16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Karayolları arazisine rekor fiyat

Karayollarının İstanbul Levent'te bulunan arazisinin satışına ilişkin ihalede en yüksek teklifi 800 milyon dolarla (1,146,400,000 YTL) Zorlu Gayrimenkul verdi. Bu fiyat Türkiye tarihinin en büyük arsa satışı olarak tarihe geçti.

Nefes kesen ihalede belirlenen fiyat beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Arazinin metrekare birim fiyatı 8.200 dolara ulaştı. Geçen yıl Ağustos ayında açılan ve daha sonra iptal edilen ihalede Karayolları arazisi için 460 milyon 550 bin YTL değer biçilmişti.

EMAAR'DAN KOPARMA TAKTİĞİ

Emaar Gayrimenkul'ün ihalelerde "koparma" taktiği olarak bilinen yönteme başvurarak ihalenin sen beş turunda yüksek artışlar yapmasına rağmen yılmayan Zorlu Gayrimenkul, her turda bir milyon dolar artırım yaparak arazinin yeni sahibi olmaya hak kazandı. Zorlu Grubunun hiç mola almaması dikkat çekti.

Emaar Gayrimenkul Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın dostum diye tanımladığı Cihan Kamer'le Büyükçekmece'de villa inşa eden şirket olarak biliniyor. Emaar ayrıca, Dubai'li dünyanın en yüksek binası olması beklenen 1000 metre yüksekliğindeki Burj Dubai'nin yapımını sürdürüyor.

ÖZELLEŞME SÜRECİ

Zincirlikuyu'daki arazi özelleştirme yüksek kurulunun ÖYK 11 Ağustos 2006 tarihli kararıyla özelleştirme kapsam ve programına alındı. ÖYK'nın 27 Aralık 2006 tarihli kararıyla da taşınmazın imar planı değişiklikleri onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle arazide ofis, ticaret, yerleşim, turizm, sosyal ve kültürel alanların bir arada inşa edilmesine olanak sağlandı.

YENİ İMAR PLANI

96 bin 505.33 metrekare yüzölçümü ve yeşil alanla ring yolu ayrımından sonra yaklaşık 84 bin 500 metrekare net alana sahip taşınmazın üzerine kurulacak yapının emsali, 2.8 olacak; bu emsalle brüt inşaat alanı yaklaşık 237 bin metrekareye karşılık gelecek.

Yapı yükseklikleri karayolları idari binasının 1.5-2 mislini aşamayacak. Planlama alanında yüzde 35 rezidans, yüzde 30 otel ve kongre salonları olmak üzere turizm, yüzde 15 ticaret, yüzde 10 sosyal ve kültürel tesis yüzde 10 ofis ve büro olmak üzere yönetim alanı kullanımı için ayrılacak. Arazide en fazla 28 katlı bina yapılabilecek.

SON ANDA TEKEL'E DEVREDİLDİ

Taşınmazın satışı için son anda alınan bir kararla TEKEL'e devri yapıldı. Taşınmaz, TEKEL'in mülkiyetinde bir arazi olarak 19 Ocak'ta ilana çıktı. Son teklif verme tarihi olan 28 Şubat'ta 10 adet teklif alındı. 5 ve 6 Mart günlerinde de ÖİB ile yatırımcılar arasında birinci tur pazarlık görüşmeleri yapılarak tekliflerin yukarı çekilmesine çalışıldı.

ÖDEME SEÇENEKLERİ

Taşınmazı almaya hak kazanan Zorlu Grubu ihale bedelini peşin ya da taksitli olarak ödeyebilecek. İhale bedelinin vadeli olarak ödenmesi talep edildiği taktirde toplam satış bedelinin en az yüzde 50'si satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak ödenecek. Toplam satış bedelinin en az yüzde 25'i satış sözleşmesi imza tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, bakiye tutarda satış sözleşmesi imza tarihinden itibaren en geç ikinci yılın sonunda ödenecek. Taksitle ödemede toplam anapara borcu için yüzde 10 faiz işletilecek.

ÖYK KARARIYLA KESİNLEŞECEK

Tekliflerin alınmasıyla ihale teknik olarak sonuçlandı. İhale komüsyonu satışa ilişkin kararını ÖYK onayına sunacak. ÖYK onayının ardından en yüksek teklif sahibiyle sözleşme imzalanarak, taşınmaz alıcıya devredilecek.

SAAT SAAT İHALE...

