16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kartta vade azalıyor

24 aya varan vadeleri bulan kredi kartına taksit uygulaması bankacıları isyan ettirdi. Bankacılar, "Taksitte ölçüyü kaçırdık" itifarında bulundu.

Yapı Kredi Bankası Kredi Kartları ve Tüketici Kredileri Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, kredi kartıyla çok taksitli satışlarda en çok tüketicinin karlı çıktığını, daha sonra perakendeci ve en son olarak da bankacının menfaat kazandığını ifade etti.

Somer, taksitin gerekli olduğunu ve hep olacağını belirterek, “Taksitin vadesinin satın alınan mal ve hizmetle korelasyon göstermesi lazım. Hatalar yaptık mı? Yaptık” diye konuştu.

Bankacı-tüketici-perakendeci üçgenini çok iyi kurduklarını belirten Somer, ”Ama duracağımız yeri bilemedik. Özellikle taksit konusunda, oralardan bankalar geri dönüyor” dedi.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay da, taksitlerin süresinin uzamasının perakendeci ve tüketici açısından sakıncalı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Taksitli satış olsun. Ancak perakendeciyi son derece kısa dönemde finanse edebilecek şekilde olsun. Taksitler bankalar üzerinde önemli bir yük getiriyor. Bu nedenle fiyatlama çok önemlidir.”

Altay, bir takım kamu hizmetlerini kartlı ödemelere çekmenin önemli olacağını, ciroları artıracağını belirterek, kredili Kartlı Geçiş Sisteminde (KGS) 250 bin kart ile yüzde 80 payları bulunduğunu, küçük harcamaları kartlı sisteme çekerken doğru adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Paylaşılan poslarda 70-75 bine gelindiğini bildiren Altay, belirsizlik durumlarında bireysel kredilerin gerilediğini kaydetti.

-TAKSİLERDE KREDİ KARTI KULLANIMI-

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin de, kredi kartının son aşamasında Chip&Pin'in bulunduğunu ifade ederek, kredi kartı taksitleriyle ilgili ”Süpermarket ve benzinde taksit hatalıydı. Çıktık. Yabancılar 'Kredi kartı hala taksilerde yok' diyor. New York'taki gibi karşımızda bir taksi şirketi olsa, çoktan geçerdik” diye konuştu.

Perakendecilerin küçük olup yaşam savaşı vermeleri nedeniyle taksit sayısının arttığını vurgulayan Sezgin, bu arada satılan malın değerinin gittiğini, taksiti kaldırmaya kendisinin de karşı olduğunu söyledi.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil de, Türkiye'nin kartlarda hızlı ve kontrollü büyüdüğünü ifade ederek, taksitle ilgili “Biraz ölçüyü kaçırdık. Taksitin giderek artmasının karlılık üzerinde bir takım baskıları olacak” dedi.

Binbaşgil, bir soru üzerine bütün çalkantılara karşın ekonomideki gelişmelerde, daha önceki seviyeye gelindiğini ifade ederek, “Her şey yolunda gidiyor gibi duruyor” dedi.

aa
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 18:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?