15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

KEY bilmecesi sürüyor

2008 yılının ortasında yapılması beklenen ödeme gecikecek

30 MAYIS 2007 tarihinde yürürlüğe giren KEY Hesapları ile ilgili yasaya göre hak sahipleri 6 ay içinde belirlenecek. Hak sahiplerinin belirlenmesi için süre ise, 30 Kasım’da doluyor, ancak hak sahiplerinin isim tespitinde yaşanan sorun aşılamadı. Yasaya göre hak sahiplerinin listesi 30 Kasım’a kadar oluşturulamazsa Bakanlar Kurulu bu süreyi üç ay uzatabilecek. Ek süre uzatımı gündeme gelirse ödemeler de gecikecek.

Hak sahipleri belirlenemiyor

Hak sahiplerinin tespitinde sorun yaşanırken Sağlık-Sen’de son bir haftaya girilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ankara’da hizmet veren birimlerin çalışmalarını hâlâ tamamlayamadığını bildirdi. Hak sahiplerinin tam olarak belirlenemediğini açıklayan Sağlık-Sen 1’nolu Şube Başkanı Şenol Şahin, “Maalesef hâlâ hak sahipleri tam olarak belirlenemedi. Görünen o ki, bu iş çok su götürecek. Birçok sağlık çalışanı mağdur duruma düşecek” dedi.

Eğer, isimlerin tespitinde bir sorun yaşanmazsa 30 Kasım 2007’ye kadar, hak sahiplerinin belirlenmesi için ilgili kuruluşlarda listeler oluşturulacak. Hak sahiplerine ödeme ise 2008 yılının ortasında başlayacak.

Yasaya göre, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılacak. Ayrıca, emekliler ile hak sahiplerinin mirasçıları da ödemeden yararlanacak. KEY ödemelerinden yararlanacak hak sahibi sayısı ise yaklaşık 6 milyon.

Mirasçı ne yapacak?

Hak sahibi ölmüşse söz konusu parayı kanuni mirasçıları alabilecek. Konut Edindirme Yardımı’na müstehak kişinin ölümü halinde, adına biriken ve kullanılmayan yardım nemasıyla birlikte, kanuni mirasçılarına veraset ilamının ibrazı ve varislerce dilekçeyle başvuru yapılması durumunda ödenecek.

30 Kasım 2007’ye kadar, hak sahiplerinin belirlenmesi için ilgili kuruluşlarda listeler oluşturulacak. Bu listeler üç ay içinde Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (EGYO) gönderilecek. Hak sahiplerini içeren listeler, Resmi Gazete’de yayınlanacak. Ayrıca, hak sahiplerinin listesi, EGYO ya da TOKİ internet sayfasında da duyurulacak.

Listede adı yoksa...

İletilen listelerde isimleri yer almadığı halde KEY’de hak sahibi olduğunu ileri sürenler, ilanın yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde KEY Yasası’yla belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurabilecek. Bu süre içinde hak sahiplerine ilişkin listelerin bildirilmemesi, mükerrer, yanlış veya usulüne uygun olmayan şekilde bildirilmesi halinde hak sahiplerine karşı sorumluluk ilgili kurum veya kuruluşlara ait olacak.

Hak sahiplerine ödemeyi Ziraat Bankası yapacak. Hak sahibi bireysel olarak almak istiyorsa T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı, ehliyet veya pasaport ile Ziraat Bankası şubelerine başvuracak. İsteyen ödemeyi para yerine hisse senedi olarak da alabilecek. Eğer hak sahibi beş yıl boyunca alacağını almazsa, söz konusu miktar Hazine’ye gelir olarak kaydedilecek.

Tercüman
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 08:20:19
Güncelleme :24 Kasım 2007 Cumartesi 08:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM.ÇAKICI IP: 85.103.39.xxx Tarih : 23.11.2007 22:59:57

ANILAN SÜRE İÇİNDE ÜÇ DEĞİŞİK KURUMDA (TRAKYA-GÜNEYDOĞU-İSTANBUL)ÇALIŞTIYSANIZ. VE ARADA (LOJMANDA OTURDUĞUNUZ İÇİN) KESİNTİ VARSA , HAYDİ HESAPLAYIN YADA 20 YIL ÖNCEKİ TARİHLERİ HATIRLAYIN DA BEYAN EDİN?... 'TAMAM VERMİYECEĞİNİ ANLADIK DA BARİ BİR ÖPSEYDİK'!... EMEKLİ SANDIĞI OLSUN DİĞER SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARI OLSUN ( TÜM KESİNTİLERİ GÖSTEREN BORDROLARIN NÜSHALARI BURALARA GÖNDERİLİYOR.) BU KESİNTİLERİN KAYDI MUTLAKA VARDIR, NİYE ORADAN HESAPLANIR VE ÖDENMEZ DE KİŞİ VE KURUMLARA ANGARYA YÜKLERLER Kİ?... BUNUN BİRİLERİNE ÖDEME YAPMAMAK İÇİN OLDUĞUNU ANLAMAMAK İÇİN GABİ OLMAK GEREK!...