22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Karın 3/4'ü bankacılıktan

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, FT’ye verdiği demeçte, yurt dışında daha fazla büyüme olanağı sağladığı gerekçesiyle enerji, perakendecilik ve çimento alanlarına ağırlık vermek istediğini söyledi. FT, 2006’da kárının dörtte üçüne yakın bölümünü finansal hizmetlerden elde eden Sabancı’nın bu kararını ’şaşırtıcı’ olarak yorumladı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, önümüzdeki birkaç yıla yönelik büyüme planlarını açıklarken finansal hizmetlere daha az odaklanacaklarını, özellikle enerji üretimi, perakendecilik ve çimento alanlarına ağırlık vermek istediklerini söyledi. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ile yaptığı söyleşide grubun önümüzdeki birkaç yıla yönelik planlarını anlatan Sabancı, grubun önümüzdeki yıllarda finansal hizmetlere daha az odaklanacağını söz konusu üç alanın özellikle yurt dışında daha fazla büyüme olanağı sağladığını vurguladı. Sabancı, halen bu alanlarda yatırımlar için başta Doğu Avrupa olmak üzere, çeşitli seçenekleri incelediğini de söyledi. Finansal hizmetler alanında Türkiye’nin dışında büyüme olanaklarının kısıtlı olacağını düşündüğünü belirten Sabancı, şirketin Türkiye’ye yakın ülkelerde imalat ve perakendecilik alanlarında "bölgesel bir güç" haline gelmesi için iyi bir fırsat bulunduğunu kaydetti.

KARI ŞAŞIRTICI BULDU:

Financial Times gazetesi ise Sabancı’nın bu kararını değerlendirirken "Finansal hizmetlerin, geçen yıl zor bir yıl olsa da, Sabancı’nın işletme kárlarının dörtte üçüne yakın bir bölümünü sağladığı için kayma ilk bakışta şaşırtıcıdır" yorumunu yaptı.

GELİRİN YÜZDE 10’U YURTDIŞINDAN:

Sabancı Grubu’nun, 2015 yılına kadar yıllık satışları bir kattan fazla artırmayı planladığına dikkat çeken Güler Sabancı, grubun 2006 yılındaki gelirlerinin yüzde 10’unun yurt dışından geldiğini, bu oranın önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yüzde 15-20 düzeyine çıkartılmasının öngörüldüğünü anlattı. .

PERAKENDE MAĞAZA ZİNCİRLERİ:

Sabancı, Romanya’yı elektronik malları perakende satışları için bir ’büyüme hedefi’ olarak tanımladı. Romanya’da bir mağaza zinciri kuran Sabancı, buna benzer zincirleri Bulgaristan ve Ukrayna’da kurmayı planlıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 08:18:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?