18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

KOBİ'ye yeni hayat öpücüğü

KOSGEB finansal darboğaza giren esnaf ve küçük işletmeye yeni kredi verecek. Kurum 300 milyon TL krediyle 1.8 milyar TL'lik bir potansiyel oluşturmayı hedefliyor

Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma ile kredi darboğazına giren küçük ve orta ölçekli işletmelere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan yeni paket geliyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) yaklaşık 1.8 milyar liralık bir potansiyel oluşturacak kaynak için kolları sıvadı.

Kredi Garanti Fonu kapsamında kredi almak için dört gözle bekleyen ancak bankalar ile Fon arasında yaşanan sorunlar nedeni ile bir türlü çözümlenemeyen finans sorununa KOSGEB el attı. KOSGEB 2010 yılında esnaf ve sanatkarın kurumsallaşması ve ortak iş yapma kapasitesinin artırılmasını hedeflerken iş birliği ve güç birliği yapacak firmalara 300 milyon liralık kaynak sağlayacak.
KOSGEB 2,5 milyar liralık kredi desteğinin ardından iş birliği ve güç birliği yapacak firmalara 300 milyon liralık kaynak sağlanacak proje ile Ar-Ge, inovasyon, işbirliği, proje bazlı destek ve tematik rojelerden oluşacak pakette desteğin finansman etkisinin altı katına kadar çıkması hesaplanıyor. Ayrıca sıfır faizli can suyu kredisinden de kadınların büyük pay kaptığı kaydedildi.

Firmaların altyapısı güçlenecek
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından üst düzey bir yetkili 300 milyon TL ile başlayacak olan desteğin tutarının 1.8 milyar liraya kadar çıkabileceği söylerken, KOBİ’lerin kurumsallaşmasına da büyük katkı sağlayacaklarını kaydetti. Küresel krizden çıkışta hedeflenen büyüme rakamına ulaşılabilmesi için Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet etmesinin önemli olduğunu belirten bir başka yetkili ise “Bu yıl sonuna kadar açıklayacağımız yeni destekler sayesinde girişimcilik ruhunu artırmanın yanı sıra firmaların işbirliğine giderek güçlerini artırmalarını da sağlayacağız. Böylece firmaların alt yapısını daha çok güçlendirmiş olacağız” dedi.
Bürokratların üzerinde çalıştığı ve Avrupa Birliği (AB) destek sisteminin de göz önünde bulundurulduğu destek paketine son şekli verilmek üzere. KOSGEB’in çalışmalarını tamamlamasının ardından yeni destek uygulaması Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanacak. Projeyle esnafın rahat nefes alması sağlanacak. Sanayi Bakanlığı’nın geçen yıl açıkladığı uygun faiz destekli kredi paketleri ile KOBİ’leri finansman açısından büyük bir destek sağladı. Birçok firma bu kredi destek paketleri ile ayakta kalmayı başardı. Ayrıca 2009 yılında hizmet sektörüne de KOSGEB desteklerinden yararlanmanın kapısı açılmış oldu.

Kadınlar girişimciliği sevdi
Sanayi Bakanlığı’nın geçen yıl hayata geçirdiği 100 bin işletmeye 2.5 milyar TL kaynak sağlayacak KOBİ Destek Kredisi’nin sonuçları belli olmaya başladı. Kasım ayında başvurular alınmaya başlanırken süre 1 Ocak 2010’da tamamlandı. 115 bin işletmenin başvurusu alınırken 15 Ocak itibariyle 61 bin işletme 1.5 milyar TL’yi cebine koydu. Başvuranlar arasında parasını alanların yüzde 10’u kadın girişimcilerden oluştu.

Kısa sürede 2.5 milyar TL’lik kaynağın tamamının işletmelere aktarılacağını belirten Sanayi Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili KOBİ’lerin finansman açısından rahatlayacağını söyledi. Aynı yetkili 2010 yılı için öngörülen yüzde 3.5’luk büyüme hedefinin reel sektörün rahatlaması ile daha rahat tutturulabileceğini kaydetti. Başvuranlar arasında kadın girişimcilerin sayısının fazla olduğunu belirterek iş kadınlarının mermercilik başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösterdiğine dikkat çekti.

Songül Selvi - Radikal
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2010 Pazar 20:08:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?