19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Koç'tan 2009 uyarısı

Koç: 2009 yılı ihracata bağlı, yurtdışı düzelmezse karamsar geçecek

 Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği 12. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılış konuşmasını Rahmi Koç yaptı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de kriz ve ekonomiyle ilgili yorumlarda bulundu.

Krizin daha ne kadar süreceğinin kestirilemediğini belirten Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 'İş hayatında güven dünya mali piyasalarındaki gelişmelerde yatıyor. Ekonomik, siyasi, sosyal ve diplomatik girişimlere bağlı' dedi

 Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, “2009 yılı aslında ihracat pazarlarımızda düzelme olmadığı ölçüde karamsar geçecek” dedi. Koç, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 12. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, yaşanan küresel ekonomik krize işaret ederek, şu an krizin daha ne kadar yayılacağı ve süreceğinin kestirilemediğini söyledi. Bu yıl içinde ABD’de hanehalkı zenginliğinin 11.7 trilyon dolar ve yüzde 18 oranında azaldığını belirten Koç, geçtiğimiz çeyrekte 1.2 trilyon dolarlık kayıp yaşandığını, bunun ABD Merkez Bankası’nın son 57 yılda kayıtlarına geçen rastlanmış bir durum olmadığını ifade etti.

‘Güven kazanılmalı’
Kimilerinin krizin ABD’de başladığını, ABD’de sona ereceğini düşündüğünü dile getiren Koç, “Ben böyle olduğu kanaatinde değilim” dedi. G20 zirvesinden çıkan sonuçlara da değinen Koç, mali açıdan tüm tarafların çaba harcaması gerektiğini, zirvenin olumlu sonuçlarından birinin korumacılığın reddedilmesi olduğunu anlattı. Koç, zirvede danışma kurulları kurularak, uluslararası mali sistemdeki gelişmelerin izlenmesinin, gerekli görüldüğünde müdahale edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Güvenin geri kazanılmasının önemine işaret eden Koç, 2012 yılında toparlanmanın başlayabileceğinin düşünüldüğünü, bazıların ise eski güzel günlere dönülemeyeceği görüşünde olduğunu kaydetti.

Genç nüfus avantajı
Koç, şöyle devam etti: “Ekonomideki yavaşlama, sanayideki üretimi ve kapasite kullanımını azattı. Buradaki aksaklığın ölçüsü herkesi şaşırttı. 2009 yılı aslında ihracat pazarlarımızda düzelme olmadığı ölçüde karamsar geçecektir. İş hayatında güven dünya mali piyasalarındaki gelişmelerde yatmaktadır. Ekonomik, siyasi, sosyal ve diplomatik alanlardaki girişimlere bağlıdır. Yeni dengelerin kurulması zaman alacak olsa da genç nüfusu olan ülkeler, dünya büyümesini sağlayacak ülkelerdir.”

‘Potansiyelimiz gelecekte’
Rahmi Koç, Türkiye’nin öneminin artacağını düşündüğünü ifade ederek 70 milyon genç nüfusuyla avantajlı şartlara sahip tek ülke olmadığının altını çizdi. Türkiye’yi farklı kılan unsurlara işaret eden Koç, “Benzersiz bir coğrafi konuma sahibiz, doğuya ve batıya uzanmaktayız. Türkiye şirketlere bölgesel bir üretim üssü olma olanağı tanımaktadır. Geçiş noktası olan Türkiye, önemli bir dağıtım noktası olmaktadır” diye konuştu.
Türkiye’nin uluslararası nakliyatçılar için küresel erişim açısından olanaklar sunduğunu belirten Koç, Türkiye’nin düşük maliyetli kaynaklara sahip olduğunu, kritik enerji koridorlarının üzerinde bulunduğunu anlattı. “Sonuçta Türk pazarı bölgesinde stratejik bir konumda. Bu itibarla uluslararası yatırımcılara uygun bir ortam sağlamaktadır” diyen Koç, ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve gelmesinin ardından Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyareti anımsattı.
Koç Grubu olarak 80 yıldır bu pazarda bulunduklarını ifade eden Koç, şunları kaydetti: “Rakamlarımız ortada. Biz bu ülkeye, potansiyeline inanarak yatırımda bulunduk. Türkiye güçlü bir aday olarak 21. yüzyılın büyük mimarlarından biri olarak ortaya çıkacaktır. Bizim potansiyelimiz geçmişte değil, gelecektedir.”

