31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

‘Karta karşı lobi mi var?’

Kredi kartı faizine sınır öngören yasa teklifini değerlendiren YKB Murahhas Azası Bayazıt, “Kredi kartı ekonomiyi kayıt altına alır. Buna karşı bir lobi mi var?” dedi

AKP Milletvekili Ahmet İyimaya’nın kredi kartı faizlerinin sınırlanması için yasa teklifi vereceğini açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Yapı Kredi Bankası’nın (YKB) Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt kredi kartının ekonominin kayıt altına alınmasında çok önemli bir enstrüman olduğuna dikkat çekerek, “Böyle bir enstrümanın karşısında acaba bir lobi mi var?” dedi.
YKB’nin KOBİ bankacılığı üzerine Hatay’da düzenlediği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tayfun Bayazıt şunları söyledi:

‘Kayıtdışı lobisi’ iması
“Kredi kartı ekonominin kayıt altına alınması açısından en büyük güç. Çünkü kredi kartı kullanımını yaygınlaştırdığınız zaman her şeyi izleyebiliyorsunuz, takip edebiliyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir enstrümanın karşısında acaba bir lobi mi var?”
Böyle bir lobinin hangi nedenle oluşmuş olabileceği sorusuna karşılık olarak ise Bayazıt, “Ben ekonominin çok daha fazla kayıt altına alınmasını, çok daha fazla, vergi verenin sistem içine girmesini, ekonominin bundan daha kazançlı çıkmasını, dürüst ahlaklı insanların sistem içinde enayi gibi görünmemesini istiyorum. Bunun aksini düşünen insanlar var herhalde” dedi.
Bayazıt kredi kartıyla ilgili olarak iki yıl önce yapılan ve şu anda yürürlükte olan düzenlemenin doğru ve geçerli bir sistem olduğunu düşündüğünü belirterek, “Şu anda düzenlemenin neresinden rahatsız olduğumuzu bir anlarsak tahmin ediyorum buna bir çözüm bulabiliriz” dedi.

Faiz tavanı yükseltilmeli
Bu düzenlemeye göre Merkez Bankası’nın üç ayda bir faiz tavanını belirlediğini hatırlatan Bayazıt, aslında piyasada “Merkez Bankası acaba bu tavanı yeteri kadar yüksek tespit edemiyor mu?” tartışması olduğunu belirtti. Bayazıt şunları söyledi:
“Bu tavan keşke biraz daha yüksek belirlense de biz iyi ödeme huyu olan, kredibilitesi daha yüksek olan müşterilerimize daha avantajlı faizler, caydırmak istediğimiz kişilere ise daha yüksek faizler verebilelim. Bu tavan giderek çok daha aşağı doğru itildiği, şu anda 4.54 gibi bir seviyeye geldiği için bu uygulamayı birçok banka gibi bizde yapamıyoruz.”
Kredi kartı faizinin bir aylık mevduat faizine bağlanarak belirlenmesinin doğruluğu konusunda şüpheleri olduğunu dile getiren Bayazıt, Meclis’e sunulan teklifin yasalaşması durumunda bankaların buna çeşitli şekillerde tepki vereceğini de sözlerine ekledi.



‘AKP kapatılsa ekonomi az etkilenir’
“AKP kapatılsa bile mali disiplin sürdürülürse ekonomi bundan minimum düzeyde etkilenir” diyen YKB Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, orta vadeli mali görünümde şimdilik bir bozulma görmediklerini ifade etti. Bayazıt şunları söyledi:
“Son 6 yıllarda elde edilen kazanımların nedeni mali disiplin ve onunla uyumlu para politikasının olduğunu unutmamak lazım. Bugünlerde mali disiplin ve bununla uyumlu para politikası daha da önemli hale geldi. Ancak bazı söylemler endişe yaratıyor. Bugün itibariyle dünyadaki ve Türkiye’deki tablo daha sıkı politikalarını gerektiriyor. İtalya’da üç ayda bir hükümet değişiyor. Kimse siyasi belirsizlikten dolayı ekonomiye etkisinden bahsetmiyor.”



AB’den KOBİ’lere 17 milyon euro hibe
YKB tarafından düzenlenen Anadolu Toplantıları’nın 13’üncüsü Hatay’da yapıldı. Toplantıda konuşan Perakende Bankacılık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk, Avrupa Birliği tarafından KOBİ’lere verilen hibe destekleri konusunda banka olarak işletmeleri desteklediklerini söyledi.
Öztürk, KOBİ’lere Ar-Ge projeleri karşılığında alacakları kredinin yüzde 75’i oranında kredi sağladıklarını, proje yazımını da içeren proje danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi.
Öztürk, bugüne kadar AB hibelerinden yararlanmak için YKB aracılığıyla teslim edilen 550 projeden 150’sinin onaylandığını ve bunların karşılığında 17 milyon euro hibe alındığını bildirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 06:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?