18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Katılım bankaları hızla büyüyor

Katılım bankaları yeni hamlelerle hızlı büyüyecek

Katılım bankalarının son yıllardaki başarısına şapka çıkarılması gerektiğini söyleyen Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, sektörün yeni hamleler yapacağını ve normal bankacılıktan daha hızlı büyüyeceğini vurguladı


Türkiye Finans Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, konvansiyonel bankalara göre daha fazla fon kullandıran katılım bankalarının önünde büyük hamleler bulunduğunu söyledi. Sektörün son yıllardaki başarısına şapka çıkarılması gerektiğini vurgulayan Mustafa Boydak, şöyle devam etti: "Özellikle son yıllarda müthiş bir gelişme oldu. Katılım bankalarının önünde daha büyük hamleler olduğuna da inanıyorum. Gelişmeler onu gösteriyor ki, normal bankacılık trendinden daha hızlı büyüyecek. Son 2-3 yıllık verilere baktığımızda 4 kurumun başarılarına şapka çıkarmamız gerekiyor. Yeterli mi, değil... Daha fazla büyütmemiz ve daha anlamlı hale gelmesi çok önemli." Mustafa Boydak, sistemdeki bayan çalışan oranının yüzde 25'e çıktığını kaydetti.

EN İYİ TÜRKİYE UYGULUYOR

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Yunus Nacar ise katılım bankacılığı modelini dünyada en iyi Türkiye'nin uyguladığını söyledi. Sistemin menkul kıymetleri de kullandırabilen bir hale geldiğini vurgulayan Nacar, 'Krizle birlikte elimizde çok büyük bir fon toplandı. 'Krizde nakit kraldır' deniliyor ama bu böyle değil. Bu nakidi kullanmalısınız. Yurt dışında bir bankaya koysanız bu parayı, bu bankalarda o kadar büyük bir fon var ki, bir şey olsa, devletlerin dahi o bankaları kurtarmaları imkansız... Türkiye Hazinesi, ocak ayında Gelire Endeksli Senet'i oluşturdu. Gelire Endeksli Senetle katılım bankacılığı, fon toplayan, fon kullandıran ve menkul kıymetleri kullandırabilen hale geldi' şeklinde konuştu.


11 yarışmacıya 50 bin TL

Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin, (TKBB) Prof. Dr. Sabahattin Zaim anısına düzenlediği 'Katılım Bankacılığı'nın Finans Sektörüne Getirdiği Yenilikler ve Açılımlar' konulu bilimsel yarışma sonuçları açıklandı. Toplam 41 eserin yarıştığı sürecin sonunda mansiyonlar dahil 11 yarışmacı, Swiss Otel'de yapılan törenle ödüllendirildi. 15 bin TL'lik birincilik ödülünü, 'Katılım Bankacılığında İki Yeni Finansal Teknik Önerisi: Mudaraba- Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Mudaraba -Risk Sermayesi Yatırım Fonları' eserleriyle Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Halil İbrahim Bulut ve Araştırma Görevlisi Bünyamin Er kazandı. 10 bin TL'lik ikincilik ödülünün sahibi, 'Katılım Bankacılığı: Dünya Uygulamalarına İlişkin Sorunlar- Fırsatlar: Türkiye İçin Projeksiyonlar' isimli eseriyle Bankacı Yard. Doç. Dr.
 

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 19:24:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?