20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

'Kira Gibi Taksit' ödeme dönemi

Global piyasalarda yaşanan olumsuz seyir ve içeride siyasi arenadaki belirsizliklerle yükselişe geçen konut kredi faizleri tüketicinin ev satın alma talebini ertelemeyi gündeme getirdi.

Ancak bankalar yükselen faizler nedeniyle talebini erteleme yoluna giden tüketicilere farklı ürünler sunarak bu talebi gündeme getirmeye çalışıyor. Finansbank 500 YTL'ye kadar düşen taksitli kampanyası ile bu talebin canlanacağı konusunda umutlu.

TAKSİDİ DÜŞÜK MORTGAGE

Finansbank'ın iki hafta önce tüketici ile tanıştırdığı 'Taksiti Düşük Mortgage'da kredi taksitleri 500 YTL'den başlıyor. Finansbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın, ev sahibi olmak isteyen ancak kredi taksitlerinin bütçelerine uygun olmaması nedeniyle planlarını erteleyen tüketicileri hedeflediklerini belitti. Aydın, yeni ürün ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Taksiti Düşük Mortgage ile tüketiciler, 40 bin YTL'lik bir kredi için 500 YTL'den başlayan taksitlerle konut kredisi kullanabiliyor. Taksitler üçlü kombinasyonda belirleniyor. Örneğin 500 YTL, 750 YTL, 1000 YTL şeklinde oluyor. Bu taksit miktarları da ilk iki yıl 500 YTL, 2-4 yıl arası 750 YTL, kalan diğer vadeler ise 1000 YTL ödeme şeklinde gerçekleştiriliyor. Tüketiciler, seçtikleri bütçelerine uygun kredi tutarı ve ödeme planına göre belirlenen vadelerde kredi kullanabiliyor."

BUGÜNKÜ TAKSİDİ 4 YIL SONRA ÖDE

Bugün yüzde 1.60 ve üzerinde seyreden konut kredi faizlerine göre bu ürünün faizi ise yüzde 1.55 olarak belirlenmiş. Bu faizle 35 bin YTL'lik 60 ay vadeli bir kredi için taksit tutarı yüzde 1,59 faizle 60 ay boyunca 909 YTL olurken, Finansbank'ın 'Taksiti Düşük Mortgage'da ise 500, 750, 1.000 YTL taksit tutarları seçilebiliyor. Tüketiciler ilk iki yıl 500 YTL ödüyor. Sonrasında ise taksit tutarı iki kademede artışa geçiyor. Taksit tutarı 4'üncü yıl sonunda standart taksit tutarına ulaşıyor.

HAYALİ ERTELEMEYİN DİYORUZ

Erkin Aydın, bu ürün ile tüketicilere özel avantajlar sunduklarını ifade ederek "Özellikle, standart kredi kullanımında ödenmesi gereken taksit tutarından daha düşük tutarda kredi ödemesinin başlıyor olması müşteriye büyük kolaylık sağlıyor" dedi. Kiranın her ay boşa harcanan bir para olduğunu belirten Aydın sözlerine şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde gelirinin artacağını öngören tüketiciler için bu ürün biçilmiş kaftan. Ev sahibi olmak isteyen kiracıların bugün kiraları kadar aylık taksit ödeyerek borçlanıp ev sahibi olmaları mümkün değil. Biz bunlara eğer ev sahibi olmak istiyorsanız bugünkü kiranıza denk düşecek kadar bir taksidi ödeme avantajı sunuyoruz. Tüketiciler bugünkü faizlerle oluşan taksidi ancak 1 yıl sonra ya da iki yıl sonra ödeyebilirim diye taleplerini erteliyorlar. Bizde ertelemeyin bu ürün ile bu hayali gerçeğe dönüştürün diyoruz."

KONUT KREDİLERİ YILI 40 MİLYAR YTL'DEN TAMAMLAR

Konut kredileri için bu yıl yapılan öngörülerin yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle rafa kaldırıldığını anlatan Erkin Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl için konut kredi portföyünün 44-45 milyar YTL'ye ulaşacağı öngörülüyordu. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 15 gibi bir büyüme yakalandı. İkinci çeyrek düşünüldüğü kadar kötü olmasa da büyüme oranları ilk çeyreğe göre yüzde 30 yavaşladı. Benim şahsi görüşüm yılı 40-42 milyar YTL düzeyinde tamamlayacağız. Fakat yılın üçüncü çeyreğinden sonra her şey toparlanır faizler aşağı yönlü hareket ederse konut kredilerinde de piyasada hızlanma görebiliriz. Ama böyle hızlı bir toparlanma olacağını düşünmüyoruz. Konut kredilerinde özelikle beklenen büyüme olmayacak."

YENİ ÜRÜNLER YOLDA, YILI 4 MİLYAR YTL İLE BİTİRİRİZ

Finansbank olarak konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payının yüzde 60-70 seviyelerinde olduğunu belirten Erkin Aydın, pazar paylarının da yüzde 10 düzeyinde seyrettiğini ifade etti. Aydın, bankanın bugün itibariyle toplam konut kredi portföyünün 3.5 milyar YTL düzeyine ulaştığını ve yıl sonunda bu rakamın 4 milyar YTL'nin üzerinde oluşacağını söyledi. 70 bin müşterileri bulunduğunu ve tüketicilerin ev almasını kolaylaştıracak yeni ürünlerin de yolda olduğunu belirten Aydın, "Biz tüketicinin ev almalarına aracılık edelim istiyoruz" dedi.

ABD'NİN MORTGAGE KRİZİ BİZDE YAŞANMAZ

ABD'de yaşanan mortgage krizinin Türkiye'de gündeme gelmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Erkin Aydın, "Türkiye'de bankalarımızın eli artık çok daha sıkı" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Biz banka olarak bunun dengesini iyi kurduk. Risk yönetim ve kredi değerlendirme sistemleri olarak bireysel bankacılıkta çok iyi sistemlerimiz var. Aynı zamanda kredilerin izlenmesinde ya da sorun yaşandığında müşterilere ödeyebilecekleri alternatif ödeme planları oluşturacak iyi çalışan ekiplerimiz var."

SORUNLU KREDİLERİN YÜZDE 1'İ BULMASI DOĞALDIR

Konut kredilerinde sorunlu kredi miktarının binde 5 düzeyinde olduğunu söyleyen Erkin Aydın, konut kredilerinin uzun vadeli olması nedeniyle kredilerin sorunlu hale gelmesinin 2 yılı geçtiğini belirtti. Aydın konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "2005 yılından bugüne baktığımızda konutta sorunlu kredilerin binde 5 düzeyinde olduğunu görüyoruz. Türkiye'de ortalama kredi vadesi 7 yıl. Piyasaların olgunlaşması ile birlikte bu oranın yüzde 1 seviyelerine çıkması doğaldır. Kárlılık analizlerini buna göre yapıyoruz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 22:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?