22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Koç CEO'sundan ilginç benzetme...

Koç Holding Ceo’su Bülent Bulgurlu, Türkiye’deki son gelişmelerin, “bir siyasi krizden çok “Türkiye’nin genel ekonomik ve siyasi ilerleme yolundaki bir kasis gibi olduğunu söyledi. 

Bülent Bulgurlu, Financial Times gazetesinde yansıtılan açıklamalarında son siyasi tartışmaların, Koç grubunun yurt içinde ve dışındaki büyüme olanakları açısından Türkiye’nin iyi bir platform olma niteliğini zayıflamadığını belirtti. 

Financial Times da Türkiye’de askerlerin, ülkenin yönetimindeki rolü ve İslamcı düşüncedeki yükselişin, Türkiye’nin geleneksel laik yönetim anlayışı için oluşturduğu olası tehlike konularında tartışmaların yaşandığını kaydederek şöyle devam etti: 

“Ancak, Sayın Bulgurlu’ya göre bunlar, ‘bir kriz değil, daha çok Türkiye’nin genel ekonomik ve siyasi ilerleme yolundaki bir kasis’ gibi.ö Bulgurlu’nun Türkiye’nin AB üyeliğinden yana olduğunu belirten gazete, Bulgurlu’nun “Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olduğuna ancak AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı olduğuna inanıyorumö sözlerini aktardı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SANAYİ ŞİRKETİ

Bu arada, Financial Times, “Türkiye’nin en büyük sanayi şirketiö olarak nitelendirdiği Koç Holding’in faaliyetleri ve geleceğe dönük planları da üzerinde durdu. 

Koç Holding’in perakende işlerini satabileceği savını yineleyen Financial Times, Koç Holding’in Migros’taki çoğunluk hissesini satmaya hazır olduğu gibi göründüğünü yazdı. 

Migros’daki Koç payı konusunun, Bulgurlu ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un da katılacağı görüşmelerde karara bağlanacağına dikkat çeken gazete, Koç ailesinin şirketin yüzde 80’ini kontrol ettiğine işaret etti.

TÜRK EKONOMİSİNDE ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNE HAKİM

İngiliz gazetesi, Bulgurlu’nun, grubun dizginlerini şirket açısından iyi bir dönemde ele aldığını belirtirken, grubun geniş bir yelpazeye yayılan faaliyetleri sayesinde “Türk ekonomisinin önemli bir bölümüne hakim olduğuönu yazdı.
Koç grubunun otomotiv faaliyetlerinde Türkiye’deki toplam üretimin yarısını oluşturduğuna dikkat çeken gazete, grubun beyaz eşya ürünleri alanındaki güçlü büyümesi üzerinde de durdu. 

Financial Times, Koç grubunun 2005 yılında 18.1 milyar dolara ulaşan satışlarını geçen yıl 34.5 milyar dolara çıkarttığını, brüt kazançlarının da 1.5 milyar dolardan 2.7 milyar dolara yükseldiğini belirtirken gelir ve kazançlarda sağlanan büyümenin önemli bir bölümünde yüksek petrol fiyatlarının etkili olduğuna dikkat çekti. Gazete, bu çerçevede Koç’un Tüpraş’ı satın aldığını anımsattı.
Koç grubunun Türkiye dışındaki satışlardaki büyümeye işaret eden gazete, yurt dışı satışlarının 2005 yılında 8.5 milyar dolar iken geçen yıl 12 milyar dolara tırmandığına vurgu yaptı. Gazete, Bulgurlu’nun, Türk ekonomisine olan bağımlılığını azaltma çabaları olan Koç’un yurt dışı satışlarında daha da büyümeye dönük olanaklar gördüğünü yazdı.

İDDİALI YATIRIM PLANLARI

Ekonomi gazetesi, Migros’un satışından 1.3 milyar dolar elde edebileceğini, böylece başka alanlar için kaynak sağlayabileceğini belirtirken de Koç’un “iddialı yatırım planlarıöna vurgu yaptı.
Bulgurlu da “Bu yıl grubun çeşitli alanlarında 2 milyar dolar harcayacağız ve bu düzeydeki harcamayı önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğizö dedi. Gazete, grubun yatırımlarının 2002 yılında 455 milyon dolar düzeyinde iken geçen yılında 1.6 milyar doları bulduğunu bildirdi.

ARABA ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Financial Times, Koç grubunun toplam otomobil üretimini, 2006 yılındaki 400 bin adetten 2008 yılında 700 bin adede çıkartmayı planladığını, üretim artışının büyük bir bölümünün ihraç edileceğini belirterek, Türkiye’nin “etkin ve göreli olarak düşük maliyetli araba üreticisiö olan ününün daha da güçlendirmesine katkıda bulunacağını kaydetti.
Bu arada, haberde Bulgurlu’nun, Arçelik ve Hemle şirketlerinin toplam gelirlerinin 2005 yılındaki 4.4 milyar eurodan (6 milyar dolar) 2010 yılında 8.3 milyar euroya çıkartmayı planladığı, yine üretim artışının çoğunun ihracata yöneltileceği belirtildi.

Koç Holding: Vereceğimiz karar Migros'un satışıyla ilgili değil 

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, 3-4 hafta içinde verecekleri kararın Migros'un satışıyla ilgili değil, ana işleriyle ilgili olduğunu belirterek, ''Ana işlerimizi belirledikten sonra nasıl yön vereceğiz, hangilerine gireceğiz, hangilerini satacağız yeniden gözden geçireceğiz'' dedi. 

Demirdöküm hisselerinin Vaillant'a satışıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin, Migros'taki duruma ilişkin soruları üzerine Bulgurlu, bütün ana işlerini gözden geçirdiklerini, bunun içinde Migros'un da bulunduğunu söyledi. Bulgurlu, şöyle devam etti: 

''Herhangi bir yanlış anlama olmasın diye tekrar etmek istiyorum; 3-4 hafta içinde vereceğimiz karar Migros'un satışıyla ilgili değil, sadece core (ana) işlerimizle ilgilidir. Ana işlerimizi belirledikten sonra nasıl yön vereceğiz, hangilerine gireceğiz, hangilerini satacağız yeniden gözden geçireceğiz. Strateji, yaşayan bir varlıktır. Dolayısıyla bugünkü durumu yeniden değerlendirmek istiyoruz. Bu sonucu aldıktan sonra da 3 veya 4 hafta sonra sizlerle bir basın toplantısında bunları paylaşacağız.''
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 13:15:37
Güncelleme :28 Mayıs 2007 Pazartesi 13:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?