22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

KDV'yi indiren karar yürürlükte...

Turizm ve bazı gıda ürünlerindeki katma değer vergisi oranları yeniden belirlendi.
Bakanlar Kurulunun, ''mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının tespitine ilişkin'' kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Karar ile turizmde 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e çekilecek. 

Bazı gıda maddelerindeki yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 1'e çekildi. Gıda maddelerindeki KDV indirimi kademeli olarak yürürlüğe girecek.
Bu arada, ''fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri''ni içeren hizmetler ile ''yaşlı, sakat, bakım ve huzurevleri, düşkünevleri ve yetimhanelerde verilen hizmetler'' de yüzde 8'lik KDV oranını içeren 2. sayılı listeye eklendi. 

Buna göre, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri ile bakım, huzurevi, düşkünevleri ve yetimhanelerde verilen hizmetlerden alınacak KDV oranı yüzde 8 olarak belirlendi. Yeni oranlar Haziran ayı başından itibaren yürürlüğe girecek.

LOKANTALAR VE TURİZMDEKİ KDV İNDİRİMİ 

Yapılan değişiklikle 1 Ocak 2008'den itibaren turizm konusunda KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek hizmetler şöyle:
''Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç). 

Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti (Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamakta. Ancak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu sıra kapsamında yer almakla birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen KDV tutarları, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamayacak).''

ETDE, SÜTTE, ÇAYDA, KAHVEDE KDV YÜZDE 1'E İNDİ 

Değişikliğe göre, KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e inen bazı gıda ürünleri şöyle:
''Canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar, domuzlar, koyun ve keçiler, kümes hayvanları (yalnız tavşanlar, geyikler, dağ keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, yabani ördek ve kazlar, sülün, beç tavuğu), etler ve yenilen sakatat, balıklar ve kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar (süs balıkları hariç), süt ürünleri, yumurtalar, tabii bal, hayvan bağırsakları, yenilen sebzeler ve bazı kök yumrular, meyveler, kahve, çay, paraguay çayı ve baharat, hububat, değirmencilik ürünleri, yağlı tohum ve meyveler (yalnız; sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti, yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları), yağlardan insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar, et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının müstahzarları, şeker ve mamulleri, kakao ve kakao müstahzarları, pastacılık ürünleri, yenilen çeşitli gıda müstahzarları, su, diğer üzüm şıraları, sade gazozlar, meyvalı gazozlar, kolalı gazozlar, hayvanlar için hazırlanmış yemlerden bazıları ve tuzlar.'' Bunlardan kakao ve kakao müstahzarları, beyaz çikolata ve gazozlara ilişkin yeni oran 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girecek. Diğerlerinde ise yeni oran bugün yürürlüğe girdi.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 12:33:39
Güncelleme :30 Mayıs 2007 Çarşamba 12:43:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?