15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kimseye yar olmayan şirket

Bitkisel yağ devi ADM, Bayraktar Holding'den aldığı Doysan'ı çalıştıramadı. Doysan'ı kim aldı?


Türkiye'nin en büyük bitkisel yağ üreticilerinden Doysan yine el değiştirdi. Lüleburgaz'daki fabrikayı, Amerikalı ADM şirketinden Refik Bulutcu isimli işadamı satın aldı. Bayraktar Holding'e ait işletmeye 2000 yılında ortak olan ADM, bir yıl sonra fabrikanın tamamını satın almıştı...

Para Dergisi'nin haberine göre Doysan'ı Bayraktar Holding'den devraldıktan sonra bazı hukuki sorunlar yaşayan Amerikalı şirket, 2004 yılından bu yana üretim yapmıyordu. ADM fabrikayı 1 ay önce Refik Bulutcu'ya satarak Türkiye pazarından çekilmiş oldu.


Doysan'ın bir ay öncesine kadar yönetim kurulu başkanlığını yapan Rint Akyüz, Amerikalı firmanın bu işletmeyi Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin çalışmaması nedeniyle sattığını belirtiyor.

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanlığı'nı da yürüten Akyüz, ADM'nin Türkiye'de büyüme planları yaptığını, ancak bürokrasi nedeniyle hiçbir projeyi hayata geçiremediğini vurguluyor.

Akyüz, ADM'nin yıllık 40 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın önde gelen tarıma dayalı sanayi şirketlerinden biri olduğunu, dünya genelinde 300'e yakın fabrikası olduğunu da sözlerine ekliyor.

SABANCI'DAN MARSA'YI ALMIŞTI
Doysan'ın yeni patronu Refik Bulutcu'ya gelince... Bulutcu, 6 ay önce eşi Filiz Bulutcu'yla birlikte Rebul Tarım Ürünleri ve Yem Sanayii adıyla bir şirket kurmuş. Bulutcu, Doysan'ı satın alan şirketin tamamının ailesine ait olduğunu, başka bir ortak olmadığını söylüyor.

Bu arada, Refik Bulutcu'nun sektöre yabancı bir isim olmadığını da belirtelim. Bulutcu, 1996 yılında Sabancı Holding şirketlerinden Marsa'yı da satın almış, İstanbul'daki fabrikayı Bandırma'ya taşımıştı. Bulutcu, Marsa'yı geçen yıl Ekin Ata adlı şirkete sattıklarını ifade ediyor.

Doysan, günlük 780 ton kırma kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük bitkisel yağ fabrikalarından biri. Entegre bir işletme olan firma, ham yağ ve rafine yağ üretiyor. Refik Bulutcu, Amerikalılardan sadece fabrikayı değil, bu tesisi işleten ADM Türkiye adlı firmayı da satın aldıklarını söylüyor.

Bulutcu, fabrikanın 22 Ekim itibariyle üretime başladığını kaydediyor. Bulutcu, işletmede ayçiçeği çekirdeğinin yanı sıra kanola ve kenevir tohumu da işlenebildiğini hatırlatıyor.

İKİNCİ FABRİKA İÇİN TEMASTA
Doysan'ı satın alarak bitkisel yağ üretimine hızlı giren Rebul, bir başka tesisi daha satın almak üzere bu sıralar görüşmeler yapıyor. Refik Bulutcu, İstanbul'da rafine yağ üreten bir şirketle görüştüklerini, bu işletmeyi satın alarak günlük rafine yağ üretme kapasitelerini 400 tona yükseltmeyi düşündüklerini belirtiyor.

Fabrikanın kaça satıldığı konusunda bilgi vermeyen Bulutcu, ADM'nin bu tesisi Bayraktar Holding'den 24 milyon dolara satın aldığını hatırlatmakla yetiniyor.


Bulutcu, Doysan'ın kapanmadan önce aralarında Migros, BİM, Şok gibi alışveriş merkezlerinin de bulunduğu 22 şirkete üretim yaptığını, bu firmalara yeniden üretim yapacaklarını ifade ediyor.

Özbey Men/para dergisi
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 13:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?