22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Koç, en beğenilen şirketler listesinde

Fortune dergisinin 'dünyanın en beğenilen şirketleri' sıralamasına bu yıl Koç Holding de girmeyi başardı. Listenin tepesinde GE var.

ABD'nin önde gelen ekonomi dergilerinden Fortune, dünyanın en beğenilen şirketlerini belirledi. Derginin her yıl geleneksel olarak yayımladığı sıralamada bu yıl ilk defa bir de Türk şirketi yer aldı. Koç Holding, toplam 27 sektöre mensup global 347 şirketin mercek altına yatırıldığı araştırmada "otomobil parçacıları" grubunda dünyanın en beğenilen 11'inci şirketi seçildi. Şirketlerin dokuz farklı kritere göre değerlendirildiği sıralamada Koç Holding, toplum ve çevreye olan duyarlılığın yanı sıra uzun vadeli yatırım stratejisiyle olumlu not aldı. En iyi notun 10 olduğu değerlendirmede Koç'un toplam puanı 4.97 oldu. Global anlamda en beğenilen şirket ise aynı geçen sene olduğu gibi bu
yıl da ABD'li General Electric (GE) seçildi. GE'nin toplam puanı ise 8.24.

9 KRİTER BELİRLENDİ 

Amerikan araştırma şirketi Hay Group'un hazırladığı sıralama, toplam 347 şirkete ait başkan ve yöneticilerle yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda oluşturuldu. Bu yıl toplam 26 ülkeden şirketin dahil olduğu sıralamaya ciroları 8 milyar doların üzerinde olan kuruluşlar alındı. Araştırmaya katılan şirket yöneticileri hem kendi sektörlerine mensup kuruluşları hem de küresel anlamda en başarılı gördükleri şirketleri değerlendirdi. Değerlendirme ise yaratıcılık, kurumsal kaynakları kullanma, toplum ve çevre, yönetici kadrosunun kalitesi, finansal güç, uzun vadeli yatırımlar, globalleşme, ürün ve servis kalitesi gibi dokuz faklı

gösterge dikkate alınarak yapıldı. Şirketlerin başarı oranlarına göre 1'den 10'a kadar not aldıkları sıralamada ABD'li General Elektrik liderliği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kimselere kaptırmadı. Şirket incelemede dikkate alınan dokuz maddenin her birinde de birinci seçildi.

27 SEKTÖR İNCELENDİ 

Sıralamada ikinci sıraya Japon otomobil üreticisi Toyota yerleşti. Şirket globalleşme, finansal güç ve çevreye olan duyarlılık gibi konularda en iyi nota layık görüldü. Dünyanın en beğenilen şirketi sıralamasında üçüncü sıraya ise ABD'li Procter & Gamble yer aldı. Şirket 27 farklı sektörün incelemeye alındığı araştırmada temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri alanında dünyanın en iyisi seçildi.
Sabah
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 08:07:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?