22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Koç: Küresel oyuncuyuz

Tüpraş, 390 milyon dolarlık yatırımla düşük kükürt içerikli, daha temiz ve çevreci motorinle daha yüksek oktanlı benzin üretimine geçti. Şirket böylece birçok Avrupa ülkesinden önce bu standardı yakalamış oldu


EKONOMİ SERVİSİ

Koç grubu şirketlerinden Tüpraş'ta, 390 milyon dolarlık yatırımın ardından çevre dostu üniteler faaliyete geçti. İzmit Rafinerisi'nde dün devreye alınan 'Dizel kükürt giderme ve reformer ünitesi' ile Avrupa Birliği'nin (AB) öngördüğü 50 ppm'in (tonda 50 gram kükürt) çok altında kükürt içeren motorin üretimine başlandı. AB'nin motorindeki kükürt oranını en fazla 50 ppm değerine düşürülmesi için 1 Ocak 2009 tarihine kadar süre tanımasına rağmen, Tüpraş birçok Avrupa ülkesinden önce bu standardı yakaladı.
Dizel kükürt giderme ve reformer ünitesinin açılışı için dün İzmit Rafinerisi'nde bir tören düzenlendi. Açılışı törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un yanı sıra Tüpraş'taki ünitenin yapımını gerçekleştiren Tecnicas Reunidas firmasının İspanyol olması nedeniyle, İspanya'nın Türkiye Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez de la Pena da katıldı.


Güler: Koç, koçluk yapıyor
Törende konuşan Bakan Hilmi Güler, Koç topluluğunun birçok alanda 'koçluk' yaptığını hatırlattı.
Güler, her alanda eko sistemle ilgili dengenin korunması gerektiğini hatırlattığı konuşmasında, yenilenebilir enerjiyle rüzgâr enerjisinde de önemli aşamalar kaydedildiğini, sıra güneş enerjisinden de yeterince yararlanmaya geldiğini söyledi.
Güler, "Yenilenebilir enerjiyle birlikte rüzgâr santrallarından da yararlanmaya başlıyoruz. Şimdiki hedefimiz güneş enerjisi. Burada da Koç'un, koçluk görevini yerine getirmesini bekliyoruz. Güneş enerjisinden sadece ısınma ve su ısıtmada değil, enerji üretiminde de yararlanmak istiyoruz" dedi.




Koç: Küresel oyuncuyuz

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç,
topluluğun hızlı ve kârlı büyüme vizyonuyla dünyanın lider şirketlerinden biri olma yolunda kararlılıkla ilerlediğini belirterek şunları söyledi:
"Koç topluluğu olarak en çok gurur duyduğumuz husus, ülke sanayiinin ve hizmet sektörünün temel girdilerinden olan enerjinin ana üreticisi konumunda olmamızdır. Bugün ülkemizde olduğu gibi dünyada da en önemli konu enerji talebinin karşılanabilmesidir. Ülkemiz son yıllarda, stratejik coğrafi konumu, uygun maliyet yapısı ve yüksek üretim kalitesiyle önemli bir üretim ve tüketim merkezi haline geldi."


Yatırımlara devam
Tüpraş'ın yatırımlarına kararlılıkla devam edeceğini belirten Koç, "Tüpraş, Avrupa Birliği'nin 2009 yılı itibarıyla Euro- V ürün standardı şartını, küresel oyuncu olmanın gerektirdiği öngörüyle birçok Avrupa ülkesinden önce hayata geçirmiş bulunuyor.
Tüpraş, yalnız topluluğumuz için değil, aynı zamanda
üretim başta olmak üzere tüm faaliyetlerinden kazandırdığı vergi ve fon ödemeleriyle devletimizin
vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 10'unu tek başına sağlaması nedeniyle ülkemiz için de büyük önem arz etmektedir" dedi.




Temiz ve çevreci motorin üretilecek

Tüpraş firmasının Avrupa Birliği (AB) standartlarında üretimi için sürdürdüğü 2.2 milyar dolar tutarındaki ana yatırım planının en önemli kilometre taşlarından biri olan İzmit Rafinerisi Dizel Kükürt Giderme Reformer Ünitesi'nin devreye girmesiyle, halen AB standardı olan 50 ppm'in altında 10 ppm (tonda 10 gram kükürt) motorin üretilmiş oldu.
Kullanılan yeni teknolojiyle düşük kükürt içerikli daha temiz ve çevreci motorin ile daha yüksek oktanlı benzin üretimi de sağlandı. Ünitenin devreye girmesiyle birlikte Tüpraş'ın düşük kükürtlü motorin üretme kapasitesi yılda 2.5 milyon ton, benzin üretim kapasitesi ise 1 milyon tona çıktı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 12:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?