27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Koç'tan tarihi itiraf

Anadolu Grubu'nun Coca-Cola ile işbirliğinin New York'ta ödüllendirildiği gecenin hamiliğini yapan Rahmi Koç'un, geçmişte Efes'le ortaklık şansını kaçırdığı ortaya çıktı. Koç, 'Efes kurulurken, İzzet Özilhan aradı. Bira fabrikası kurmak için arazimi istedi. Ben ortaklık yerine para istedim. Hataydı' dedi

Amerikalı ve Türk şirketlerinin işbirliğini simgeleyen ‘Kurumsal Ortaklık’ ödülü, Amerikan Türk Cemiyeti (ATS) tarafından bu yıl Coca-Cola-Anadolu Grubu ortaklığına verildi. Ödülü New York’ta önceki gece düzenlenen gala yemeğinde iki grubu temsilen Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Muhtar Kent ile Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Tuncay Özilhan aldı.

700 bin dolar toplandı

Türk ve Amerikan iş dünyasından 400’e yakın temsicinin katıldığı etkinliğin hamiliğini eski Amerikan Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç yaptı.

Amerikan Türk Cemiyeti’nin 60’ıncı kuruluş yıldönümünün de kutlandığı gecede, Amerikan Türk Cemiyeti’nin eğitim ve kültür faaliyetleriyle hayır işlerinde kullanılmak üzere 700 bin doların üzerinde destek sağlandı. ATS Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köprülü’nün açılış konuşmasının ardından, sırasıyla Tuncay Özilhan, Rahmi Koç, Madeleine Albright ve Muhtar Kent birer konuşma yaptılar. Köprülü, konuşmasının sonunda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tebrik mesajını da okudu.

‘Üç ortak yanımız var’

Konuşmasına Tuncay Özilhan’la üç ortak özelliği olduğunu belirterek başlayan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç bu özellikleri şöyle sıraladı: İkimiz de Beşiktaşlıyız. Kupamız var ikincisini de bu haftasonu bekliyoruz. İkimiz de otomotiv işindeyiz, hatta onlar bizden pazar payı alıyorlar. İkimiz de hastane işindeyiz. Onların Anadolu Sağlık Merkezi var bizim Amerikan Hastanesi...
Davette yaptığı konuşmada, Rahmi Koç’un Anadolu grubuyla ilgili geçmişteki ilginç bir anısı da ortaya çıktı. 1960’ların sonunda grup olarak bira işine girmek istediklerini anlatan Rahmi Koç şunları söyledi: “Bira üretmek için ABD’li bira devi Schlitz’le görüştük. Ardından da İstanbul’da bu iş için bir arazi satın aldık.
Bu sırada Schlitz Avrupa’ya gelmekten vazgeçti. Bu da onlar için sonun başlangıcı oldu. Bizim iş de ertelendi. Sonra Tuncay’ın babası İzzet Özilhan beni aradı. ‘O araziyi satıyor musun’ diye sordu. Özilhan’ı bana Allah gönderdi. O arazide bira fabrikası kurmak istiyordu. Bana dedi ki, ‘Para vermeyeyim, gel ortak ol.’ Ben nakit istedim ve hata yaptım.”

Özilhan iyi toparladı

Rahmi Koç, Tuncay Özilhan’ın Anadolu Endüstri Holding’in başına geçtiği sırada şirketin durumunun hiç iyi olmadığını da hatırlatarak, “Ama Tuncay Özilhan krizdeki şirketi çok iyi yönetti ve işleri toparladı. Ve sonra Muhtar Kent’in de katılmasıyla birlikte grup çok daha büyüdü.

Coca-Cola ikisini önce bir araya getirdi, sonrasında da ayırdı. Umarım ilerde yine birlikte olurlar. Ben, Özilhan TÜSİAD Başkanı iken birlikte çalıştım. Karar alma kabiliyeti ve iş bitiriciliğini takdir ettim, onunla çalışmak çok iyiydi.” Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, Rahmi Koç’un elinden ödülü aldıktan sonra ortakları Kamil Yazıcı ile babası İzzet Özilhan’ın desteğini hep aldığına işaret ederek, Coca-Cola ile 15 yıl önce Kazakistan’da başlayan işbirliğinin şu anda 10 ülkeye yayıldığını, 20 fabrikaya ulaştığını söyledi. Özilhan, 25 bin aileye doğrudan ve dolaylı katkı sağladıklarını sözlerine ekledi. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dostluk ve güven esasına dayalı olduğunu ama yatırımlara bakıldığında kapasitenin çok altında iş çıktığını belirten Özilhan, Obama’yla birlikte bu alanda ciddi mesafe kaydedileceğini söyledi.

Albright: Kent, bir dâhi

Gecenin onur konuğu Amerikan Dışişleri eski Bakanı ve Coca-Cola Yönetim Kurulu Üyesi Madeleine Albright, Muhtar Kent için övgü dolu bir konuşma yaptı. Albright, Kent’in 21’inci yüzyılın dâhisi olduğunu söyledi. Albright, Mahtar Kent’in babasının İkinci Dünya Savaşı döneminde Musevileri kurtardığını, amcasının Türkiye’nin ilk ABD’ye atanan büyükelçisi olduğunu hatırlatarak, “İşte Muhtar Kent bu geçmişe, vizyonu ve yeteneklerini ekleyerek, basamakları hızla tırmandı ve zirveye ulaştı” dedi.

NBA’den destek geldi
Geceye destek veren şirketler listesinde Coca-Cola ve Anadolu grubunun yanı sıra Doğan grubu, Doğuş grubu/Garanti Bankası, Mica Ertegün, JP Morgan Chase, Kıraça, Koç Holding, Mandarin Oriental Dellis Cay, The National Basketball Association, Sabancı Holding ve DEİL-TAİK yer aldı. ATS her yıl aralarında başarılı işbirliği kuran Türk ve Amerikalı şirketlere, düzenlediği gala gecesinde ödül veriyor. ATS daha önce de Ford Motor ile Koç Holding, Citi Bank ile Sabancı Holding ve GE ile Doğuş Holding’in kurumsal işbirliklerini kutlamıştı: 2006 Ford-Koç Holding, 2007 Citi-Sabancı Holding, 2008 GE-Doğuş Holding, 2009 Coca-Cola-Anadolu Grubu.

Türkiye yatırımı 600 milyon dolar

Gecenin son konuşmasını yapan Coca-Cola İcra Kurulu Başkanı (CEO) Muhtar Kent, Türk kültürünün, toplumunun ve değerinin en iyi örneğini temsil eden Anadolu Grubu’yla çok mutlu olduğunu söyledi.

Kent, ABD ve Türkiye arasında güçlü ilişkiler kurmak için çalıştığını vurgularken, ABD ile ailesinin ilişkisinin çok eskilere dayandığını hatırlattı. Muhtar Kent, Coca-Cola’nın Türkiye’de bugüne kadar yaptığı yatırımların 600 milyon dolara ulaştığını, Türkiye’nin Coca-Cola içinde en hızlı büyüyen 10 ülke arasına girdiğini dile getirdi.
Kent, global krizle birlikte dünyanın çok daha karmaşık, rekabetçi ve mücadele gerektiren bir yapıya büründüğüne dikkat çekti.

Ruhi Sanyer - Radikal
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 19:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?