12.25: Zorlu 800 milyon dolar teklifte bulundu. Emaar Gayrimenkul ihaleden çekildi
12.26: Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-MSREF VI Living Daylights BV Ortak Girişim Grubu çekildi
12.25: Emaar 750 milyon dolar teklif verdi
12.11: Toray ve Eren Talu Ortak Girişim Grubu çekildi
12.06: Nurol-Fiba Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.
12.00: Emaar Gayrimenkul 726 milyon dolar verirken Zorlu Gayrimenkul fiyatı 727 milyon dolara çıkardı.
11.57: Global-Boğaziçi Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi
11.55: İhalede en yüksek teklif 725 milyon dolara çıktı. Teklifi Toray ve Eren Talu Ortak Girişim Grubu verdi.
11.50: Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş, (Dubai Emiri Şeyh El Makdum'un şirket) açık artırmadan çekildi.
11.46: Açık artırmaya 720 milyon dolar (1,029,600,000 YTL) başlangıç fiyatıyla geçildi. Açık artırma aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi.
11.45: Bu turda en düşük teklif veren Akfen-Osmanlı Ortak Girişim Grubu elendi.
11.35: Bu turda en düşük teklifi veren Astay Gayrimenkul elendi. En yüksek teklif 691 milyon dolar ( 988,821,000 YTL) oldu. Elemeli son tura geçildi.
11.25: Elemeli birinci tur sonuçlandı. En düyük teklifi veren Taşyapı İnşaat elendi. Bu turda en yüksek teklif 650 milyon dolar (930,150,000 YTL) oldu.
11.20: Firmalar yeni tekliflerini komisyona sundu.
11.15: Komisyon teklifleri değerlendirdi. En yüksek tekklif 505 milyon ABD doları ( 722,150,000 YTL) oldu
11.00: Elemesiz ilk tur yapıldı. Firmalar ilk tekliflerini kapalı zarf usulü ile yaptı.


TEKLİF VERENLER

1-Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş,
2-Emaar Gayrimenkul Geliştirme A.Ş,
3-Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm A.Ş, (2. turda elendi)
4-Akfen-Osmanlı Ortak Girişim Grubu (3. turda elendi)
5-Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş, (Dubai Emiri Şeyh El Makdum'un şirket) (Açık artırmadan ilk çekilen oldu)
6-Toray ve Eren Talu Ortak Girişim Grubu (Açık artırmadan dördüncü çekilen oldu)
7-Nurol-Fiba Ortak Girişim Grubu (Açık artırmadan üçüncü çekilen oldu)
8-Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-MSREF VI Living Daylights BV Ortak Girişim Grubu
9-Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş (1. turda elendi)
10- Global-Boğaziçi Ortak Girişim Grubu. (Açık artırmadan ikinci çekilen oldu) 

Kilci: Arazi satışında rekor kırıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Karayolları arazisine Zorlu Gayrimenkul tarafından 800 milyon dolar teklif edilmesiyle sonuçlanan ihalenin, şimdiye kadar yapılan en yüksek değerli arazi satışı olduğunu söyledi.

Satışın Avrupa ve Ortadoğu'da da en yüksek rakamlı arazi satışı olduğunu düşündüğünü belirten Kilci, ihale bedelinin karayolları yatırımlarında kullanılacağını bildirdi.

Kilci, ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Ülkemizde bir seferde, tek bir parça arsanın satışından elde edilen en yüksek gelir. Sadece Türkiye ölçeğinde değil, sanırım Avrupa ve Ortadoğu ölçeğinde de önemli bir aset, önemli bir varlık satışı" diye konuştu.

PARA KARAYOLLARINA GİDECEK

İhale bedeli olan 800 milyon doların nasıl kullanılacağının, ihale ile ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çerçevesinde, Bakanlar Kurulu kararına bırakıldığını kaydeden Kilci, "Burası Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir varlıktı. Büyük ölçüde karayolları yatırımlarında kullanılması söz konusu olacak. Tabii ki bunun esaslarını bakanlar kurulumuz belirleyecek. Bizim için işlemin tamamlanması, bedelin tahsil edilip Hazine'ye devredilmesi ile son bulacaktır" dedi.

İhalenin kendisi için üç önemli mesaj verdiğini ifade eden Kilci, öncelikle dünya şehri olma yolunda önemli adımlarla ilerleyen İstanbul'un çok değerli varlıklarından bir tanesinin değerlendirilmesi için Özelleştirme İdaresi olarak en büyük katkıyı sağladıklarını kaydetti.

