22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kocaman fabrika kayboldu

Tokat'ta, TKB verdiği krediyi geri almak için 7 kişilik ekip kayıp fabrika arıyor...


İz süren banka müfettişi 'fabrika kayıp' raporu yazdı. Bunun üzerine fabrikayı aramak için yedi kişilik ekip yola düştü...

TÜRKİYE Kalkınma Bankası'nın (TKB), 2001 yılında 300 bin YTL kredi açtığı 'salça ve pekmez fabrikasının' ortadan kaybolduğu ortaya çıktı. Fabrikanın kaybolduğu, bankanın istihbarat birimi tarafından hazırlanan raporla gündeme geldi. Bu rapor üzerine, bankadan 7 ayrı personel kayıp fabrikayı aramaya çıktı. Yapılan araştırmalarda, bankadan 300 bin YTL kredi açılan fabrikanın, kredi kullandırıldıktan sonra, içindeki tüm makinelerin kaçırıldığı saptandı.

ÖNCE MAKİNELER UÇTU

KALKINMA Bankası'nın kredi kullandığı fabrikanın kaybolması, TBMM KİT Komisyonu'nun, önceki gün gerçekleştirdiği bankanın 2005 yılı hesaplarını denetimi sırasında gündeme geldi. Komisyon üyeleri, banka tarafından kredilendirildiği halde, sonradan bulunamayan fabrika ile ilgili ne tür çalışma yapıldığını banka yönetimine sordular.

Banka yönetimi ise fabrikanın kredi kullandırdıktan sonra, içindeki makinelerin başka bir yere götürüldüğünü bildirdiler. Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, KİT Komisyonu'nun denetimleri sırasında gündeme gelen kayıp fabrikanın ayrıntılarını star'a anlattı. Bankanın, 2001 yılında Tokat'ta salça ve pekmez üretiminde bulunan bir fabrikaya 300 bin YTL kredi kullandırdığını ifade eden Çelik, bir yıl sonra kredi taksidinin ödenmemesi üzerine, bankanın istihbarat biriminin fabrikayla ilgili inceleme yapmak üzere, Tokat'a gittiğini söyledi. Genel Müdür Çelik, 2002 yılında bölgeye giden bu görevlinin ise yaptığı incelemeler sonrasında 'fabrika yoktur' şeklinde rapor yazdığını söyledi.

KREDİYİ KULLANANLARA DAVA

TKB Genel Müdürü Abdullah Çelik, istihbarat biriminin hazırladığı raporun ardından, bankanın Teftiş Kurulu'ndaki müfettişlerin ve bankanın kredi servisindeki personelin de fabrikayı aramak için Tokat'a gittiğini belirterek, 7 ayrı personelin fabrikayı araştırdığını söyledi. Genel Müdür Çelik, yapılan araştırmalarda, fabrikanın krediyi kullandıktan sonra, içindeki makinelerin söküldüğünün tespit edildiğini bildirdi. Genel Müdür Çelik, verilen krediyle ilgili banka teftiş kurulu tarafından hazırlanan raporun ardından, krediyi kullanan kişiler hakkında dava açıldığını da vurguladı.

Görevli, kırık camdan bakıp geri döndü

TÜRKİYE Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, kayıp salça fabrikasıyla ilgili yaşanan süreci şöyle anlatıyor: 'Kredinin kullanımından bir yıl sonra yani 2002 yılında istihbarat biriminden bir arkadaş fabrikayı incelemek üzere Tokat'a gidiyor. Görevli, fabrikayı kapalı buluyor. Kırık camından içeriye bakıyor, hiçbir makine göremiyor. Çevredeki vatandaşlara soruyor, burada salça fabrikası hiç kurulmadı diyorlar. Bunun üzerine, istihbarat görevlisi arkadaş da, 'Böyle bir fabrika yoktur', şeklinde rapor hazırlıyor.'

Hüseyin Özay/Star
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 10:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?