18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kaynakları harekete geçirin

ETTE FİYAT ARTIŞINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Er, son günlerde et fiyatlarının artışının önüne geçmek için hükümetin et ithalatı yapmasının sorunu çözemediğini belirterek, "Hiç olmazsa yakın zamanda bu günübirlik tedbirler alınırken, orta ve uzun dönemde konu mutlaka ülke içindeki kaynakları harekete geçirip planlayarak çözülmelidir" dedi.

Er, Aylık Tarım ve Hayvancılık Dergisi Hasad'da yazdığı makalesinde, 2010 yılının çayır ve meralarla, yem bitkileri bakımından bolluk olan bir yıl olduğunu ifade ederek, "Çünkü bugüne kadar seyreden iklimin yağışlı oluşu; özellikle Doğu, İç Karadeniz, Akdeniz-Ege ve Marmara'nın yüksek yayla karakteri gösteren bölge ve yerleri, hemen bütün Orta Anadolu Platosu; gerek büyük ve gerekse küçükbaş hayvanlar bakımından son derece zengin ve bol bir floraya sahip olmuş, gerçekten hayvanlar sadece meralarda yayılarak çok ciddi bir şekilde semirmişlerdir. Bilhassa Doğu Anadolu yaylak ve çayırlarındaki otların biçilerek hayvanlara yedirilmesi de işin cabası, yani fazlasıdır. Tabi burada önemli olan, bu mera ve çayırlardan faydalanacak hayvan materyaline sahip olunması en önemli sorundur" dedi.

Gerek büyükbaş gerekse küçükbaş materyalinin besiye alınabilecek kadar olması gerekli olduğunu söyleyen Er, "Aksi takdirde Türkiye'nin bugün içine düştüğü durumla karşılaşmak kaçınılamaz bir kaderdir. Yani, hemen her zaman ya canlı veya karkas halinde et ithalatına mecbur kalınacaktır. Bu konu günlerden beri kamuoyunda tartışılmakta ve hükümet konuya et ithal etmekten başka bir çare bulamamıştır. Kısa zamanda bulması da söz konusu olamaz. Ancak yapılan et ithalatı da sorunu çözememiş ve Ramazan arifesi ve sonrasında et ve kıyma fiyatları tekrardan önüne geçilemeyecek bir şekilde artmaktadır" dedi.

Er, hükümetin gerekirse yılda 100 bin ton et temin edilebilecek kadar ithalat için Tarım Bakanlığı'na yetki verdiğini kaydederek şunları söyledi:

"Fakat hiç olmazsa yakın zamanda bu günübirlik tedbirler alınırken, orta ve uzun dönemde konu mutlaka ülke içindeki kaynakları harekete geçirip planlayarak çözülmelidir. Bunun da yolu; hayvancılık yapanı, hayvan yemi yetiştireni, velhasıl bir bütün olarak akılcı bir şekilde bütün alanları ile beraber, tarıma üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçip onu desteklemektir."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2010 Cumartesi 10:07:04
Güncelleme :14 Ağustos 2010 Cumartesi 10:42:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?