16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Köprü ve otoyol zammına onay

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 10. İdare Mahkemesinin köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006'da yapılan zammın "yürütmesinin durdurulması" kararını kaldırdı.

Kararın gerekçesinde, zammın, iç kaynak temini için değil, otoyol- köprüler ve benzeri tesisler için finansman kaynağı sağlamak amacına yönelik olduğu belirtildi.

Kararda, köprü ve otoyol ücretlerinin en son belirlendiği 2004 yılı Temmuz ayından dava konusu zammın yapıldığı 2006 yılı Eylül ayına kadar geçen 25 aylık sürede oluşan enflasyon oranının, ortalama yüzde 21 olduğu hatırlatıldı.

Bu dönemde köprü ve otoyolu kullananlardan alınan geçiş ücreti toplamının 859 milyon 616 bin 887 YTL olduğu, buna karşılık otoyol ve köprü bakım, onarım, işletme giderleri, otoyol proje ve yapım giderleri toplamının 2 milyar 838 milyon 490 bin YTL'yi bulduğu ifade edilen karar gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi:

"En son artışın yapıldığı tarihe kadar otoyol ve köprülerin yapım, bakım, onarım, işletme ve proje giderleri toplamının aynı zaman diliminde tahsil edilen otoyol ve köprü gelirleri toplamının 3 katından fazla olduğu, dolayısıyla yapılan zammın iç kaynak temini için değil, otoyol ve köprülerin, benzeri tesisler için finansman kaynağı sağlamak amacına yönelik olduğu, otoyol ve boğaz köprülerinden yararlanan kişilerin belli bir gelir seviyesinin üzerinde olması, otoyolların alternatifinin olması hususları gözönünde bulundurulduğunda, otoyol ve boğazköprüsü ücretlerindeki artış miktarlarında hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmemiştir."

Ankara Bölge İdare Mahkemesinin bu kararı, Ankara 10. İdare Mahkemesi, iptal istemini karara bağlayana kadar geçerli olacak.


aa
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 14:38:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?