakları karşılığında KRG’ye olan 1.1 milyar dolarlık borcuna karşılık da KRG’ye 96 milyon adet hisse verilecek ve gelecekte altyapı yatırımı gerektiği zaman bu hisseler piyasada satılarak kaynak yaratılacak” dedi.

Kürtlere yüzde 17 hisse
Bu operasyon sonrası Genel Enerji hissedarlarının daha önce yüzde 50 oranındaki ortaklık oranı da yüzde 33’e gerilemiş olacak. Heritage’in yeni şirketteki hissesi yüzde 50 olacak. Her iki şirket tarafından Haziran’da imzalanan bağlayıcı olmayan anlaşma kapsamında, birleşmiş şirketin 5.5 milyar dolar değerinde bir büyüklük yaratacağı açıklanmıştı. Genel Enerji’nin yüzde 56’sı Çukurova’ya, kalan kısmı da büyük oranda Sepil’e ait bulunuyor.
Londra borsasına kote olan Heritage’ın Uganda ve Kuzey Irak’taki petrol sahalarında hisseleri var. Heritage geçen ay, Kürt bölgesindeki Miran blokunda yer alan verimli bir kuyuda tahmin edilen ham petrolün, 4.2 milyar varile ulaşabileceğini açıklamıştı. Şirket Kuzey Irak’ın yanı sıra Rusya’da bir üreten ruhsata ve Kongo Cumhuriyeti, Malta, Pakistan, Tanzanya ve Mali de arama ruhsatlarına sahip.
Genel Enerji ise, aynı bölgede Miran’ın yanı sıra, Tak Tak ve Tawke petrol bloklarında ruhsat sahibi. Genel Enerji aynı zamanda Tak Tak Petrol Rafinerisini işletme hakkına da sahip. Bu rafinerinin, aşamalarla tamamlanarak 2010 yılında günde 60 bin varil petrol işler duruma gelmesi planlanıyor. Genel Enerji’nin böylece ikisi petrol üreten saha olmak üzere Kuzey Irak’ta toplam 7 adet ruhsatı bulunuyor. Genel Enerji’yi bünyesine alarak genişleyecek olan Heritage, Genel Enerji’nin Takve ve Tak Tak işletmelerinden gelecek nakit akışıyla, grubun elindeki alanlarda yeni işletmeler kurulmasını sağlayacak. Ancak her ne kadar Kuzey Irak’ta üretilen petrolün ihracatı başladıysa da, yabancı petrol şirketlerine ödeme yapmak için bir mekanizma oluşturulmadı. (
 

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 18:15:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?