20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

KOBİ'ler orduya silah üretecek

Türkiye, son yıllarda yaptığı büyük yatırımlarla savunma sanayiinde yerli payını yüzde 41'e çıkardı. Geçmişte basit piyade tüfekleri bile yurtdışından alınırken artık gelişmiş toplar, füzeler ve savaş uçakları bile yerli kaynaklarla üretiliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, üretimde yerli payını daha da artırmak için 'küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) açılma kararı aldı. Buna göre Silahlı Kuvvetler'in ihtiyaç duyduğu teçhizatların bir bölümü 'organize sanayi bölgelerinde' kurulu KOBİ'lerde üretilecek. Müsteşarlık, bu yolla savunma sanayiinde yerli payını 2011 yılına kadar yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'a göre dinamik ve esnek yapılara sahip KOBİ'lerin savunma projelerinde görev alması maliyetlerin düşmesini sağlarken, gecikmelerin ve ana yüklenicide gereksiz kapasite oluşumunun önüne geçecek.


Savunma alanındaki üretimin büyük bölümünü Ankara'da kurulu birkaç büyük kuruluş gerçekleştiriyor. Yeni stratejiyle bu alanın Anadolu'nun değişik illerindeki KOBİ'lere yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Büyük projelerde ana yüklenici firma, üretimin bir bölümünü KOBİ'lere dağıtacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, bu çerçevede KOBİ'lerin yoğunlaştığı organize sanayi bölgelerini mercek altına aldı. Öte yandan Müsteşarlık, son dönemdeki projelerde ana yüklenici firmalara yan sanayi ile birlikte çalışma mecburiyeti de getirmişti. Böylece projelerdeki ana şirketlerin sağlıksız bir kapasite artırımı yerine kritik teknolojilere ve sistem entegrasyonuna odaklanması sağlanmıyor. Bunun yanı sıra ana yüklenici şirketlerin Türkiye'nin genel sanayi altyapısından istifade etmeleri istenerek uzmanlık alanlarındaki yan sanayi ile çalışmaları teşvik ediliyor. Bu yaklaşım savunma sanayiinde ileri ülkelerin tamamında uzun zamandır uygulanıyor. Bir dergiye konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ABD ve Avrupa'da sektördeki büyük firmaların yan sanayi ile birlikte çalışmalarının teşvik edildiğini söyledi. Bu uygulamanın Türkiye'de de yan sanayinin gelişmesi için ciddi bir ivme oluşturacağını ifade eden Bayar, "Geçmişte zırhlı araç projemizde FNSS'in yan sanayii olarak görev alan OSTİM'de yerleşik birçok alt yüklenici, bu projeden edindikleri deneyimleri ticarî olarak geleceğe taşıma başarısı göstermiştir." dedi. Müsteşar Bayar'a göre, dinamik ve esnek yapılara sahip KOBİ'lerin savunma projelerinde görev alması maliyetlerin düşmesini sağlarken, gecikmelerin ve ana yüklenicide gereksiz kapasite oluşumunun önüne geçecek. Sivil sektöre yönelik de çalışabilen KOBİ'lerin bu sayede savunma pazarındaki dalgalanmalardan en az şekilde etkilenecekleri de öngörülüyor. KOBİ'lerin daha çok organize sanayi bölgeleri içinde faaliyet gösterdiğini dile getiren Murad Bayar, "Halihazırda KOBİ düzeyinde pek çok savunma sanayi şirketimiz sağladıkları avantajlar nedeniyle organize sanayi bölgeleri ve teknoparklar bünyesinde yer almakta ve güçlü bir mühendislik kadrosunu bir araya getirmektedir. Bu özel bölgelerin kurulması ve işletilmesi aşamalarında savunma sanayiine yönelik altyapı ihtiyaçlarının dikkate alınması yararlı olacaktır." diye konuştu. Müsteşarlık, projelerde KOBİ-ana yüklenici işbirliğinin tesisi adına bir süredir 'Endüstri Günleri' isimli bir etkinlik düzenliyor.

Zırhlı araçlar geceleri de vuracak

Jandarma'nın kullandığı BTR-80 zırhlı muharebe araçlarına 'termal nişangâh sistemi' takıldı. Aselsan tarafından üretilen nişangâh sistemi, muharebe aracına gece karanlığında ve kötü hava şartlarında hedefi teşhis etme ve isabetli atış yeteneği kazandıracak. Aselsan'dan yapılan açıklamada termal nişangâh sisteminin, BTR-80 zırhlı muharebe araçlarına yönelik özel olarak geliştirildiği ifade edilirken, sistemin, her türlü hava ve muharebe şartlarında üstün görüş imkânı sağladığı, araç üzerine monteli silah sistemlerine çift görüş açısıyla nişan alma ve atış imkânı sunduğu belirtildi

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 05:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?