19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Koç uyardı

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, piyasada daralma başladığını belirterek, "Hükümet daha proaktif olmalı, mesela bir IMF stand-by anlaşması etrafı çok rahatlatabilir" dedi..
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, global krize ilişkin olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir stand by anlaşmasının, bugün psikolojik de olsa etrafı rahatlatabileceğini kaydetti.
Koç, 12. Uluslararası Otomobil Fuarı'nda gazetecilerin global krize ilişkin sorularını yanıtlarken, krizden Türkiye'nin etkilenmemesi veya soyutlanmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ


Şu anda 2001'den daha değişik bir süreç yaşandığını söyleyen Koç, "Birincisi kimse neyin ne olacağını tahmin edemiyor, ucu açık. Sayın Bakanın (Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan) da ifade ettiği gibi 15 gün önceki durumla şimdiki durum veya bundan 15 gün sonraki durum birbirinden çok farklı olabilir. O bakımdan çok dikkatli olmamız lazım. Allah'tan 2001'de almış olduğumuz tecrübelerden sonra, bankacılık sektörü gayet iyi durumda" diye konuştu.
Koç, burada reel sektörün açık pozisyonunun önemli olduğuna dikkat çekerek, reel sektörün herhangi bir şekilde ödeme sıkıntısına girmesinin, ciddi bir sıkıntı yaratabileceğini kaydetti. Mustafa Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

GERÇEKLERİ DE GÖRELİM


"Buna çok dikkat etmek ve yakından takip etmek lazım. Tabii ki iyimser olmak gerekiyor ama gerçeklerden de uzak kalmamak lazım. Bence hükümetin biraz daha proaktif olup... Mesela bir IMF stand by anlaşması, bugün psikolojik de olsa etrafı çok rahatlatabilir. Bu şekilde bir kriz yönetimini muhakkak ki düşünüyorlardır ve başlamışlardır.
Ama bugünü, hakikaten her zamandan daha fazla reel sektörün birbiriyle dayanışma göstermesi gerektiği bir zaman olarak görebiliriz." Krizin etkilerinin şimdiden görülmeye başlanıp başlanmadığının sorulması üzerine Koç, "Tabii şimdi Borsa düşüyor. Bu, bir tek Borsayla sınırlı kalmıyor. Piyasa bir miktar daralmaya başladı. Herkes bekle gör psikolojisine giriyor. O bakımdan çok ciddi hareket etmemiz lazım" dedi.

Çağlayan: Bize de bir şey olur

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, içinden geçilen ekonomik dalgalanmanın herkesi etkileyeceğini söyledi. Çağlayan 12. Uluslararası Otomobil Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bu gidişle kapitalizmin tarifinin yeniden yapılacağını söyledi. Krizle birlikte reel ekonominin öneminin ortaya çıktığını vurgulayan Çağlayan, geçmiş yıllarda Türkiye'nin bir kriz ülkesi olarak tanındığına değinerek, şöyle devam etti: "Bugün Türkiye şükürler olsun 2001'deki önemli tecrübeleri ile dimdik ayakta. Ancak bize bir şey olmaz demeyelim, bize de olur. Bu krizden Türkiye de mutlaka etkilenecektir. Hükümet hangi risklerle karşı karşıya olduğunu çok iyi biliyor. Bunu fırsata çevirebilecek durumdayız.'' Çağlayan, bir gazetecinin "Yatırımda bir erteleme bekliyor musunuz?" sorusuna "Göreceğiz" yanıtını verdi.

'ÖZEL SEKTÖR METİN OLMALI'

Avrupa'daki bir durgunluğun ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirten Çağlayan, bir gazetecinin "Sanayici ne yapsın?" sorusu üzerine de hangi sektörlerin nasıl etkileneceği ve neler yapılması gerektiği konusunda bir çalışma içinde bulunduklarını belirterek, "Yapılan çalışmalar ilgili kurumlarda görüşüldükten sonra kamuoyuna sunulacak. Hiçkimsenin, bu konuda endişe etmesine mahal bir şey yok. Özellikle özel sektörümüzün daha metin olması gereken bir dönemle karşı karşıyayız" dedi.

'Çok tedirginiz özel sektör bu borcu nasıl ödeyecek?'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, krizin finansal olmaktan çıkıp bir ekonomik krize dönüştüğünü belirterek, "İş dünyası olarak oldukça tedirginiz. Ekonomik krizin ciddiyetle ele alınması gerekiyor" dedi.
2009'da AB dönem başkanı olacak Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek'le dün sabah yapılan kahvaltanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, küresel mali krizin Türkiye'yi etkileyeceğini kaydetti.
"Dünyadaki bu sallantının Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylemek olacak şey değil" diyen Yalçındağ, dünyanın bir daralmaya gittiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Dolayısıyla ihracatımıza gelen talep düşecek. Türk özel sektörü muazzam borçlu. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz. Bütün bunlar, bu daralmanın Türkiye'de de şiddetle yaşanacağını söylüyor. Ve bu hakikaten bizi çok tedirgin ediyor." Özel sektörün tasarruf tedbirlerini almaya başladığını belirten Yalçındağ, "Bu işin çok ciddiyetle ele alınması lazım. Lazımdı aslında...
Biz son derece sağduyulu ve sorumlu davrandık. Hiçbir zaman felaket tellallığı yapmadık. Ama her zaman da söyledik; 'Lütfen şu reformları yapalım, vakit kaybediyoruz" diye konuştu.

'Maliyet artışına zemin olmayın'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın krizle ilgili yorumları konusunda, "Tedirgin olunacak nokta, maliyetlerin artmasına zemin hazırlayacak yaklaşım ve önceliklerdir. Orada tedirgin olmak lazım. Aynı kanaati paylaşıyoruz" dedi. Ekren, Türk-Çek İş Konseyi çalışma yemeğinin ardından gazetecilerin "TÜSİAD Başkanı bu işin ciddiyetle ele alınması gerekirdi' dedi. Ele alınmadı mı?" sorusu üzerine, Yalçındağ ile bir arada olmadan onunla ilgili bir yorum yapmanın yanlış olacağını söyledi.

Sabah
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 18:37:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?