ÖİB İÇİN BAŞARI VURGUSU

İhaledeki rekabetçi katılım ve kamu varlıklarını değerlendirmede maksimum değerlere ulaşabilme noktasında İdare olarak bekledikleri noktayı yakaladıklarını söyleyen Kilci, şunları söyledi:

"Profesyonel yaklaşımımızı bir kez daha teyit etmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz üç-dört yıl içinde çok önemli ihalelere imza attık. Bu da nispeten uzun bir aradan sonra önemli bir ihaledir. Bu anlamda ÖİB'nin kapasitesinin, profesyonelliğinin değerlendirilmesi açısından önemlidir."

İhalenin hazırlanmasında İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, Anıtlar Yüksek Kurulu ile birlikte Boğaziçi'ne ilişkin imar düzenlemelerine dair kanunlar çerçevesinde ciddi bir hazırlık yaptıklarını anlatan Kilci, "Gerçekleştirilecek projenin İstanbul'a yakışan bir proje olacağına inancımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

Topbaş: Satış rakamı beklentilerimizin üzerinde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zincirlikuyu'da Karayollarına ait arazinin 800 milyon dolara Zorlu Grubuna satılmasını değerlendirirken, “Satış rakamı tahminlerimizin üstünde. Bu bizi umutlandırdı. Bu satıştan sonra beklentilerimiz yükseldi” dedi.


Topbaş, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda 13 kadın ve aile sağlığı merkezinin açılışının ardından basın mensuplarının Zincirlikuyu'daki arazinin satışına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bu arazinin İstanbul'un “kupon yerlerinden biri” olduğunu ifade eden Topbaş, kamu arazilerinin satılmadan önce imar hadlerinin belirlenmesini ve buna göre satılmasını başından beri istediklerini ve bu doğrultuda yapılan düzenleme sonucunda arazinin satışa çıktığını belirtti.

Topbaş, alan kişinin bundan sonra imar düzenlemesi konusunda kendilerini rahatsız etmeyeceğini ve kendi imarını bilerek hareket edeceğini belirterek, burada oluşan rantın kamuya kaldığını söyledi.

İstanbul'un bu arazisiyle önemli bir kazanım elde edeceğini umduğunu dile getiren Topbaş, “Burada turizm ağırlıklı bir tesis kurulacak ve İstanbul için yeni bir fırsat olacak. Hem Zorlu Grubuna hem de Bayındırlık Bakanlığımıza hayırlı olsun. Buradan sağlanan kaynak, duble yollar başta olmak üzere yine bu ülkenin yatırımlarında kullanılacak. Hayırlı olsun” dedi.

“DAHA DÜŞÜK BİR TAHMİN VARDI”

Topbaş, satış rakamını da değerlendirerek, şunları söyledi:

“Satış rakamı tahminlerin üstünde. Daha önce daha düşük bir tahmin vardı. Bir gerçek var. Son bir yıl içinde İstanbul'daki gayrimenkul değerlerinde ciddi bir artış var. İstanbul'da büyük bir yatırım hareketliliği hissediliyor. Özellikle küresel sermaye İstanbul'da yatırım alanları aramakta ve yatırım için İstanbul'a gelmekte. İstanbul parlayan yıldız haline geldi. Satış rakamı bugün için çok iyi ama gelecekte çok daha değerli hale gelecek. Bu bizi umutlandırdı. Bizim de bu satıştan sonra beklentilerimiz yükseldi.”

Topbaş, Cevahir Alışveriş Merkezinin tamamının ilk yıllarda takriben 300-400 milyon dolara satılacağını düşündüklerini ve bunu iyi bir para diye hesapladıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ama sonradan öyle değer artışları oldu ki... Ekonomideki düzelmeler, güvenilir bir yönetimin bulunması, istikrarın varoluşu İstanbul'a hareketlilik kazandırdı, iyi bir rakama satışımızı sağladı. Hala bu trend devam ediyor. Giderek artıyor.

Yapmış olduğumuz fizibilitede 150 milyon dolar civarında gördüğümüz İETT arazisi, giderek yükseldi. Bir önceki yılın rakamlarının çok üstüne çıkacağına inanıyorum. İETT arazisinin satışından iyi bir rakam alırsak, bunu ulaşım yatırımları için harcayacağız. Ulaşım yatırımları için bizim takriben 1 milyar dolar ek kaynak geliştirmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi bu. Bu yerler belediyenin önemli kaynak teşkil edecek ve hizmete yönelecek alanları. İstanbul'da 2012'ye kadar koyduğumuz 22,5 katrilyonluk hedefi yakalamak zorundayız.”
Hürriyet-ANKA-Ajanslar
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 22:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?