22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Körfez sermayesi kaçabilir

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Türk girişimcilerin Kuzey Irak'ta yaptığı yatırımların sanıldığının aksine çok az olduğunu, Barzani'nin firmaları Türkiye'de laflarının ise Körfez sermayesini de kaçırabilceğini söyledi.

TÜSİAD ve Boğaziçi Üniversitesi Dış Politika Forumu tarafından düzenlenen "Irak Açmazı: Türkiye Açısından Temel Parametreler" konulu toplantıda konuşan Ercüment Aksoy, Türkiye kamuoyunun Kuzey Irak ile ekonomik ilişkiler konusunda yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Türk yatırımcıların Kuzey Irak'taki faaliyetlerinin abartıldığını ifade eden Aksoy, "Kuzey Irak'ta Genel Enerji, Pet Holding ve Anadolu Grubu haricinde şu anda yatırım yapan Türk şirketi yok. Bu üç firma haricinde, yalnızca gazetelerde gördüğümüz restoranlar ve etrafı telle çevrilmiş depolama tesisleri var" dedi.

Türk müteahhitlerinin yerel yönetimlerden ve BM fonlarından kullanılan paralar ile bölgede ihaleye girip iş aldığını işin tamamlanmasının ardından parasını alıp Türkiye'ye döndüğünü vurgulayan Aksoy, "Yatırım bunun neresinde?" diye sordu.

3 Ağustos 2007 tarihli gazetelerde, İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarında o ayki en fazla yabancı sermayenin Irak Kürtlerinden geldiğine ilişkin haberler çıktığını, basına yansıyan başka bir haberde de Mersin'deki tüccarların özellikle Irak'a ticaret için kurulan çok sayıda Kürt firmasından rahatsız olduğunun dile getirildiğini belirten Aksoy, "Bu ikisini birleştirip, böyle bir kriz ortamında "Barzani'nin firmaları" diye ortaya koyarsanız, iki gün sonra Dubai'den, Kuveyt'ten gelen yabancı sermayeyi de kaçırırsınız" dedi.

anka
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 10:40:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?