28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Kars-Tiflis demiryolu, görücüye çıkıyor

Türkiye ile Gürcistan arasında yapımı öngörülen demiryolu yapımı yeniden gündeme gelirken, projeyle ilgili görevlendirilen Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'ne (DLH), 2006 yılı bütçesinden 900 bin YTL ödenek tahsisatı yapıldı.
Bu ay içinde hazırlanacak yeni fizibilite çalışmalarından sonra hattın yapımıyla ilgili ihale süreci, DLH Genel Müdürlüğünce hazırlanacak şartnamelerden sonra başlatılacak.
Yeniden yatırım programına alınan Kars-Tiflis demiryolunun tek veya çift hat olması ise hazırlanacak fizibilite etüt çalışmalarından sonra netlik kazanacak.
DLH Genel Müdürlüğü'nün programında, söz konusu projenin toplam yatırım tutarı 400 milyon YTL olarak yer alırken, hattın finansmanının büyük bölümü Türkiye topraklarında yapılacak kesim için kullanılacak.
Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanarak, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması amacıyla yapımı planlanan Kars-Tiflis demiryolunun inşası konusundaki çalışmalar, Türkiye-Gürcistan Karma Ulaştırma Komisyonunun bir süre önce yaptığı mutabakat çerçevesinde yürütülecek.

ÖN ETÜTLER YAPILDI
DLH tarafından daha önce yapılan çalışmalar doğrultusunda projenin teknik olabilirliği araştırılarak 1/25.000 ölçekli haritalar üzerinden Türkiye-Gürcistan doğrudan demiryolu bağlantısının bir ön etüdü yapılmıştı.
Kars-Tiflis demiryolu projesi Türkiye tarafında 68 kilometre, Gürcistan tarafında ise Aktap-Ahalkelek arası 30 kilometrelik bir hattın yapımı olmak üzere toplam 98 kilometrelik yeni demiryolunun yapımını içeriyor.
Proje ile ayrıca, Ahalkelek-Marabda arasında mevcut 160 kilometrelik hattın rehabilite edilmesi de öngörülüyor. Hattın 3 yıl içinde tamamlanarak hizmete alınması planlanıyor.
Projenin maliyeti ise tek hatlı olarak düşünüldüğünde Türkiye tarafındaki inşaat işleri için 200 milyon, Gürcistan tarafı için ise 52 milyon olmak üzere toplam 252 milyon ABD Doları olarak hesaplanıyor.

Miliyet
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 14:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?