20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Koç ve Sabancı 3 milyar dolarlık gaz için atağa kalktı

Türkiye'nin önde gelen grupları Koç ve Sabancı da doğalgaz sözleşmelerinin özel sektöre devri ihalesi için hazırlıklara başladı Sabancı Grubu, BOTAŞ'tan bilgi alırken, Koç Grubu'ndan Ali Koç önceki gün Enerji Bakanı Hilmi Güler'le görüştü.

Doğalgazda, kıran kırana bir yarış için geri sayım başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ'ın açtığı doğalgaz kontrat devri ihalesine girecek şirketlerde aranacak ithalat lisans yeterlik belgesi koşularını belirledi. Koç ve Sabancı gibi Türkiye'nin önde gelen grupları da ihaleye katılmak için hazırlıklara başladı. Kontrat devri ihalesine girecek şirketlerde aranacak koşullar ana başlıklarıyla şöyle: 

- Doğalgaz ithalatı konusunda yurt içi ve yurt dışı deneyimleri, 

- Her takvim yılı için ithal edecekleri doğalgazın yüzde 10'una denk gelen miktarı, yurt içinde depolayacağına ilişkin kira sözleşmeleri ya da 5 yılda depo kuracağı yönünde taahhütname, 

- Doğalgaz iletim sisteminin geliştirilmesine yönelik yatırımları destekleyecekleri yönünde beyanları, 

- İştirakleri ve bunların faaliyetlerine ilişkin bilgiler

Öte yandan gaz piyasasına girmeyi düşünen Sabancı Grubu, BOTAŞ'tan bilgi alırken, Koç Grubu'ndan Ali Koç'un da önceki gün Enerji Bakanı Hilmi Güler'le Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'ndeki iftarda bir araya gelmesi dikkat çekti. İhaleyle, söz konusu holdinglerin yanı sıra Habaş, Çalık Enerji, Ali Şen'in Rus Gazprom'la ortak olduğu Bosphorus, İpragaz ile Avusturyalı ve İtalyan şirketlerin ilgilendikleri belirtildi. Türkiye'de, şehiriçi doğalgaz dağıtımını gerçekleştiren gruplar da yeni şirketler kurarak ihaleye girmek istiyor. Kontratların, 250'şer milyon lotlar halinde devredilecek olması ihaleye olan ilgiyi de artıracak.
ekonomi
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 10:38:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?