16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Konya'yı karıştıran söylenti

Finansman sıkıntısı yüzünden ödemelerde yaşanan gecikmeler nedeniyle haklarında 'batıyorlar' dedikodusu çıkan Konyalı işadamları sıkıntılı.


Finansman sıkıntısı yüzünden ödemelerde yaşanan gecikmeler nedeniyle haklarında 'batıyorlar' dedikodusu çıkan Konyalı işadamları sıkıntılı. İş dünyası temsilcileri ortak bildiri yayımlayarak 'ayaktayız' mesajı verdi.

Hızla büyüyen ekonomisi ve yatırımlarıyla son yıllarda öne çıkan Konya'da işadamları haklarında çıkan "batıyor" dedikoduları yüzünden sıkıntılı. Piyasada yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle ödemelerin gecikmesinden kaynaklanan söylentiler, Konya ekonomisini etkilemeye başlayınca işadamlarını temsil eden 11 işdünyası örgütü ortak bir bildiri yayımlayarak "ayaktayız" mesajı vermek zorunda kaldı.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) başarısı ile yıldızı parlayan Konya'da 35 bin KOBİ var. Konyalı işadamları 10 yılda ihracatı 20 kat artırarak 60 milyon dolardan 1.2 milyar dolara çıkardı. Ancak son günlerde piyasada yaşanan nakit sıkıntısıyla ödemeleri aksayan firmalara Maliye Bakanlığı'nın habersiz başlattığı hacizler "battı, batıyor" dedikodularının yoğunlaşmasına yol açtı.

"Konya'da alacağınız kalmasın", "Birkaç aya kadar ayakta firma kalmayacak" gibi söylentiler yüzünden alacaklı firmalar Konyalı işletmelerin kapısına dayandı. Bu durum karşısında sanayi, ticaret odaları, borsa, esnaf odası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve işadamı derneklerinden oluşan 11 meslek örgütü ise çareyi ortak bir bildiri yayımlamakta buldu.

Şehre zarar verir

Konya ekonomisinin ayakta olduğu ve dedikodulara itibar edilmemesi gerektiği vurgulanan bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Konya'nın sanayi ve ticaretinin gösterdiği gelişme ile ülke ekonomisindeki ağırlığını giderek artırmakta olduğu herkesin malumudur. Konya bugün Türkiye milli gelirinin yüzde 3'ünü tek başına oluşturan mevcut ekonomik dinamiği ile ülkemizin en önemli cazibe merkezinden birisidir. Bu olumlu gelişmelere rağmen, son dönemlerde, Konyamızın bazı güzide firmaları hakkında gerçek dışı dedikoduların yapıldığını üzülerek müşahade etmekteyiz. Bu tür asılsız dedikoduların, başta firmalarımız olmak üzere Konya sanayi ve ticareti ile ülke ekonomisine hiçbir yarar sağlayamayacağı gibi imaj değerinde ciddi düşüşlerle şehrimize zarar vereceği kesindir. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, sosyal ve ekonomik yıkımlara yol açabilecek gıybet, dedikodu ve iftira gibi toplumsal hastalıklardan uzak durulması, herkesin uyması gereken milli, ahlaki ve insani bir sorumluluktur. Aşağıda imzası bulunan kurum ve kuruluşlar olarak bu konuda ilgili herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Batmayacak firma da batar

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yaşanan sorunun tüm Türkiye genelinde olduğunu ancak Konya özelinde ayyuka çıktığını vurguladı. Firmaların finans sıkıntısının her geçen gün arttığını, bunun da ödemelerin gecikmesine neden olduğunu anlatan Büyükhelvacıgil, bu söylentilerin ilk önceleri belirli firmalar üzerinde çıkmaya başladığını söyledi.

Söylentilerin daha sonra Konya geneline yayıldığını anlatan Büyükhelvacıgil, şunları söyledi: "Ayrıca bildiğimiz üzere Maliye Bakanlığı Türkiye genelinde 130 bin vergi mükellefinin hesaplarına el koydu. Konya'da bu rakam 6 bin. Zaten darboğazda olan işletmeler bu uygulama ile daha da zor durumda kaldı ve dedikodular bunun ardından patladı. Bir anda herkes 'Konya'da KOBİ'ler batıyor' diyerek alacaklarının peşine düştü. Bu durum nedeni ile batacağı olmayan firma bile batabilir. Çünkü herkes firmaya 'paramı ver' baskısı yapmaya başlıyor. Bu nedenle herkesten sağduyu bekliyoruz."

Dedikodular işletmelerin motivasyonunu bozmaya başlamıştı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, dedikodunun Konya geneline yayılması nedeniyle deklarasyon yayınladıklarını söyledi. Söylentilerin kaynağını bilmediklerini aktaran Öztürk, "O firma da batıyor, bu firma da batmak üzereymiş şeklindeki söylentiler her gün konuşulmaya başlandı. Belki rakip firmalar belki başkaları çıkarıyor bu dedikoduları. Ancak düşünün, çalışansınız ve 'firmanız batıyor' diye söyleniyor. Ya da alacağınız olduğu bir firmanın batacağını duyuyorsunuz. İşte bu durum Konya'da motivasyon kaybına yol açmıştı" dedi.

Maliye Bakanlığı'nın yanlış uygulamalar ile firmaları zor durumda bıraktığını belirten Öztürk, "Ancak yine de Konyalı işletmeler bu tarz söylentileri hak etmiyor. Çünkü Konyalı işletmeler en kötü kriz dönemlerinde bile ayakta kalmayı başaran öz sermayeleri güçlü firmalardır" diye konuştu.

Metin Can/referans
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 14:17:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?