15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Koç'un Tat'ına ortak mı geliyor?

Şanlıurfa'daki yatırımlarıyla Avrupa'nın lider salça markası olmaya hazırlanan Tat'a Amerikan ortak...

Şanlıurfa'daki yatırımlarıyla Avrupa'nın lider salça markası olmaya hazırlanan Tat'ın, Amerikan salça devi Morning Star'la ortaklığa hazırlandığı konuşuluyor...

Para Dergisi'nin haberine göre TAT Konserve, 1968 yılında Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde başladığı salça ve konserve üreticiliği serüveninde yeni bir dönüm noktasında. Şirket, Türkiye liderliğinin ardından şimdi de gözü Avrupa'ya dikmiş durumda. Bu doğrultuda öncelikle GAP bölgesinde yeni yatırımlar yapan şirketin, Amerikan salça devi Morning Star'la da ortaklık yapacağı iddia ediliyor.

AB ÜRETİMİ AZALTIYOR

Tat'ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yılda 1 milyon ton domates üretimine ulaşacak büyük bir proje başlattığını biliyoruz. GAP'ın uygun koşullarını kullanarak dünya fiyatlarıyla rekabet edebilecek maliyetlerde domates yetiştirmeyi amaçlayan Tat, burada 65 bin ton kapasiteli bir salça fabrikası kuracağını da daha önce açıklamıştı.

Şirketin 45-50 milyon YTL'ye mal olacak bu yatırımla Avrupa pazarlarında da liderliği ele geçirmeyi hedeflediği söyleniyor. Çünkü yılda 10 milyon ton sanayi tipi domates üretimi olan Avrupa Birliği, küresel ısınma ve su kaynaklarının azalması nedeniyle 2008'den itibaren üretimi azaltacağını açıkladı.

Buna karşılık, halen kişi başına 20 kilogramın üzerine olan tüketimin de yakın gelecekte 30 kg'ye ulaşması bekleniyor. Hal böyle olunca talebin Türkiye'ye ve Tat'a kayacağı hesaplanıyor. AB'nin 2008'de üretimi kısmasıyla birlikte Tat'ın da bölge liderliğini ele geçireceği belirtiliyor. Hatta Tat'ın Avrupa'yla da yetinmeyeceği; Rusya, Afrika, yakın gelecekte Çin'e bile ihracat yapacağı ileri sürülüyor.

İHRACAT HEDEFİ 50 MİLYON $

Tüm bu gelişmelerle birlikte Tatı'ın, halen 20 milyon dolar civarında olan salça ihracatını 50 milyon dolara çıkaracağı söyleniyor. Ancak kendi domatesini Şanlıurfa'da kendi yetiştirmeyi tercih eden şirketin bu iddialı ihracat hedefine yalnız koşmayacağı iddia ediliyor.

Tat'ın ortak olarak seçtiği Morning Star ise yılda 350 milyon dolarlık salça ihraç eden dev bir grup. 1970 yılında Amerikalı Chris Rufer tarafından Kaliforniya'da kurulan Morning Star, bölgenin en ünlü domates yetiştiricisi ve ihracatçıları arasında yer alıyor. Şirket, bölgesindeki sanayi tipi domatesin yüzde 25'ini üretiyor. ABD salça pazarının yüzde 40'ı da Morning Star'ın elinde.


Bu ortaklıkla birlikte Tat'ın Avrupa'daki hedeflerine çok daha kısa sürede ulaşacağı konuşuluyor.

Tariş'le ayrılık kararı ertelendi

Tat Gıda'daki gelişmeler sadece salça sektörüyle sınırlı değil. Rakıdaki yoğun rekabet nedeniyle, Tat'ın Tariş'le birlikte girdiği bu pazardan her an çıkabileceği açıklanmıştı. Hatta rakı pazarında şartların ağırlaştığını söyleyen Tat Gıda Genel Müdürü Güçlü Toker, bir yol ayrımında olduklarını açıkça ifade etmişti. Ancak şimdi Tat'ın bu ayrılık kararını bir süreliğine ertelediği konuşuluyor.

para dergisi
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 13:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet temizbaş IP: 78.162.119.xxx Tarih : 8.03.2008 12:23:58

tat fabrikasının güneydoğu anadolu da hangi il yada ilçede kurulacağını ve ne zaman faaliyete geçeceğini öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler....