19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

KOBİ'ler bir ay daha bekleyecek

KOBİ'ler kredi için bekleyecek

KOBİ'ler, Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden krediye daha kolay ulaşabilmek için biraz daha bekleyecek. Kredi Garanti Fonu, 7 Ağustos günü olağan genel kurulunu yaptı. Bu toplantıda, bankaların da Kredi Garanti Fonu'na ortak olmasının yolu açıldı.
Kredi Garanti Fonu'nun tam olarak işler hale gelmesi için sermayesinin artırılması ve bankaların ortak olması gerekiyor. Bunun için bir genel kurul daha yapılması gerekecek. Garanti Fonu, 7 Ağustos'taki genel kurulda aldığı kararların tescili için ticaret odasına başvurdu. Bankaları ortak yapmaya yönelik genel kurulunsa ancak eylül ayı başlarında yapılabileceği tahmin ediliyor. Burada, 250 milyon TL'lik sermayenin üçte bir oranında üç ortağı olacak. TOBB, KOSGEB ve bankalar üçte birer oranda ortak olacak ve her biri yaklaşık 82.5 milyon TL sermaye koyacak. Bu aşamadan sonra Hazine de KGF'ye 1 milyar TL kaynak aktarmak için devreye girecek. KGF, KOBİ'lere bankalardan kredi almak için ihtiyaç duyduğu kefaleti tamamlayarak destek sunacak.

20 banka ortak olacak

KOBİ'lerin kredi sorununu çözmek amacıyla öncelikle KGF'nin sermayesi artırılacak. Eylül ayı başında yapılacak olan genel kurulda sermaye 250 milyon TL'ye çıkarılacak. Şu anda Garanti Fonu'nun sermayesi 60 milyon TL. Üstüne 190 milyon TL daha konulacak. Yeni sistemde üç ana sermaye sahibi olacak. TOBB'un şu anda KGF'de zaten sermayesi var. Ancak sermaye artışı nedeniyle TOBB'un yaklaşık 50 milyon TL daha sermaye koyması gerektiği belirtildi. Bankalar da yaklaşık 82.5 milyon TL'lik bir sermaye koyacak. Garanti Fonu'na 20 bankanın ortak olması bekleniyor. Zaten bankalar bir süredir sisteme girecekleri ve 4 milyon TL'lik sermayeyle ortak olacaklarına ilişkin açıklamalarda bulunuyorlar. Ancak KGF'de tüm bankaların bir temsilcisi olacak. 250 milyon TL'lik sermayenin de yine yaklaşık 6 kata varan bir kredi hacmi yaratması bekleniyor.

Bankalarla tek tip sözleşme
KGF yetkilileri, şu anda protokol çalışması yaptıklarını belirterek, genel kurula kadar bu çalışmaların bitirilmeye çalışılacağını söylediler. Bankalarla yeni kefalet sistemi ve çalışma biçimine yönelik tek tip sözleşme için çalışma yaptıklarını anlatan yetkililer, bankalarla bu anlaşmanın imzalanacağını söylediler. Bu sözleşmelerde KGF'nin KOBİ'lere nasıl kefil olacağının ayrıntılarının yer alacağını anlatan yetkililer, KOBİ'nin kredi alırken verilecek kefilliğin yönteminin belirleneceğini dile getirdiler.
Bu arada Hazine, sisteme vereceği 1 milyar TL'lik kaynak için bekliyor. Hazine, KOBİ kredisine kefil olduktan sonra kaynak çıkışı ancak KOBİ krediyi geri ödeyemezse devreye girecek. Fakat yine de Hazine'nin 1 milyar TL'lik kaynak için kâğıt çıkarması gerekiyor. Bunu da iç borçlanma stratejisinde göstermesi bekleniyor. Şimdiye kadarki aylık borçlanma programlarında, bu borçlanma kâğıdının çıkarıldığı ifadesi yer almadı. Hazine'nin kefilliği yüzde 65 oranında olacak. Hazine'nin üstleneceği toplam kredi riski 10 milyar TL'yi geçemeyecek.

 

Referans
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 16:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?