19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Kart borçluları yargı yolunda

Banka ve Kredi Kartı Yasası kapsamında, yasadan yararlanarak borçlarını taksitlendirmek isteyenlerin yüzde 15'inin başvurusunun, bankalar tarafından kabul edilmediği bildirildi. 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe giren Banka ve Kredi Kartları Yasasının geçici 4. maddesi ile kart borçlarının yeniden yapılandırılarak tasfiyesi için öngörülen 60 günlük başvuru süresinin 1 Mayıs'ta sona erdiğini hatırlattı. 

Asgari tutarı ödemeyenlerin veya birazını ödemiş olanların da yasadan yararlanabildiklerine dikkati çeken Deniz, kapsama alanına
girenlerin sayısının yaklaşık 9 milyon civarında olduğunu, bunlardan yüzde 40'ına denk düşen yaklaşık 3 milyon 600 bin kişinin başvuruda bulunduğunu belirlediklerini ifade etti. 

Deniz, başvuruların bazılarının prosüdüre uygun yapılmadığı gerekçesiyle kayda alınmadığını belirterek, ''Bunun yanında bazı bankaların yasaya aykırı hesaplamalar yaptıklarını belirledik. Yanlış hesaplama veya prosüdere uygun olmadığı gerekçesiyle yasadan yararlanmak için başvuranların yüzde 15'inin başvuruları kabul edilmedi. Bunların sayıları da yaklaşık 540 bin kişiyi buluyor'' dedi.

''YASA TÜKETİCİ LEHİNE''

Başvuruları kabul edilmeyen mağdurların haklarını mahkemelere başvurarak yargıda aradıklarını anlatan Deniz, bu konuda şuana kadar
kendilerine ulaşan sonuçlanmış herhangi bir dava kararının olmadığını kaydetti. 

Banka ve Kredi Kartları Yasasının tüketici lehine olduğuna işaret eden Deniz, buna karşın beklentilerine ulaşamadıklarını, halen mahkeme
kapılarında koşturduklarını ifade etti. Deniz, son günlerde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerin kredi kartı ödemelerinde sıkıntıya yol açtığını da kaydederek, kredi kartı krizinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
aa
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 03:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?