22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

''Keşke, Halkbank'ı bir Türk alsa''

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, Franklin Templeton Asset Management olarak Türkiye’deki yatırımlarının tutarının 3.5 milyar doları bulduğunu açıklarken, sadece borsa ile değil KOBİ’ler ve bankalarla da ilgilendiklerini söyledi. Templeton Fonu’nun Türkiye Kıdemli Direktörü Carlos Von Hardenberg ise "Keşke, Halkbank’ı bir Türk alsa" açıklamasıyla dikkat çekti.

DÜNYANIN önde gelen fonlarından Franklin Templeton Asset Management Direktörü Mark Mobius, Türkiye’de şu anda 3.5 milyar dolarlık yatırımlarının bulunduğunu ve bunun da buradaki yatırımlarından para kazanabileceklerine inandıklarını gösterdiğini söyledi. Mobius, Türkiye’nin yüzde 8-9’luk oranlarda büyüme potansiyeli olan bir ülke olduğunu belirterek artık sadece borsada halka açık şirketlerle değil gelecek vaat eden KOBİ’leri de yakından izlediklerini söyledi.

GELİŞEN PİYASALARA PARA AKIYOR: Franklin Templeton Investments’ın yatırım fonları Türkiye’de Citibank tarafından satılacak. Mobius, dün İstanbul’da iki kurum arasında varılan anlaşmanın duyurulduğu basın toplantısına Citibank Bireysel Bankacılık CEO’su Taner Ayhan’la birlikte katıldı. Mobius, 2001 yılında teknoloji balonunun patlamasının ardından gelişen piyasalara çok büyük paraların aktığını ve bu ülkelerin çok hızlı büyüyüp önemli değişimler geçirdiğini anlattı.

TÜRKİYE’YE ÇOK İNANIYORUZ: Dünyada varlık yönetimi konusunda uzmanlaşan 29 ülkede 54 ofisi, 21 milyona yakın hissedar hesabı ve toplam 669 milyar dolar varlığı yöneten Franklin Templeton Asset Management Direktörü Mobius, "Türkiye’ye çok ama çok inanıyoruz. Şu anda Türk kıymetlerinde ’overweight-ağırlıklı’ pozisyondayız. Bu da Türkiye’den para kazanabileceğimize inandığımızı gösteriyor" dedi. Mobius, Türkiye’ye bağlılıkları ve güvenlerinin çok yüksek olduğunu, para kazanma konusunda Türkiye’deki yatırımlarının çok bağlayıcı nitelik taşıdığını vurgulayarak, "Türkiye’deki yatırım tutarımız 100 milyon dolardan 3.5 milyar dolar civarına yükseldi. Türkiye’ye yönelik kararlıyız. Umarım yatırımlarımız böyle devam eder" diye konuştu.

TÜRK BANKASINI TERCİH EDERİZ: Türkiye’de THY’nin dışında Akbank ve bazı kamu bankaları ile ilgilendiklerini belirten Mobius, Türkiye’deki yatırımlarının toplam 3.5 milyar doları bulduğunu söyledi. Mobius, Türkiye’nin hızlı büyüme potansiyeli olan bir ülke olduğunu belirterek artık sadece borsada halka açık kısımlara değil gelecek vaat eden Küçük ve Orta Boy İşletmelerle (KOBİ), Akbank, Vakıfbank ve Halkbank gibi bankalarla ve özel fonlarla ilgilendiklerini söyledi. Mobius, "Ama bu bankalardan ne kadar hisse alacağımızı şimdiden söylemek mümkün değil. Alım yapmaya istekliyiz" dedi. Templeton Fonu’nun Türkiye Kıdemli Direktörü Carlos Von Hardenberg ise daha kamu bankalarının özelleştirme stratejisinin belli olmadığına dikkat çekerek "Keşke, Halkbank’ı bir Türk alsa" dedi. Halk Bankası ve Vakıfbank’ta hisseleri bulunduğunu belirten Hardenberg, "Halk Bankası’nın bir Türk bankasına satılmasını tercih ederiz" diye konuştu.