‘Krizde sırılsıklam mı yoksa münasip şekilde mi ıslanacağız?’
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ekonomik krize ilişkin olarak, “Şimdi bunun adı kriz. Dünyanın sonu değil, bu da gelip bu da geçecektir. Ne yapalım derseniz; ‘dayanın’ diyeceğiz” dedi. Krizin kökeninde belki mali, ekonomik, başka sebepler olabileceğini dile getiren Demirel, krizin çok önemli bir sebebinin güven kaybı olduğuna dikkati çekti. Demirel, güven kaybının ekonomik bir anlamı olmadığını, rakama dökülebilen ve çaresi kolay bulunan bir olay olmadığını vurgulayarak, krizin nasıl, ne zaman ve ne yapılırsa biteceği sorusuna krizin çıktığı günden bu yana cevap arandığını belirtti. Demirel, “Şimdi bunun adı kriz. Dünyanın sonu değil, bu da gelip bu da geçecektir. Ne yapalım derseniz; ’dayanın’ diyeceğiz. Bu da gelip, bu da geçecektir” şeklinde konuştu.

‘Hükümetler panik yapmaz’
Krize ilişkin farklı sözlerin, insanları kriz kadar şaşkına çevirdiğine işaret eden Demirel, bunların azalmasının güven duygusunu yerine getirebileceğini kaydetti. Demirel, dünya üzerinde çeşitli kuruluşların raporlarına göre dünya ekonomisinin 2009 yılında daralacağını aktarırken, ekonomisinde daralma olan ülkelerin diğer ülkeleri de etkileyeceğini çünkü bu ülkelerin birbirleriyle ticaret yaptığını anlattı. Bu konunun herkesin işi olduğunu belirten Demirel, şöyle devam etti: “Hükümetler şikâyetlerini yaparken panik yaratmazlar. ‘Yıkıldık, yandık, bittik’ demezler genellikle. ‘Bu yağmurda biz çok ıslanmayız’, ‘ıslanmayız’ demezler ama ‘çok ıslanmayız’ derler gayet ihtiyatlı bir şekilde. Onları anlayışla karşılamak lazımdır. Ama sokakta yürüyorsunuz, elinizde şemsiye yok, şu yok, bu yok, yağmur yağıyor. Ben ıslanacağım, Nevzat hoca ıslanmayacak. Böyle bir şey olur mu? Yan yana yürüyorsak, ben de ıslanacağım, o da ıslanacak. Hep beraber ıslanacağız. Yalnız sırılsıklam mı ıslanacağız yoksa münasip bir şekilde mi ıslanacağız yağan yağmura bağlı. O da bize bağlı değil.”

Düşünce merkezi kuruluyor
Türkiye’de Global İlişkiler Forumu isimli yeni bir uluslararası düşünce merkezi kuruluyor. Proje aşamasındaki merkezin, aralarında Rahmi Koç’un da olduğu kurucuları Ankara’daki tanıtım turunu tamamladı. Rahmi Koç, emekli büyükelçi İlter Türkmen, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı ve Memduh Karakullukçu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüştü. Koç, düşünce kuruluşuyla Türkiye’nin global dünya ile politik, ekonomik, sosyal ilişkileri için çalışma yapacaklarını anlattı. Grup, Başbakan’a da raporlar hazırlayıp, konferanslar düzenleyecek yeni düşünce kuruluşu hakkında bilgi verdi.

Başbakan’la görüştü
Rahmi Koç, bir soru üzerine, “Dünkü görüşmelerimiz enteresandı. Global İlişkiler Forumu diye bir dernek hakkında Ankara temaslarımızda gerek Cumhurbaşkanımıza, gerek Başbakanımıza, Dışişleri Bakanımıza ve ilgili bakanlara bilgi verdik. Onların görüşlerini aldık” dedi. Koç, Forum’a kimlerin dahil olduğu yönünde bir soruyu da, “Hepsini ezbere bilmiyorum. Ama hem politik hayattan, hem ticaret hem de sanayi hayatından, hem emekli askerlerimizden, hem güzel sanatlardan, hem üniversite profesörlerinden bir grup kurduk. 40 kişiyiz. Dolayısıyla müracaatımızı yakında yapıyoruz. Bu bakımdan hükümetimize bilgi verdik. Görüşlerini aldık. Onları not ettik ve İstanbul’a döndük” şeklinde yanıtladı.
Koç, Başbakan Erdoğan’ın da her türlü yardımı yapacağını söylediğini belirtti.

 

 

 

 

 


 

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 18:26:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?