22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Koç ilk kez askere 4 gemi yapacak

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemi Projesi ihalesini kazanan Koç Topluluğu’na bağlı RMK Marine’le 352.5 milyon Euro’luk imza attı. RMK Marine Murahhas Azası Kudret Önen, "Projedeki iş ortağımız Aselsan komuta kontrol sistemini verecek. Bundan sonra askeri ihalelerde yer almak istiyoruz" dedi.

SAHİL Güvenlik Arama Kurtarma Gemi Projesi kapsamında ilk kez askeri amaçlı büyük bir gemi, Türk özel sektör tersanelerine sipariş edildi. Bu yöndeki anlaşma Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Koç Topluluğu’na RMK Marine Tersanesi arasında imzalandı. Projenin maliyetinin 352.5 milyon Euro olacağı belirtildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca kullanılan hücumbotlardan yaklaşık üç kat daha büyük olacak gemilerde, Aselsan tarafından üretilecek milli komuta kontrol sistemi kullanılacak.

İLK TESLİMAT 2010’DA: RMK Marine Murahhas Azası Kudret Önen, yaklaşık 90 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde, tam yük deplasmanı 1900 ton olacak geminin, saatte 22 knot hız yapacağını söyledi. Önen, 4 gemiden oluşan projede ilk teslimatın 2010 yılı sonunda gerçekleştirileceğini, diğer 3 geminin teslimatının ise 2011 yılı sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi. Önen, İtalyan Sirio sınıfı geminin, arama kurtarma görevinin yanı sıra, karakol, kaçakçılığı önleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önleme gibi bir çok ihtiyaca cevap vereceğini belirtti.

ASELSAN İŞ ORTAĞI: Önen, projedeki ana hedeflerinden birinin maksimum oranda yerli imkanları kullanmak olduğunu belirterek, ihaledeki önemli iş ortaklarından birinin de Aselsan olacağını kaydetti. Önen, şöyle konuştu: "Geminin üretim aşamasında ilk defa komuta kontrol sistemi ve elektronik sistemlerin geliştirilmesi ve gemiye entegrasyonu milli imkanlar kullanılarak yapılacak. Aselsan tarafından komuta kontrol, haberleşme ve savaş sistemleri yerli imkanlarla milli yazılım kullanılarak dizayn edilecek. Teknoloji transferi ise İtalyan Fincantieri firması lisansı altında gerçekleştirilecek."

ASKERİ İŞE GİRME İMKANI: Türkiye’de başarılı bir gemi sanayi bulunduğunun altını çizen Önen, şirket olarak ticari gemilerin yanı sıra askeri gemilerle yeni bir kimlik kazanmak istediklerini söyledi. Ticari işlerdeki başarılarını askeri alana da taşımak istediklerini vurgulayan Önen, "Bu proje, askeri işlere girme imkanı sağlayacak. RMK Marine olarak hedefimiz, devlete yük olmadan, ticari işlerimiz devam ederken, bu şirkete askeri bir kimlik de kazandırmak. Bundan sonraki askeri projelerde de yer almak istiyoruz" diye konuştu. Önen, bu projenin başarısının Türk özel sanayinin askeri gemi işine girmesi yönünden büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, "Biz, bu projede başarılı olursak, bu işler devam eder" dedi.

Koç: Askeri projelere uygun yapıya kavuştuk, gururluyuz

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Topluluğu olarak Türkiye’de denizciliğin gelişmesi konusundaki çalışmalarıyla örnek projeler üretebilmeyi ve ilklere imza atabilmeyi hedeflediklerini bildirdi. Askeri projelere uygun bir yapıya kavuşturdukları RMK Marine’nin ticari gemi tasarımı ve imalatı faaliyetlerine askeri gemi imalatını da eklediğini anlatan Koç, "Böylece ticari imkan ve kapasitesini koruyarak gerçekleştirdiği esnek üretim faaliyeti ile bundan böyle, Silahlı Kuvvetlerimizin de emrinde olacak" dedi. Güvenli ve emniyetli karasularına sahip olmanın Türkiye için hayati önem taşıdığını hatırlatan Koç, bunun da ancak güçlü ve caydırıcı bir deniz gücü ile mümkün olabileceğini vurguladı. Proje ile Türkiye’nin güvenliğini sağlayacak gemilerin yüksek teknoloji ve milli kaynaklar ile kendi tersanelerinde üretilmesi düşüncesinin gerçekleştirilmesine öncülük etmekten memnun olduğunu söyleyen Koç, şöyle konuştu: "Özel sektörün ticari gemi inşası faaliyetlerine baktığımızda da son 10 yılda çok olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz. Yurtiçi ve yurt dışından alınan gemi inşa projeleri teknolojideki son yenilikleri kullanarak başarıyla tamamlanabilmiştir. Bugün özel sektör tersanelerimizin kimyasal ve petrol türevleri taşımacılığında, model gemileri ile dünyada söz sahibi olduğunu görüyor ve bundan gurur duyuyoruz. Askeri ve özel tersanelerimizin geçmişten gelen birikimlerini yeni ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirerek, bu çapta bir projeye imza atmalarının ileride gerçekleştirilecek daha büyük projeler için önemli bir başlangıç olduğuna inanıyorum."

Gönül: Denizde güçlü olmak zorundayız

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Askeri alanda Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla milli menfaatlerini tam olarak koruyabilmek için denizlerde kuvvetli olmaya mecburdur" dedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sahil Güvenlik Komutanlığı için RMK Marine Tersanesi’nce üretilecek olan 4 arama kurtarma gemisinin imza törenine katıldı. Gönül, Türk tersanelerinde ilk defa askeri amaçlı bu büyüklükte gemilerin inşa edilmesinin önemli olduğunu belirterek, bunun, Türkiye’de gemi inşa sektörüne Hükümetin verdiği desteği de gösterdiğini kaydetti. Gönül, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının artan oranda, Türk tersaneleri tarafından karşılanmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Gönül, bu proje kapsamında inşa edilecek sahil güvenlik arama ve kurtarma gemilerinde milli bir komuta kontrol sistemi ve yazılımının yer alacağını vurguladı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 04:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?