Şirketlere teker teker baktık, KOBİ’lere yöneldik

TEMPLETON Asset Management Türkiye Kıdemli Direktörü Carlos von Hardenberg, Türkiye’de sektörler içinde rekabet avantajı olan şirketlere baktıklarını belirtirken, "Şirketlere teker teker baktık. Şimdi KOBİ’lere yöneldik. KOBİ’lerdeki fırsatları değerlendiriyoruz. Ayrıca yurt dışında yatırım yapan Türk şirketleri üzerinde duruyoruz" dedi. Mark Mobius ve Hardenberg, Türkiye’de özel yatırım fonlarıyla da ilgilendiklerini aktardı.

Las Vegas’ta kaybedersiniz

SON 5-6 yılda hisse senetleri piyasalarında yükseliş dönemininin yani ’boğa’ piyasalarının hakim olduğunu söyleyen Mark Mobius, şöyle konuştu: "Yükseliş dönemi 25 ay sürdü ve yüzde 124 yükseliş vardı. Düşüş dönemi ise 7 ay sürdü ve kayıp yüzde 33’tü. Biz ’bu pazarlara girerseniz mutlaka kazanırsınız’ diyoruz. Çok para kazanmak için fırsatlar şehri Las Vegas’a gitmeye gerek yok" şeklinde konuştu.

Çinli bebekler Türk lokumunun tadına bakmak isteyecek

MARK Mobius, konuşmasının bir bölümünde birer milyar ile nüfusu en büyük ülkeler olan Çin ve Hindistan’ın aynı zamanda en hızlı büyüyen ülkeler olduğuna da dikkat çekti. Dünyanın nüfus olarak en kalabalık ülkelerinden Çin ve Hindistan’daki nüfus artışına dikkat çeken Mobius, "Çin’de, Hindistan’da her gün yeni bebekler doğuyor. Bu yeni bebekler gelecekte Türk lokumunun tadına bakmak, Türk giysisini giymek, Türkiye’yi turist olarak gezmek, Türkiye’de üretilen buzdolabını almak isteyebilirler. Dolayısıyla bu ülkeler gelecekte önemli ithalatçı olabilir" diye konuştu.

YTL çok değerli biraz endişe verici

MARK Mobius, YTL’nin dolar karşısındaki değerlenmesine ilişkin olarak, "Dürüst konuşmak gerekirse, YTL’nin değerli olması biraz endişe kaynağı. ABD Doları karşısında ciddi miktarda fazla değerli. Bunun sebebi faiz oranları" diye konuştu. Mobius, faiz oranları düştüğünde bunun değişeceğini, ancak kimsenin ani bir değişim beklememesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer bu koşullar devam ederse ve Merkez Bankası faiz oranlarının düşmesini sağlarsa bu durumda, YTL dolar karşısında daha az değerlenecek ve Türk şirketleri büyüyecektir" diye konuştu.

Yılda yüzde 8-10 büyüyebilirsiniz

TÜRKİYE ekonomisine ilişkin bir soru üzerine Mark Mobius, "Türkiye’de en önemli konulardan bir tanesi, ekonomideki büyümenin artarak devam etmesi. Bunun yapılabilmesi için enflasyonun, faiz oranlarının, reel faizlerin düşmesi gerekir" dedi. Türkiye’nin yüzde 6 civarında büyüyeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Mobius, ülkenin aslında yüzde 8,9,10 gibi daha yüksek oranlarda büyüme kaydedebilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’de son yıllarda piyasa reformlarının gerçekleştirilmesi ve AB’ye katılım konusunda büyük başarı gösterildiğini vurgulayan Carlos Von Hardenberg, ancak cari açığın endişe duyulan konulardan biri olduğunu söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 17:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?